Dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie cronica a pielii, caracterizata prin aparitia unor placi eritematoase, acoperite de scuame albicioase sau galbui, groase, grasoase, si senzatie de mancarime.
Aceasta afecteaza mai ales zonele bogate in glande sebacee, precum scalpul (unde se poate manifesta ca o simpla matreata – forma usoara, non inflamatorie – pana la forme confundate cu psoriazisul, insotite de caderea parului), fata (zona T: frunte, nas si barbie si mai ales zonele cu par – sprancene, barba), si uneori pieptul sau partea superioara a spatelui, aspectul general fiind de piele grasa, uleioasa. La bebelusi, aceeasi afectiune este cunoscuta sub denumirea de crusta de lapte.
Episoadele sunt recurente, mai ales in anotimpurile reci sau in perioade de stres intens si trebuie sa retinem ca afectiunea este una cronica, recidivanta, pentru care nu exista un tratament curativ, ci doar o putem tine sub control si evita puseele.
Cauzele dermatitei seboreice
In ce priveste cauzele, dermatita seboreica este influentata de o combinatie de factori interni si externi. Desi cauzele exacte nu sunt pe deplin intelese, cercetarile sugereaza urmatoarele:
1. Activitatea crescuta a glandelor sebacee: Productia excesiva de sebum creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea unor microorganisme, precum ciuperca Malassezia, factorul principal implicat, ce declanseaza un raspuns inflamator anormal.
2. Predispozitia genetica: Istoricul familial de boli inflamatorii ale pielii poate creste riscul aparitiei afectiunii.
3. Dezechilibre hormonale: Activitatea crescuta a glandelor sebacee este asociata cu dezechilibre hormonale, ceea ce explica de ce dermatita seboreica este frecventa in timpul adolescentei, sarcinii sau la persoanele cu afectiuni endocrine.
4. Factorii imunologici: O reactie imunologica disproportionata la ciuperca Malassezia este asociata cu simptomele dermatitei seboreice.
5. Influenta mediului: Factori precum schimbarile climatice (frig, umezeala), poluarea si folosirea unor produse iritante pentru piele (mai ales cele care contin parfumuri sau alcool) pot agrava simptomele.
6. Stresul si oboseala cronica: Acestea influenteaza negativ sistemul imunitar, favorizand recaderile, iar pacientii observa foarte rapid declansarea simptomelor in perioadele de stres intens.
Asa cum este general valabil in medicina, sfera dermatologica nu este mai prejos – starea de sanatate a pielii este influentata semnificativ de dieta. Pentru a explora axa intestin-piele si legatura cu dermatita seboreica, trebuie sa explic cum microorganismele din intestin (bacterii, fungi si virusuri) contribuie la reglarea sistemului imunitar si la mentinerea unei stari de inflamatie redusa. Un dezechilibru al microbiotei intestinale, numit disbioza, poate duce la eliberarea in sange a unor toxine sau molecule inflamatorii care afecteaza sanatatea pielii, prin disfunctia barierei intestinale – cunoscuta sub numele de „leaky gut” (intestin permeabil)
Inflamatia cronica declansata de aceste dezechilibre contribuie la probleme cutanate. De exemplu, poate agrava dermatita seboreica prin intensificarea raspunsului imun la Malassezia. Totodata, un intestin sanatos sustine absorbtia optima a nutrientilor esentiali pentru piele, precum vitaminele A, D, E si zincul, care tin sub control diverse afectiuni.
Consumul unor alimente bogate in nutrienti antiinflamatori poate ajuta la reducerea disconfortului cauzat de aceasta afectiune.
Alimente benefice:
- Pestele gras (somon, macrou, sardine): bogat in Omega-3, reduce inflamatia si regleaza productia de sebum.
- Fructele si legumele proaspete: surse excelente de antioxidanti care combat stresul oxidativ (exemple: afine, spanac, broccoli).
- Nuci si seminte: contin grasimi bune si vitaminele E si B, esentiale pentru piele.
- Probiotice: Alimente precum iaurtul, chefirul, kimchi-ul si muraturile sustin microbiota intestinala si echilibrul imunitar.
Alimente de evitat:
- Alimentele ultraprocesate, zaharul si carbohidratii rafinati
- Lactatele si alimentele grase, care pot agrava inflamatia.
- Alcoolul, care deshidrateaza pielea si poate amplifica simptomele.
Stresul joaca si el un rol major in declansarea sau agravarea dermatitei seboreice. Hormonii de stres, precum cortizolul, cresc inflamatia si afecteaza functia de bariera a pielii. Ce poti face? Exista cateva tehnici pe care le poti incerca pentru a ajuta corpul sa se relaxeze in perioade agitate, cum ar fi meditatia si yoga, exercitiile fizice regulate, sau chiar terapia cognitiv-comportamentala.
