Povestile pentru copii, care pot, insa, sa ne ofere o lectie valoroasa si noua, ca parinti, au puterea de a schimba vieti. Pot da copilasilor putere in momentele lor cele mai slabe si ii pot conduce pe o cale pe care initial nu ar avea curajul sa o parcurga.
Mai jos am creat un top de asemenea povesti, recomandate in principal pentru copii, dar care ii pot face si pe cei mai mari dintre noi sa viseze din nou la acele clipe de basm din copilarie.
1. Seria de carti Emotiile lui Noni. Aurélie Chien Chow Chine
Cand sunt mici, copilasii nu sunt chiar cei mai buni prieteni cu emotiile lor, nestiind sa le controleze sau sa isi dea seama ce inseamna frica, frustrarea, tristetea sau timiditatea.
Parintii au un rol foarte important in constientizarea emotiilor de catre copii, iar in acest sens colectia de povesti cu Noni ajuta la invatarea si gestionarea emotiilor.
Scrise si ilustrate de Aurélie Chien Chow Chine, specialist in sofrologie.
Cine este Noni? Noni este un mic unicorn ca toti ceilalti, doar ca… Parul din coama sa isi schimba culoarea in functie de emotiile sale! Cu fiecare noua aventura, Noni gaseste o modalitate de a-si controla starile de tristete si de a-si constientiza sentimentele negative sau de a-si intelege temerile.
Fiecare poveste vine si cu un exercitiu de sofrologie pentru depasirea unei emotii.

Colectia de carti cu unicornul Noni include urmatoarele titluri:
1. Sunt invidios
2. Sunt ofensat
3. Nu am rabdare
4. Sunt furios
5. Imi este frica
6. Sunt trist
7. Sunt timid
8. Sunt fericit
9. Sunt vinovat
10. Sunt plin de energie
2. Milo si domnul Trebuie. O poveste despre un corp mic ce poate emotii mari. Monica Mereuta
Tot la capitolul constientizarea emotiilor, iti propunem o alta poveste interesanta despre un corp mic ce poarta emotii mari. Este vorba despre aventura ariciului Milo, un perfectionist in adevaratul sens al cuvantului.
Ce vor invata cei mici din aceasta poveste?
Ca nu intotdeauna „trebuie” sa fie perfect si ca greselile fac parte din viata noastra.

Acest perfectionism de la o varsta frageda naste temeri si frustrari, pe care copilul nu este capabil sa le inteleaga. Nu trebuie sa ii fie frica sa verbalizeze ceea ce simte, ba chiar din contra. Asemenea lui Milo, care reuseste sa isi inteleaga emotiile si reuseste sa se simta mai bine cu ceea ce simte, cu invatatoarea si cu ceilalti arici, si copiii au o voce interioara pe care ar trebui sa o asculte pentru a descoperi lumea.
A gresi este normal, iar cel mic „trebuie” sa stie acest lucru.
3. Biblioteca zburatoare a lui Franklin. Jen Campbell
Cu totii am citit macar o singura data o poveste cu dragoni si balauri, adesea intruchipati ca personaje negative care trebuiau infrante de eroul principal.
Nu judeca o carte dupa coperta, caci Franklin, eroul nostru, este un dragon care iubeste sa citeasca povesti oamenilor, insa este adesea privit cu temere. Totusi, personalitatea lui prietenoasa si felul cum reuseste sa aduca povestile la viata il ajuta sa isi faca o prietena, pe Luna.

Luna este fascinata de personalitatea lui Franklin si isi doreste sa il cunoasca mai bine, devenind cei mai buni prieteni.
Impreuna creeaza un plan de a impartasi dragostea lor pentru carti cu altii, deschizand o librarie – o librarie zburatoare, adica – chiar pe spatele lui Franklin!
Cartea Biblioteca zburatoare a lui Franklin aduce magia basmelor clasice in secolul XXI prin ilustratii rafinate si va incanta atat copiii, cat si pe oricine iubeste cartile.
4. Tori si Sammy invata sa economiseasca. Adriana Georgescu
Nu este prea devreme pentru a incepe sa-l inveti pe micutul tau importanta economisirii banilor.
Multi dintre noi am invatat importanta economisirii banilor prin incercari, greseli si, mai important, prin experienta. La scoala nu suntem cu adevarat invatati despre importanta stabilirii unui buget sau a unei limite de cheltuieli si multi dintre noi constatam ca adulti, ca trebuie sa ne descurcam singuri.

Dar exista modalitati de a schimba acest lucru pentru urmatoarea generatie, iar asta incepe prin a-i invata pe copii importanta economisirii de la o varsta frageda.
Exact acest lucru il vor face Tori si Sammy. Cei doi invata si il invata pe cel mic despre bugete, economii si de ce este important pentru copii sa economiseasca bani si sa-si limiteze intotdeauna cheltuielile.
5. Tilda Soricela. O calatorie fascinanta in jurul lumii. Andreas H. Schmachtl
Cat de mare este lumea pentru un copil? Uite atat, ar spune el cu bratele larg deschise.
Adevarul este ca avem atat de multe de invatat, deopotriva adulti si copii, despre aceasta lume minunata si comorile ei. Cam acesta a fost si gandul Tildei, o soricica alba ca neaua, care a plecat intr-o calatorie fascinanta in jurul lumii.
A inceput cu Europa, iar mai apoi a ajuns in Africa, India si chiar Antarctica.
Tilda Soricela a descoperit o gramada de lucruri interesante in fiecare loc unde a calatorit si este nerabdatoare sa le impartaseasca tuturor copiilor care ii vor citi sau asculta aventurile.
De exemplu: Copii, voi stiati ca in Antarctica gheata si zapada sunt chiar si pe timp de vara? Si Tilda a fost foarte surprinsa de acest peisaj.

Povestile sunt importante pentru copii
Povestile joaca un rol important in dezvoltarea personalitatii si functiilor cognitive in copilaria timpurie. Speram ca acest top de carti sa te inspire sa te ghemuiesti alaturi de copilasul tau si sa descoperiti impreuna lumi magice.
Acest top a fost realizat in colaborare cu Maria Frunza, mama a doi copilasi minunati, formator, si consilier pe dezvoltare personala pentru adulti si copii.
Maria este mereu in cautare de metode noi de joaca de intelegere a emotiilor si acceptarea lor ca o normalitate.
Pentru ca, in opinia ei, emotiile sunt bune, trebuie doar sa le cunoastem mai bine si sa invatam sa le gestionam corect!
Citeste si articolul Cum ii putem ajuta pe copii sa isi inteleaga emotiile, scris tot de Maria Frunza.
Acest articol a fost scris de...
