Terapia de cuplu

by Moniq

Invatarea unor instrumente si tehnici de comunicare eficace poate ajuta nu doar la rezolvarea conflictelor in cuplu, ci si la consolidarea iubirii de sine. De asemenea va contribui si la cresterea personala a celor implicati. 

Clientii mei invata sa comunice la o noua dimensiune. Isi dezvolta capacitatea de previzionare si rezolvare a potentialelor conflicte, atat in anturajul profesional, cat si in cel familial.

Terapia de cuplu sau, mai exact, psihoterapia de cuplu este o forma de psihoterapie care se concentreaza pe relatia dintre cei doi parteneri. Aceasta metoda psihoterapeutica de clarificare a conflictelor dintre parteneri ii poate readuce pe acestia la o comunicare deschisa si apreciativa.

Terapia de cuplu ofera un spatiu in care toate problemele pot fi discutate deschis. Terapeutul empatizeaza cu ambele pozitii, insa ramane impartial. Terapia de cuplu este deosebit de importanta atunci cand conflictele au un impact negativ asupra vietii de zi cu zi si asupra sanatatii mintale. In acest caz, terapia de cuplu poate fi o cale de iesire dintr-un cerc vicios pe care cei implicati nu il mai pot rupe. Conversatia unui cuplu in cadrul terapiei poate ajuta la rezolvarea rapida a situatiei tensionate si la clarificarea pe deplin al conflictului existent.

Beneficiile terapiei de cuplu

De foarte multe ori, cuplurile care accepta o sedinta de psihoterapie au speranta ca in cadrul terapiei partenerul se va schimba – identificand clar conflictele cu cealalta persoana (Tu esti de vina./ E vina ta.). Insa terapia de cuplu nu se refera la „repararea“ partenerului. Un parteneriat este un proces cu sens dublu. Ambii parteneri contribuie la relatie cu cate o parte. 

Astfel ca, in cadrul unei terapii de cuplu, individul invata sa reflecteze asupra propriilor valori, atitudini, opinii si pareri, ceea ce poate duce la acceptul ideilor celuilalt.

Psihoterapia de cuplu, la fel ca orice alta terapie, nu face minuni. 

Nici un psihoterapeut sau consilier psihologic nu va putea schimba nimic daca cuplul – deci ambii parteneri – nu sunt dispusi sa participe prin actiune la refacerea abilitatilor de sustinere a relatiei de cuplu sanatoase. 

Un asemenea proces schimba dinamica cuplului, ceea ce necesita mult timp, implica mult efort si munca din partea ambilor parteneri. A alege directii noi necesita putin curaj, mai ales la inceput. Terapia de cuplu nu garanteaza ca relatia va rezista pe termen lung. Insa, odata ce aceasta noua directie este bazata pe imbunatatirea nivelului de satisfactie in relatie, cuplul poate invata sa-si rezolve problemele si sa isi intareasca relatia.

Modalitati de relationare

Terapia de cuplu poate ajuta cu aspectele problematice, precum: credinte si valori, comunicare, finante, timpul petrecut impreuna, rolul dintr-o relatie si in cadrul familiei, sex si intimitate, relatii interfamiliale. 

Cuplul determina in mare masura durata unei terapii. Uneori sunt necesare doar cateva sedinte (cateva luni). Insa, chiar daca relatia s-a imbunatatit semnificativ, are sens sa fie adaugate inca cateva ore de terapie in plus. Revenirea la vechile modele disfunctionale de gandire, comunicare si comportament pot reaparea odata cu trecerea timpului.

Daca doresti sa-ti imbunatatesti relatia, dar inca nu esti hotarat sa mergi la o sedinta de consiliere de cuplu, in general, tu si cu partenera ta/ partenerul tau puteti sa va implicati in prealabil in procesul de refacere a unei relatii. 

Modalitati mai sanatoase de relationare sunt:

Incearca sa te vezi pe tine si pe partenera ta/ partenerul tau ca un team. Sustineti-va reciproc in indeplinirea dorintelor.

Vorbeste cu partenera/ partenerul despre tot ceea ce te intereseaza. Comunicarea este esentiala intr-o relatie interpersonala. O atitudine deschisa, binevoitoare este la fel de importanta ca un mesaj clar si autentic. Exprima-ti dorintele fara sa critici.

Asigura-te ca exista un echilibru intre apropiere si libertate. Prea multa apropiere si prea putina distanta (codependenta) sunt daunatoare armoniei convietuirii. Este important sa-ti oferi tie si partenerei/ partenerului suficient timp si spatiu liber.

Nu lasa ca viata de zi cu zi sa preia controlul. Obligatiile si interactiunile zilnice devin repede obiceiuri automatizate. Desigur, ritualurile pot fi calmante, facand parte dintr-o existenta echilibrata. In acelasi timp, e bine sa constientizezi zilnic si faptul ca persoana de langa tine este un om deosebit care necesita timp, afectiune si respect.

Concentreaza-te pe crearea activa a unui parteneriat armonios, pe modul in care vrei sa-ti conduci viata de cuplu.

Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!