Anatomia venelor porneste de la forma cea mai mica, a venulelor, distribuite intr-un numar imens catre fiecare regiune a corpului.
Pe masura ce ele acumuleaza sange, isi maresc dimensiunea si converg in vene de calibru tot mai mare. Ajung pana la venele centrale, doua la numar, care duc sangele direct la inima.
In cazul membrelor inferioare, venele au o particularitate. Prezinta valve, niste structuri mici ale peretilor care previn curgerea retrograda a sangelui.
75% din sangele total din organism se afla in vene. Acestea au pereti subtiri, alcatuiti din 3 straturi, cu musculatura foarte fina, care permite marirea calibrului lor.
Desi ele apar verzi-albastrui la suprafata pielii, acesta este doar un efect vizual prin absorbtia luminii, dar sangele din interiorul lor este rosu inchis.
Tipuri de vene
Circulatia sistemica prezinta trei tipuri de vene:
1. venele profunde, localizate in muschi si in jurul oaselor. Sunt cele mai mari si transporta cea mai mare cantitate de sange, acumulata dinspre periferie prin ramuri.
2.venele perforante sunt mai scurte si fac legatura intre cele superficiale si cele profunde. Toate acestea prezinta valve la nivelul peretilor.
3. venele superficiale au calibru mai mic, prezinta si ele valve in membrele inferioare, insa nu se mai gasesc in interiorul muschilor, ci superficial, imediat sub piele. Sunt vizibile prin transparenta. Acestea acumuleaza sange din structurile inconjuratoare periferice. Dar, nefiind inconjurate de muschi, lipseste contractia externa care ajuta la o pompare eficienta. Din acest motiv, miscarea sangelui este mai lenta si sunt predispuse la degradare. Astfel ca din ele se formeaza varicele si o varianta mai blanda, de vene mici in retea – venele in panza de paianjen sau vene tip paianjen.

Cu timpul, valvele se deterioreaza, peretii venelor se subtiaza, iar sangele incepe sa se acumuleze la nivelul celor superficiale si creste local presiunea. Acest lucru produce marirea in calibru a acestor structuri, care capata aspectul tortuos si dilatat la suprafata, dand nastere varicelor.
Venele varicoase sunt, deci, aceste vase edematiate, cu aspect incrucisat, de culoare albastra-violacee, formate in special la nivelul picioarelor, gambelor (cel mai frecvent) si coapselor.
Desi pot provoca durere si disconfort, ele nu sunt, in mod normal, periculoase, decat in forme foarte avansate, cand predispun la formarea cheagurilor de sange.
Factori de risc si complicatii
Venele de tip paianjen reprezinta niste linii fine, rosii sau violet, la suprafata pielii, adesea insotind varicele. Ele sunt, de fapt, similare unor varice extrem de mici si subtiri si apar ca niste ramuri/ ca o panza de paianjen superficial in piele.
Principalii factori de risc sunt:
1. istoricul familial (fiind o conditie medicala adesea mostenita la persoanele care au rude cu boala varicoasa).
2. varsta (riscul creste cu inaintarea in varsta prin scaderea elasticitatii peretilor vasculari si degradarea valvelor venoase).
3. sexul (femeile sunt, in general, mai predispuse la a dezvolta varice, deoarece hormonii sexuali feminini relaxeaza peretele vascular. Schimbarile hormonale lunare ciclice, menopauza, contraceptivele orale modifica statusul hormonal si cresc riscul de boala venoasa).
3. sarcina (prin cresterea volumului sangvin total).
4. fumatul, obezitatea, activitatile care presupun statul mult in picioare, dar si sedentarismul.

