Cauzele aparitiei anemiei
Organismul unei persoane produce obligatoriu 3 tipuri de celule sanguine: eritrocitele-globulele rosii care transporta oxigenul in organism, limfocitele-au rolul de a combate infectiile si trombocitele care ajuta la coagularea sangelui. In cazul unei persoane anemice, globulele rosii vor fi scazute.
Trebuie mentionat ca anemia este consecinta unor anumite afectiuni sau actiuni care duc la scaderea numarului eritrocitelor din sange.
Iata care sunt cauzele principale ale anemiei:
1. Organismul nu produce globule rosii, din cauza unei carente de fier, acid folic sau vitamina B12.
2. Organismul distruge celulele rosii.
3. O hemoragie, moment in care organismul nu poate compensa imediat pierderea de globule rosii.
Factori de risc
Cu toate ca unele nu pot fi prevenite, ci doar tratate, exista o serie de aspecte legate de stilul de viata care pot fi corectate relativ usor:
1. Alimentatia. O dieta saraca din punct de vedere al alimentelor cu continut important de fier, vitamina B12 sau folati.
2. Sarcina. Femeile insarcinate care nu isi suplimenteaza dieta cu multivitamine bazate pe fier, acid folic si vitamina B12.
3. Varsta. Riscul de anemie creste in cazul persoanelor cu varsta peste 65 ani.
4. Afectiuni cronice. Cancerul, ulcerul sau insuficienta renala cresc important riscul de a dezvolta un sindrom anemic.
5. Problemele intestinale. Risc crescut de anemie la persoanele care se confrunta cu boala Crohn sau boala celiaca.
6. Menstruatia. Femeile cu menstruatie abundenta sau perioade lungi, sunt expuse riscului de anemie.

Semne si simptome ale anemiei
Semnele si simptomele anemiei variaza in functie de cauza care a declansat-o. Daca anemia este cauzata de o boala cronica, boala o poate masca si astfel, anemia poate fi depistata prin investigatiile pe care le efectuezi pentru o boala.
In functie de cauzele anemiei, se intampla sa nu ai simptome. Initial anemia poate fi atat de silentioasa incat sa nu observi, dar simptomele se agraveaza pe masura ce anemia avanseaza.
Printre primele semne ale acestei afectiuni se numara : starile de ameteala, episodele de pierdere a vederii, frisoanele, paloarea pielii, starile de oboseala si tulburarile de concentrare sau constipatia.
Scaderea in greutate este un alt semn al anemiei care nu trebuie ignorat.
Pe masura ce anemia se agraveaza, simptomele pot deveni mai agresive: scaune cu sange, ingalbenirea pielii, marirea splinei.
Starea de ameteala poate ajunge chiar la lesin in astfel de cazuri, pot aparea durerile in piept, iar dificultatile pe care le intampla sistemul respirator si oxigenarea insuficienta a sangelui asociata acestora pot culmina cu un atac de cord.
Investigatiile medicale pentru depistarea si diagnosticarea anemiei
Tocmai pentru ca anemia poate fi provocata de mai multi factori diferiti si originea acesteia ii determina clasificarea, nu exista o investigatie universala pentru diagnosticarea ei, ci o serie de analize ale caror rezultate pot confirma sau infirma acest diagnostic.
Anamneza
Examinarea fizica
Hemoleucograma
Sideremia
Feritina
Cianocobalamina ( vitamina B12 )
Determinatului folatului seric
Coprocultura
Tipuri de anemie, in functie de cauze
Cu toate ca manifestarile generale sunt aceleasi, anemia este de mai multe tipuri, clasificarea fiind facuta in functie de cauzele care au influentat producerea sa.
Vom discuta despre fiecare tip de anemie si anume:
Anemia feripriva
Anemia feripriva sau carenta de fier este o afectiune hematologica extrem de frecvent intalnita care apare, asa cum ii spune si numele, in momentul in care ai deficit de fier.
Te simti obosit, slabit sau ai tulburari de respiratie deoarece ai nevoie de fier pentru producerea de hemoglobina, proteina care ajuta celulele rosii (eritrocitele) sa transporte oxigenul prin corp.
Aceasta anemie este intalnita extrem de frecvent la femeile insarcinate, aportul fiind normal iar consumul crescut, dar si la persoanele cu pierderi de sange.