Printre factorii care pot declansa sau agrava simptomele se numara si: schimbarile climatice, mai ales aerul rece si uscat din timpul iernii, poluare (poate irita pielea sensibila), produsele cosmetice nepotrivite – cele care contin parfumuri sau alcool, consumul excesiv de alcool.
La nivelul scalpului, dermatita seboreica se poate manifesta ca o forma usoara de matreata, fara inflamatie, sau cu pusee severe, cu placi rosii intens pruriginoase la nivelul scalpului, acoperite de cruste galbene sau albe groase, cu inflamatie difuza si disconfort accentuat. In acest caz, utilizarea unor sampoane speciale cu ingrediente active este esentiala.
La nivelul fetei, simptomele includ roseata si descuamare in special in jurul nasului, sprancenelor si in zona barbiei. Poate exista prurit si un aspect uleios. Cremele cu antifungice si antiinflamatoare pot ajuta la reducerea simptomelor.
Recomandarile mele sunt:
- Consulta un dermatolog: Este important sa ai un diagnostic precis si un plan de tratament personalizat. Dermatita seboreica poate fi confundata cu alte afectiuni, cum ar fi psoriazisul, eczemele, dermatite de contact, reactii alergice sau chiar lupus eritematos sistemic, prin urmare, e nevoie sa te asiguri ca acesta e diagnosticul corect si ca primesti tratamentul dermatologic potrivit.
- Utilizeaza ingrediente active precum ketoconazol, zinc pyrithione, carbune, acid salicilic, sulfat de seleniu, pirocton olamina sunt cele mai potrivite. Mai pot ajuta ureea, niacinamidele sau ceramidele. Totodata, ca ingrediente naturale cunoscute, uleiul de arbore de ceai, extractul de aloe vera sau de musetel, extractul de turmeric, ovazul coloidal, mierea de albine, uleiul de cocos sau de jojoba, au efect pozitiv, antiinflamator sau antifungic. Atentie, ne referim la prezenta lor in produsele dermatocosmetice, nu la aplicarea lor pe zonele afectate in forma naturala.
- Dieta echilibrata: Include alimente antiinflamatorii si suplimente de Omega-3 pentru sustinerea sanatatii pielii. Suplimentul Omega 3 de la Calivita este o optiune excelenta, avand la baza formule sigure si eficiente. De asemenea, probioticele se pare ca ajuta si ele in gestionarea dermatitei seboreice.
- Igiena adecvata: Spalarea blanda a fetei si a scalpului cu produse potrivite pentru pielea sensibila, fara sapun si parfumuri.
- Stil de viata activ: Mentinerea unui echilibru emotional prin tehnici de reducere a stresului.
Si, fiindca am pomenit de Omega 3, vreau sa dezvolt putin subiectul: Omega 3 sunt acizi grasi esentiali, intens studiati ca suplimente in ultimii ani pentru dovedirea efectelor lor, chiar in ceea ce priveste dermatita seboreica:
1. Reduc inflamatia: Acizii grasi Omega-3 scad nivelul mediatorilor inflamatori, cum ar fi prostaglandinele si leucotrienele, reducand astfel simptomele dermatitei seboreice.
2. Sustin bariera cutanata: ajuta la mentinerea hidratarii pielii si la imbunatatirea elasticitatii acesteia, raspunzand mai bine la factorii externi.
3. Regleaza productia de sebum: Consumul regulat de Omega-3 poate contribui la echilibrarea secretiei de sebum, prevenind astfel acumularea excesiva care favorizeaza Malassezia.
Un studiu publicat in jurnalul „Journal of Dermatological Science” a aratat ca pacientii care au inclus Omega-3 in dieta lor au raportat o reducere semnificativa a simptomelor dermatitei seboreice dupa 12 saptamani de suplimentare.
Suplimentul Omega 3 concentrate de la Calivita ofera o formula de inalta calitate, derivata din surse sustenabile, si este usor de integrat in rutina zilnica. Este o optiune ideala pentru cei care cauta un ajutor natural si eficient in gestionarea dermatitei seboreice, adaugat tratamentului dermatologic de baza. Bonus, vine cu o multitudine de beneficii pentru organism in general: sanatatea cardiovasculara, neurologica si de dezvoltare cognitiva inca din perioada sarcinii, efect antiinflamator.
Gasim inca un tip de supliment de Omega 3 tot la Calivita sub forma lichida, Nordic Pure Omega 3 Liquid

In concluzie, dermatita seboreica este o afectiune recidivanta, care necesita o abordare complexa si constanta pentru a tine simptomele sub control, de cele mai multe ori pe tot parcursul vietii. Desi nu poate fi vindecata complet, gestionarea atenta printr-o combinatie de ingrijire dermatocosmetica, ajustari alimentare, suplimente precum Omega-3 si reducerea stresului poate face o diferenta semnificativa.
Cu sprijinul recomandarilor personalizate si a ingredientelor active, episoadele de disconfort pot fi rare si mai usor de gestionat, asigurand o piele sanatoasa si echilibrata pe termen lung.
Acest articol a fost scris de...
