Tot mai multi pacienti in cadrul consultatiilor de nutritie ma intreaba despre produse bio, vegane, sugar-free, light. Insa multe din aceste produse ascund capcane si de cele mai multe ori nu sunt deloc ceea ce par.
Deseori etichetele sunt inselatoare si contin substante nocive.
Marketingul alimentar foloseste termeni care suna sanatos, dar care nu garanteaza un produs nutritiv.
De exemplu:
Fara zahar/ Sugar-free in care zaharul este inlocuit cu indulcitori artificiali sau alti carbohidrati cu efect similar asupra glicemiei (ex: maltodextrina). Acesti indulcitori deseori irita sistemul cardiovascular sau chiar pot cauza cancer (acetsulfam K).
Fara grasimi/ Low-fat aici ma refer la lactatele de 0,1% sau <1% in care grasimea e inlocuita cu zaharuri, sau amidon pentru a compensa gustul si textura. Intodeauna le recomand pacientilor grasimea in loc de zahar, adica raul cel mai mic.
100% natural nu este o garantie a calitatii. Un produs „natural” poate contine totusi cantitati mari de zahar, sare sau grasimi nesanatoase si atunci este natural, dar nu neaparat sanatos.
Bio/ Organic – se refera la modul de productie, nu la valoarea nutritionala. Un desert facut cu mult zahar tot ne ingrasa, chiar daca e bio.
Fitness – termen de marketing, fara o reglementare clara. Nu inseamna ca produsul ajuta la slabit.
Cele mai populare produse considerate sanatoase
Cele care nu ne ajuta de fapt cu nimic silueta sau sanatatea sunt:
- Granola si batoane de cereale incarcate cu zahar, siropuri si uleiuri rafinate, sunt niste bombe calorice. Daca vrei sa scapi de pofta de dulce si sa cresti aportul proteic mai bine consumi shake, pe care poti sa il amesteci cu spanac, seminte de in, zmeura sau banana. Astfel tii sub control nivelul de zahar si te incadrezi in minimum de calorii.
- Smoothie-uri si sucuri „naturale”. Majoritatea contin cantitati mari de zaharuri, pierzand fibrele din fructe, doar cele din legume pot fi benefice. Sucurile din fructe cresc instant glicemia si ne expun la diabet zaharat tip 2.
Daca ai pofta incontrolabila de dulce, iti recomand un supliment cu crom, de exemplu Chromium Max 500 de la Calivita acompaniat de L-carnitina pentru un rezultat mai bun.
- Painea „integrala”. Doar o mica parte faina integrala, restul fiind alba, plus aditivi si conservanti. Painea integrala ingrasa la fel de repede ca cea normala, iar painea cu seminte este cea mai periculoasa din punct de vedere caloric. Cel mai bine este sa iti iei nivelul de fibre din legume sau din suplimente precum fibre Nopalin de la Calivita de exemplu, care curata colonul si scade toxinele si grasimile rele din corp.
- Produse vegane / plant-based. Majoritatea sunt foarte procesate, bogate in sodiu, aditivi si uleiuri rafinate. Multe produse vegane sunt bazate pe soia, care este genetic modificata si nu este recomandata pentru consum.
Ce este de facut?
– Nu ne lasam amagiti de etichete: Citim lista cu ingrediente atent, verificam compozitia. Nu ne lasam amagiti de ambalaje verzi / rustice / „eco”. Ordinea ingredientelor conteaza – primele sunt cele mai abundente.
– Atentie la zaharuri ascunse: sirop de porumb, fructoza, zaharoza, miere, agave. Mierea are multa fructoza care este mai toxica pentru ficat decat zaharul.
– A manca sanatos nu inseamna a cumpara produse cu etichete „bio” sau „fit”. Inseamna sa fii informat, sa citesti etichetele, sa alegi cat mai des alimente simple: legume, fructe, cereale integrale, proteine de calitate.
– Din pacate stilul de viata nu ne permite sa respectam aportul adecvat de proteina. De aceea eu le recomand tuturor pacientilor, inclusiv celor care nu practica sport, sa ia proteina sub forma de shake.
De exemplu Shake One Pure de la Calivita care contine proteina de mazare si multe vitamine. Acesta poate inlocui o masa atunci cand suntem pe fuga si nu avem timp sa mancam sau poate inlocui cina, daca ne dorim sa slabim din grasime, nu din masa musculara.
Acest articol a fost scris de...
Dr.Aliona Chirosca
Medic sportiv si nutritionist
Este absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”, Bucuresti, urmand rezidentiatul in medicina sportiva la Institutul National de Medicina Sportiva, Bucuresti. Este medic sportiv din 2019 si medic nutritionist din 2020, fiind membra a Colegiului Medicilor din Romania, Colegiului Medicilor din Irlanda, Societatii Romane de Reabilitare Medicala si a Societatii Romane de Medicina Sportiva. De-a lungul anilor a participat la stagii internationale pentru o perfectionare constanta: Ghent (Belgia) - ecografie musculo-scheletala-, Viena (Austria) - ESPEN, Nutritie clinica. Este autoare a numeroase articole de nutritie, medicina sportiva si wellness.