Fierul din alimente este absorbit prin celule care se regasesc la nivelul tractului gastrointestinal.
Organismul retine doar o cantitate foarte mica de fier ingerat, din hrana.
Odata absorbit el este eliberat in sange, unde o proteina numita transferina se ataseaza de el si il transmite catre ficat. Fierul este stocat in ficat sub forma de feritina si eliberat in cantitati sanguine pentru a produce celule in maduva spinarii.
Iron Plus de la Calivita
Chiar si atunci cand cauzele anemiei feriprive sunt identificate si tratate, este recomandat tratamentul cu fier pana in momentul in care deficienta este corectata si rezervele de fier sunt refacute.
Tratamentul se efectueaza medicamentos in momentul diagnosticarii cu anemie feripriva si ulterior post corectare prin dieta adecvata.

Un produs excelent si recomandat de catre specialisti este Iron Plus. Complexul de fier organic si vitamina C joaca un rol important in formarea de noi globule rosii sanatoase, absorbtia si transportarea oxigenului catre celule.
Este recomandat pentru a reface necesarul de fier pierdut in urma menstruatiilor abundente, femeilor insarcinate deoarece consumul este mai mare, dar si persoanelor vegane ce nu pot dobandi cantitatea necesara de fier din cauza dietei.
Anemia megaloblastica
Acest tip de anemie este cauzat de deficitul de vitamina B12 sau de procesarea necorespunzatoare a acesteia.
Anemia secundara unor afectiuni tiroidiene
Cunoscuta drept si „anemia tiroidei”, aceasta afectiune este cauzata de nereguli in ceea ce priveste functionarea glandei tiroide, care influenteaza negativ producerea de celule rosii in sange.
Anemia hemolitica
Este cauzata de degenerarea prematura a celulelor rosii din sange, mai rapida decat capacitatea organismului de a le reproduce. Acest tip de anemie poate fi cauzata de anumite boli de sange, de inaintarea in varsta sau factori ereditari.
Anemia aplastica
Desi este o forma de anemie rar intalnita, aceasta este una dintre cele mai periculoase si pune viata in pericol a persoanei afectate. Este cauzata de atrofierea maduvei rosii osoase si afectarea hemetopoiezei (formarea elementelor celulare la nivelul maduvei osoase).
Talasemia
Este anemia care se transmite pe cale ereditara, din cauza unei mutatii genetice.
Anemia cronica
Anumite boli cronice (cancer, HIV, afectiunile inflamatorii sau ale rinichilor) pot cauza scaderea productiei de globule rosii, favorizand aparitia si mentinerea anemiei.
Anemia in sarcina
Necesarul de vitamine si minerale in timpul sarcinii este unul mult mai mare, iar lipsa suplimentarii cu nutrientii necesari poate cauza anumite probleme de sanatate pentru viitoarele mamici.
Una dintre acestea este anemia, care, in timpul sarcinii, este cauzata aproape in proportie de 100% de carenta de fier.
Anemia la copii
Deficienta de fier este una dintre cele mai comune probleme intalnita la copii, aceasta fiind generata, in primul rand, de o alimentatie necorespunzatoare, saraca in fier, dar si de absorbtie deficitara a fierului .
!!! Atentie!!! Tratarea acestei patologii la copii se face doar sub stricta monotorizare a medicului pediatru.
Tratamentul anemiei
1. Administrarea de suplimente pe baza de fier, in cazul in care se stabileste ca pacientul sufera de anemie feripriva.
2. Administrarea de suplimente pe baza de vitamina B12 in cazul in care pacientul sufera de anemie megaloblastica.
3. Administrarea de antibiotice, atunci cand anemia este cauzata de o infectie.
4. Injectii cu fier, in cazul in care forma de anemie cu care se confrunta pacientul este una severa, iar carenta de fier deosebit de scazuta nu se poate corecta cu suplimente alimentare pe baza de fier.
5. Transfuzii de sange, in situatii de anemie deosebit de severa, care pun in pericol viata pacientului.
Intrucat este o afectiune serioasa si frecvent intalnita totusi, anemia trebuie prevenita printr-o dieta echilibrata si printr-un stil de viata sanatos. In cazul in care constati ca te confrunti cu semne specifice acestei afectiuni, este necesar sa te prezinti la medic pentru a beneficia de tratament eficient si de specialitate.
Acest articol a fost scris de...