In prima instanta, varicele si venele de tip paianjen pot sa fie deranjante doar din punct de vedere estetic.
Simptomele pot aparea mai tarziu in evolutie si presupun senzatie de greutate si oboseala a picioarelor. Pot veni cu durere (care adeseori se agraveaza dupa sezut/ stat in picioare timp indelungat), arsura, crampe musculare, edem al membrelor inferioare, in special la nivelul gleznelor si gambelor, mancarime locala, chiar si modificari de culoare a pielii.
Venele de tip paianjen insotesc adesea varicele si nu dau alte simptome, insa ele pot aparea separat chiar si la nivelul fetei, cu aspect caracteristic in panza.
Complicatiile venelor varicoase sunt rare, insa ele pot include ulcerele varicoase, care apar la nivelul gambelor, de regula deasupra gleznei, fiind niste rani deschise foarte dureroase, care evolueaza in timp si nu se vindeca, necesitand tratament specializat.
Alte complicatii posibile sunt formarea cheagurilor de sange din cauza stazei venoase (manifestate prin durere intensa, edem al membrului, modificari de temperatura si culoare locala) sau sangerari spontane.
Tratament
Tratamentul varicelor si a venelor de tip paianjen se realizeaza mai mult pentru a ameliora aspectul si a reduce simptomatologia asociata.
Printre posibilitatile de tratament se numara:
-ridicarea picioarelor deasupra planului corpului de mai multe ori pe zi, pentru a reduce presiunea locala.
-purtarea ciorapilor compresivi adecvati cat mai mult timp (acestia ajuta circulatia sangelui si reduc disconfortul).
-scleroterapia, utila mai ales pentru venele de tip paianjen si varicele de dimensiuni mai mici. Este o metoda prin care se introduce la nivelul venei o substanta ce are rolul de a inchide vasul, obliterandu-l complet prin sclerozarea peretilor.
-laserterapia endovenoasa si ablatia prin radiofrecventa, care, de asemenea, au ca scop inchiderea vasului. Laserul de suprafata functioneaza mai bine pe venele in panza de paianjen, reducand aspectul lor in mai multe sedinte prin expunerea la fasciculul de lumina.
-flebectomia, o tehnica chirurgicala minim invaziva presupunand incizii mici.
-ligaturare a venei/ stripping (inlaturare completa a vasului).
Preventia bolii varicoase se realizeaza printr-un stil de viata activ ce imbunatateste circulatia sangelui. Se recomanda evitarea statului prelungit in picioare, elevarea membrelor inferioare in fiecare zi deasupra planului corpului, pe mai multe perne, renuntarea la fumat, mentinerea unei greutati optime, evitarea pantofilor cu toc si purtarea ciorapilor compresivi.
Vein ProteX şi VeinCare
Pentru sustinerea sanatatii sistemului venos si ameliorarea inesteticelor varice si vene de tip paianjen, Calivita propune 2 formule ce au rolul de a reduce atat aspectul acestora, cat si simptomele cel mai frecvent asociate:
Tabletele Vein ProteX sunt destinate imbunatatirii aspectului venelor varicoase, dar si reducerii inflamatiei si in consecinta a durerii si a senzatiei de oboseala si greutate de la nivelul picioarelor. Are o formula speciala alcatuita din ingrediente naturale – extract de samburi de struguri, ce reduce permeabilitatea peretilor vasculari, intarindu-i si protejandu-i de radicalii liberi, completat cu un complex de hesperidina, ghimbir si curcuma. La acestea se adauga vitamina C si metil-sulfonil-metan. Impreuna, toate acestea fortifica peretii vasculari, au efect antiinflamator si antioxidant si impiedica formarea cheagurilor de sange. Durata recomandata a tratamentului este de cel putin 3 luni, ajutand la mentinerea sanatatii vaselor de sange si la restabilirea tonusului peretilor vasculari.

Al 2-lea produs recomandat este crema pentru picioare VeinCare, ce contine extract din frunze de struguri rosii (Vitis Vinifera), intens studiat pentru potentialul antioxidant, antiinflamator si vasorelaxant. Acest potential este datorat concentratiei de substante biologic-active precum polifenoli, taninuri, antocianine, procianidine. Alaturi de acesta, se regaseste formula Soothex®, ce contine guma de Boswellia serrata (Arbore din India utilizat in practicile Ayurveda), cu proprietati similare, dar si Siegesbeckia, o planta utilizata in Asia de Sud-Est, cu efecte calmante si antiinflamatoare. Ingredientele active ajuta la eliminarea durerilor spontane, a senzatiei de greutate, disconfortului, atingerii dureroase si eritemului si amelioreaza aspectul varicelor. Totodata, ofera elasticitate si netezime pielii si accelereaza resorbtia hematoamelor. VeinCare se recomanda a fi aplicata local, de 2-3 ori pe zi, prin masaj de jos in sus, pentru a stimula circulatia si a reda elasticitatea vasculara.

Un stil de viata sanatos si activ, respectarea indicatiilor de preventie si evolutie a bolii varicoase, la care se adauga un supliment natural de tablete orale (Vein ProteX) si masaj local cu produsul VeinCare, ajuta la un aspect sanatos si frumos al picioarelor, cu scaderea disconfortului si a durerii ce ne poate afecta calitatea vietii.
Bibliografie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6562865/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8060118/
https://classic.clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT0585118
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7054588/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22752876/
Acest articol a fost scris de...
