Frumusete si ingrijire Sfatul Specialistului

Ghid complet despre Virusul Herpex Simplex. Tot ce trebuie sa stii

In lumea medicala plina de mister, virusul herpes simplex ramane un subiect captivant, deoarece este o infectie persistenta, care ramane pe viata in stare de latenta in corpul celui infectat si se reactiveaza periodic, moment in care persoana afectata prezinta simptome specifice si variate. Acest virus afecteaza milioane de oameni in intreaga lume si patrunde in diverse colturi ale corpului uman, este de doua tipuri principale.

Tipuri principale de virus Herpes Simplex

HSV-1: Maestrul herpesului bucal
Acest tip de virus da nastere leziunilor herpetice in jurul gurii, cunoscut sub numele de herpes bucal sau oral. Cu toate acestea, HSV-1 nu se limiteaza la acest decor; el poate sa-si faca aparitia in zone precum ochii sau alte parti ale corpului.

HSV-2: Directorul infectiilor genitale
HSV-2 se asociaza cu infectiile genitale, intrand in scena sub numele de herpes genital, care necesita gestionare atenta si tratament sub indrumarea medicului.
Herpesul genital este o forma cronica a acestui virus si reprezinta cea mai frecventa boala genitala, avand un impact semnificativ asupra vietii celor afectati.

Simptome si zone de aparitie

Simptomele sunt variate:
– Mici bubite rosii care contin un lichid incolor si apar in zona genitala sau rectala, care pot cauza leziuni dureroase atunci cand se sparg.
– Mancarime sau durere in zona genitala sau intre coapse.
– Secretii genitale neobisnuite cu miros neplacut.
– Inrosirea pielii in zona genitala.
– Senzatia de arsura in timpul urinarii (atunci cand urina intra in contact cu leziunile)
– Falsa sangerarea in afara menstruatiei (atunci cand sangereaza din leziunea herpetica)

Simptomele pot sa lipseasca in unele cazuri, dar pot deveni severe in altele, afectand calitatea vietii individului. Zonele de aparitie includ zona vaginala, genitala externa, fesele, anusul sau chiar si colul uterin la femei si zona penisului, scrotului, anusului sau coapselor la barbati.
Recurenta episoadelor simptomatice este favorizata de un sistem imunitar slabit, o interventie chirurgicala care solicita organismul tau la maxim, dar si stresul poate avea implicare in recurenta.

Transmiterea virusului Herpes Simplex este un dans intim

Virusul herpes simplex isi croieste drum prin contact direct, intr-un dans intim cu persoanele infectate sau leziunile lor. Contactul oral sau sexual devine scena principala pentru aceasta transmisie. Herpesul bucal poate chiar sa se transmita printr-un sarut.
Este important de mentionat ca herpesul genital nu se transmite prin obiecte sau suprafete comune, cum ar fi asternuturi, piscine sau prosoape, deoarece acest virus nu are capacitatea de a trai mult timp in mediul extern.
Acest virus se poate transmite vertical si asta inseamna ca daca o femeie insarcinata are herpes genital, ea il transmite copilului in timpul nasterii.

Complicatii si raspandirea infectiei

Netratat, herpesul genital poate duce la complicatii grave. Una dintre acestea este facilitarea transmiterii altor infectii cu transmitere sexuala, inclusiv HIV (SIDA). Herpesul provoaca leziuni care pot crea noi cai de patrundere pentru alte virusuri in organism. De asemenea, exista riscul ca infectia sa se raspandeasca din zona genitala in alte parti ale corpului, in special atunci cand sistemul imunitar este slabit. De exemplu, daca o persoana infectata atinge leziunile herpetice si apoi isi atinge ochii, exista posibilitatea ca infectia sa fi transferata in zona oculara.

Diagnosticul herpesului

Diagnosticul herpesului genital se face prin examinarea medicala si analize de sange pentru detectarea nivelului de anticorpi. Nu exista un tratament care sa elimine complet virusul, dar medicamentele antivirale si L-lizina pot controla simptomele si preveni recurentele.
Prevenirea infectiei cu herpes genital este esentiala si poate fi realizata prin:
– Folosirea prezervativului la fiecare contact sexual, chiar daca nu elimina complet riscul de infectare, reducerea este semnificativa.
– Limitarea numarului de parteneri sexuali.
– Respectarea normelor de igiena.

In absenta unui remediu miraculos, medicatia antivirala (aciclovir, valaciclovir sau famciclovir), intra in joc pentru a gestiona simptomele si a preveni recurentele, insa asocierea cu L-lizina ajuta si mai mult in gestionarea acestora. In cazul durerilor puternice se poate asocia medicatie analgezica.

L-lysine de la Calivita

Care este legatura dintre L-lizina si virusul herpes simplex?

Acest aminoacid vital, inaccesibil organismului uman in mod natural, devine protagonist in lupta impotriva herpesului bucal si genital.
Studiile au aruncat lumina asupra L-lizinei, dezvaluindu-ne ca suplimentarea cu acest aminoacid ar putea fi cheia catre gestionarea eficienta a herpesului. Se spune ca L-lizina infrange severitatea si frecventa neplacutelor episoade herpetice.
Pentru cei care se confrunta cu herpesul si vor sa exploreze puterea L-lizinei in arsenalul lor de gestionare, le recomand L-Lysine Plus de la Calivita, care in asociere cu un tratament antiviral poate face minuni, insa este estential sa te consulti cu aliatul de incredere – medicul, inainte de orice tratament.

In lumina descoperirilor recente, L-lizina devine mai mult decat un simplu aminoacid; devine o speranta captivanta in lupta impotriva herpesului.
Sper ca v-a fost de folos acest articol si ca acum intelegeti mai bine modul de transmitere, preventia dar si tratamentul care poate face minuni. 

Pana data viitoare, be safe, stay safe, #ShineOn.

Acest articol a fost scris de...