Tot ce trebuie sa stii despre migrene

by Moniq

Migrena este in general o durere de cap moderata sau severa resimtita ca o durere pulsatila pe o parte a capului (unilateral). 

Majoritatea persoanelor cu migrena au simptome asociate precum starea de rau si sensibilitate crescuta la lumina si sunet. 

Migrena este o problema de sanatate frecvent intalnita, afectand 1 din 5 femei si 1 din 15 barbati. Aceasta patologie debuteaza in general in tinerete.

Posibile cauze

Cauza care sta la baza aparitiei migrenelor nu a fost stabilita cu exactitate, insa exista cateva teorii care sustin faptul ca afectiunea este in principal o disfunctie neurologica. 

Pe de alta parte este sustinuta teoria conform careia aparitia migrenelor se poate datora eliberarii de serotonina cu efect vasoconstrictor asupra circulatiei cerebrale. 

Persoanele de sex feminin sunt mai afectate din cauza numarului mai mare de receptori hormonali pe care ii prezinta fata de barbati.

Excitabilitatea crescuta a cortexului cerebral si incapacitatea de a controla neuronii nociceptivi situati in nucleul trigeminal poate reprezenta cea de a treia cauza a migrenelor.

*Factorii declansatori sunt reprezentati de catre stres post-traumatic, oboseala, senzatia de foame, fluctuatii hormonale fiziologice.

Simptomatologia si tipuri de migrene

Migrena se confunda de cele mai multe ori cu cefaleea, dar nu este acelasi lucru, pentru ca migrena nu este o simpla durere de cap. Este un disconfort insotit si de alte manifestari neplacute. 

Desi durerea migrenei este puternica si nu pare diferita, literatura de specialitate identifica mai multe tipuri de migrene:

1. Migrena fara aura sau migrena comuna (cea mai intalnita). Este durerea de cap fara acele semne prevestitoare. Aura presupune o serie de simptome neurologice care isi fac aparitia cu 10-60 minute inaintea declansarii propriu zise a durerii de cap: flash-uri luminoase, furnicaturi la nivelul fetei si bratelor sau intepaturi. 

2. Migrena hemiplegica/ familiala/ sporadica. Este cauzata de o slabiciune musculara la nivelul unei jumatati a corpului. Migrena este familiala daca exista si o implicare genetica.

3. Migrena bazilara. Migrena este insotita de tulburari de vorbire, verij, zgomote in urechi (tinitus), vedere dubla (diplopie). Rar pot aparea tulburari de constienta.

4. Migrena retiniana (migrena oftalmica). Durerea se instaleaza la un singur ochi, desi nu exista nici o afectiune oculara anterioara.

5. Migrena adolescentului. Se manifesta prin varsaturi (ocazionale), dureri abdominale, greturi, vertij.

6. Migrena silentioasa (acefalgica). Este acea migrena in care aura se manifesta (uneori luni intregi), dar nu si durerea de cap. Se intalneste mai ales la persoanele in varsta.

Mai exista inca doua asa zise tipuri de migrene

Migrena cluster. De fapt este cefaleea de tip cluster, dar nu este o migrena propriu zisa. Este caracterizata prin dureri foarte intense de cap, la care se adauga o durere in spatele ochiului.

Migrena vasculara. Nici aceasta nu este o migrena propriu zisa, este termenul care se foloseste uneori pentru a desemna durerea de cap (cefalee).

Simptomele migrenei cu aura

-dificultati de vedere
-tulburari de echilibru
-vertij
-probleme de coordonare
-senzatia de amorteala la nivelul fetei si a membrelor
-slabiciune musculara

Simptomele migrenei fara aura

-poate dura pana la 12 ore
-durerea este pulsatila
-este o durere cu caracter moderat sever care se agraveaza la miscare sau la efort
-durerea se manifesta pe o parte a corpului
-mai pot aparea greturi, varsaturi, sensibilitate la lumina sau la zgomote

Cele 4 etape ale unei migrene

1. Etapa prodromala (inainte de durerea de cap)– apar modificari de dispozitie, nivel de energie crescut, pofta de mancare care se produc cu cateva ore sau zile inainte de atacul migrenos. In plus pot aparea sete crescuta, nevoie crescuta de urinare sau constipatie.

2. Etapa aurei– apar de obicei probleme de vedere, precum flash-uri luminoase sau scotoame (pete oarbe în câmpul vizual), care dureaza intre 5 minute si o ora.

3. Etapa durerii de cap– de obicei debuteaza cu o durere pulsatila pe o parte a capului, insotita frecvent de stare de rau, varsaturi sau sensiblitate extrema la lumina si la sunete puternice, care dureaza intre 4 si 72 de ore.

4. Etapa rezolutiei (post dromala)– apare cand durerea de cap si celelalte simptome se atenueaza, desi te simti obosit multe zile dupa. Miscarile bruste ale capului pot readuce durerea pentru scurt timp.

Diagnosticul de migrena

Diagnosticul de migrena este pus in urma anamnezei si unor investigatii amanuntite. 

In cadrul consultatiei, medicul te va intreba in legatura cu simptomele pe care le experimentezi. De asemenea acesta poate pune intrebari cu privire la istoricul familial sau personal. 

Pe baza caracteristicilor acestora, medicul poate stabili daca este vorba despre o migrena.
Totusi, deoarece unele simptome se aseamana cu simptomatologia unor boli grave, medicul iti va recomanda o serie de investigatii complexe, cum ar fi o tomografie computerizata cerebrala sau un examen RMN cerebral (rezonanta magnetica nucleara). 

Cu ajutorul acestor investigatii, se poate stabili diagnosticul diferential, prin excluderea altor afectiuni ce ar putea cauza simptomele prezente- tumori, accident vascular, malformatii vasculare etc.

Tratamentul in migrena

Administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene sau analgezice sunt recomandate in situatiile de migrena usoara pana la moderata avand efecte benefice si efecte adverse mai putine.

Calivita vine in sprijinul nostru cu un produs extraordinar. Este vorba de White Willow, ce are la baza acid salicilic, cu efect antiinflamator puternic si care actioneaza local asupra unei aspirine natuale. Prin efectul sau calmant de lunga durata, amelioreaza durerea si reduce disconfortul din atacurile migrenoase.

Tratamentul migrenelor severe se face cu ajutorul betablocantelor, blocantelor canalelor de calciu, antagonisti ai serotoninei si antidepresivele care diminueaza simptomatologia si raresc crizele de migrena. 

Aceste preparate medicamentoase se administreaza doar la recomandarea si sub stricta monitorizare a medicului specialist. 

Tratamentul chirurgical pentru decompresia anumitor nervi la nivel cervical si cerebral reprezinta o alternativa in cazul persoanelor la care terapia medicamentoasa nu reduce frecventa si simptomatologia afectiunii.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!