Antreprenoriat

Top 4 carti pentru dezvoltare personala

Randurile unei carti deschid o lume de posibilitati si permit oamenilor sa invete lucruri noi atat despre ei, cat si de cei din jurul lor. O carte buna, citita intr-un anumit moment, te poate ajuta sa ai succes profesional, deoarece deschide mintea catre noi experiente si ofera noi cai de cunoastere si…autocunoastere. Aceasta are potentialul de a-ti extinde perspectiva, de a-ti modela atitudinea fata de ceilalti si de a te ajuta sa intelegi mult mai bine viata de zi cu zi. Cand citesti, tu decizi cine vrei sa devii. Fie ca alegi o carte de actiune, una de dragoste sau una de antreprenoriat, vei iesi castigat pe toate planurile.

Astazi iti propunem 4 titluri tare dragi noua, insa nu de beletristica, ci mai in ton cu partea de business si dezvoltare personala. 

De ce acest domeniu? Pentru ca te ajuta sa progresezi. Aceste titluri te vor motiva si te vor inspira sa faci mai mult intr-un mod mai eficient.

1. Stephen Covey – Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen R. Covey este un must have de citit daca iti doresti sa iti valorifici timpul si sa devii mai eficient. 

Ideea principala a acestei carti este ca timpul este asa cum vrei tu sa fie. Se bazeaza pe perceptiile tale si se modeleaza conform lor.

Pentru a schimba o situatie data, trebuie sa ne schimbam pe noi insine. Pentru a ne schimba pe noi insine, trebuie sa fim capabili sa ne schimbam perceptiile. 

Ce obiceiuri au oamenii extrem de eficace?

Ai fi tentat sa crezi ca acele persoane care au succes au atins un punct maxim al dezvoltarii personale. Stephen Covey te va contrazice prin randurile sale. 

Acele persoane inca se confrunta cu nevoia interioara de a dezvolta eficacitatea personala si de a dezvolta relatii sanatoase cu alti oameni. 

Covey crede ca modul in care vedem lumea se bazeaza in intregime pe propriile noastre perceptii.

Anumite trasaturi de caracter au fost inlocuite, de-a lungul anilor si progresului, cu notiuni legate de etica personalitatii, dupa cum le numeste si Covey in aceasta carte.

Covey te va indemna sa iti schimbi fundamental perceptiile. Gandeste in profunzime, cunoaste-te si invata sa muncesti pentru a obtine o schimbare adevarata.

Stephen Covey, prin cartea sa, ofera o alta perspectiva a ceea ce inseamna succesul si cum poate fi acesta atins.

2. Richard Davidson, Sharon Begley – Creierul si inteligenta emotionala

Este o adevarata placere sa il citesti pe Richard Davidson, iar colaborarea sa cu Sharon Begley nu poate decat sa fie un adevarat bestseller. Cu o asemenea experienta nici nu ne asteptam la altceva.

Cea mai mare parte a cartii este dedicata explicarii celor sase dimensiuni care compun stilul emotional al cuiva. Investigheaza modul in care aceste dimensiuni apar, evolueaza si afecteaza modul in care raspundem. Atunci cand iti cunosti emotiile, cand le accepti si intr-un final inveti sa le controlezi si le faci sa lucreze in favoarea ta vei ajunge acolo unde iti doresti.

Ce iti va spune Davidson?

Fiecare dimensiune prezentata de el are doua extreme. Aceste extreme sunt de obicei rezultatul unei activitati sporite sau reduse in circuitele relevante ale creierului.

El iti prezinta un nou mod de intelegere a emotiilor tale – originile, puterea si maleabilitatea lor, daca vrei.

In colaborare cu renumitul scriitor si editor stiintific Sharon Begley, cartea prezinta sase stiluri emotionale de baza, fiecare bazat pe dovezi neurostiintifice, care ne definesc personalitatea: rezilienta, perspectiva, intuitia sociala, constientizarea de sine, sensibilitatea fata de context si atentie.

De asemenea, ilustreaza capacitatea creierului de a se schimba si modul in care strategiile simple pot ajuta oamenii sa se adapteze fiecarui dintre 6 stiluri.

Cartea este un bestseller din New York Times care a fost revizuit de Newsweek, Harvard Business Review, The Huffington Post si alte institutii media nationale.

3. Marshall Goldsmith – Mojo

Mojo. Suna amuzant, asa-i? Ne face sa ne gandim la cu totul altceva decat un concept emotional. In fapt, acest Mojo este senzatia pe care o ai…acel sentiment… cand faci ceva intentionat, constient, puternic si pozitiv. Este “bucuria” pe care o simti cand obtii o performanta de care esti extrem de mandru.

Ce vei descoperi in randurile acestei carti? Cele patru ingrediente cheie care trebuie combinate pentru a avea un mojo grozav. Te va invata si cum te poti asigura ca ai aceste ingrediente cheie.

Aceasta carte este despre acel moment si despre cum il poti crea in viata ta, cum il menti si cum il poti recrea atunci cand ai nevoie de el.

Marshall Goldsmith iti va descrie cu lux de amanunte modalitatile prin care mojo-ul profesional si personal este influentat de patru factori cheie: identitate (cine crezi ca esti), realizare (ce ai facut in ultima vreme?), reputatie (cine cred ceilalti oameni ca esti – si ce ai facut tu in ultima vreme?) si acceptare (ce poti schimba – si cand trebuie sa cresti?).

4. Lothar Seiwert, Friedbert Gay – ABC-ul Personalitatii - 4 tipuri de oameni pe care trebuie sa ii cunosti

Vrei sa-ti cunosti personalitatea si sa-i intelegi mai bine pe cei din jur? ABC-ul Personalitatii este ghidul tau in cunoasterea de sine si aplicarea diferitelor strategii de comunicare in functie de persoana din fata ta.

Cu fiecare capitol citit vei descoperi punctele tari ale personalitatii tale si vei intelege mai profund comportamentul celorlalti. Rezulatul? O mai buna comunicare personala si profesionala.

Un ABC al personalitatii tale, practic, care te va purta prin lumea tehnicilor de dezvoltare personala.
Acum D-I-S-C nu iti spune nimic, insa o va face pe parcursul acestei carti.

 

Cheia spre succes depinde intr-o mare masura de tine, de cunostintele tale si de felul in care ii intelegi si relationezi cu cei din jurul tau. Cu cat te cunosti mai bine pe tine, cu atat poti intelege mai bine anumite situatii si trairi si sa le folosesti in avantajul tau. Incepe cu cele 4 carti prezentate mai sus si vei descoperi o noua lume pe care nu ai observat-o, poate, pana acum.

 

Acesta articol a fost scris de...