Familia mea Sfatul Specialistului

Tensiunea arteriala in sarcina

Tensiunea arteriala in sarcina este o masura importanta a sanatatii atat pentru mama, cat si pentru fat. In timpul sarcinii, sistemul cardiovascular al unei femei este supus unor schimbari semnificative pentru a sustine cresterea si dezvoltarea fatului. Tensiunea arteriala este presiunea exercitata de sange asupra peretilor arteriali si este exprimata printr-o valoare superioara (sistolica) si o valoare inferioara (diastolica), masurate in milimetri de mercur (mmHg). Cresterea tensiunii arteriale in timpul sarcinii poate fi normala, insa in unele cazuri poate indica prezenta unor complicatii cum ar fi preeclampsia sau eclampsia, o complicatie a preeclampsiei severe

Preeclampsia este o afectiune medicala grava care poate afecta femeile insarcinate. Este caracterizata prin tensiune arteriala ridicata si prezenta proteinelor in urina (proteinurie). 

Aceasta conditie poate aparea in mod obisnuit dupa a 20-a saptamana de sarcina. Totusi poate sa apara si mai devreme sau chiar in timpul travaliului sau imediat dupa nastere. Este important de remarcat ca preeclampsia poate afecta atat mama, cat si fatul.

Tensiunea arteriala crescuta asociata cu preeclampsia poate duce la complicatii serioase, cum ar fi leziuni ale organelor,precum rinichii si ficatul. 

Alte simptome ale preeclampsiei pot include dureri de cap severe, tulburari de vedere, dureri abdominale superioare si scaderea cantitatii de urina produsa.

Tratamentul pentru preeclampsie poate varia in functie de severitatea afectiunii si de stadiul sarcinii. In unele cazuri, poate fi necesara monitorizarea atenta a mamei si a fatului. Uneori, poate fi nevoie de inducerea nasterii premature in cazurile severe pentru a preveni complicatiile grave.

Cum te poate ajuta CoQ10

Coenzima Q10 (CoQ10) este un compus antioxidant natural care are multiple roluri in organism. Inclusiv in producerea de energie in celule si in protectia acestora impotriva stresului oxidativ. In contextul preeclampsiei, cercetarile privind efectele CoQ10 sunt inca in stadii incipiente. Nu exista inca suficiente dovezi pentru a trage concluzii ferme.

Cu toate acestea, unele studii preliminare sugereaza ca suplimentarea cu CoQ10 ar putea avea unele beneficii in gestionarea preeclampsiei.

Iata cateva moduri in care CoQ10 ar putea influenta aceasta afectiune:
Reducerea stresului oxidativ. Preeclampsia este asociata cu un dezechilibru intre productia de radicali liberi si capacitatea organismului de a neutraliza acesti radicali. CoQ10, ca antioxidant puternic, ar putea ajuta la combaterea acestui stres oxidativ si la reducerea deteriorarii celulare asociate cu preeclampsia.

Imbunatatirea functiei endoteliale. Endoteliul este stratul interior al vaselor de sange si are un rol crucial in reglarea tensiunii arteriale. Disfunctia endoteliala este implicata in patogeneza preeclampsiei.

Unele cercetari sugereaza ca CoQ10 ar putea imbunatati functia endoteliala, contribuind astfel la mentinerea unei tensiuni arteriale sanatoase.

Protectia vasculara. CoQ10 ar putea avea efecte benefice asupra vaselor de sange prin reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ. Amelioreaza astfel disfunctia vasculara asociata cu preeclampsia.

Mega CoQ10 Plus de la Calivita

Produsul Mega CoQ10 Plus contine o doza ridicata de CoQ10 – 50 mg – si antioxidanti (beta caroten, vitamina E si seleniu), acestea fiind esentiale pentru producerea energiei in organism si in celulele cardiace. Ingredientele active din produsul Mega CoQ10 Plus sustin activitatea normala a functiei cardiace si contribuie la o mai buna functionare ritmica a muschiului inimii.

Tratamentul pentru tensiunea arteriala in sarcina depinde de severitatea afectiunii si de stadiul sarcinii. In general, se urmareste mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale pentru a preveni complicatiile atat pentru mama, cat si pentru fat.

Optiuni simple de tratament

Iata cateva optiuni comune de tratament:

Monitorizare regulata. Femeile cu tensiune arteriala ridicata in sarcina sunt adesea monitorizate de aproape de medici. Acest lucrupentru a evalua evolutia tensiunii arteriale si a detecta eventualele complicatii.

Modificari ale stilului de viata. Pentru unele femei, modificarile stilului de viata, cum ar fi reducerea consumului de sare, mentinerea unui regim alimentar sanatos si practicarea exercitiilor fizice regulate, pot ajuta la controlul tensiunii arteriale.

Medicamente. In cazurile in care modificarile stilului de viata nu sunt suficiente pentru a controla tensiunea arteriala, medicul poate prescrie medicamente sigure pentru sarcina. De exemplu: metildopa, labetalol sau nifedipina. Este important sa se discute cu medicul despre beneficiile si riscurile asociate cu orice medicament prescris in timpul sarcinii.

Monitorizarea este foarte importanta

Monitorizarea si gestionarea complicatiilor: In cazurile severe de tensiune arteriala in sarcina, cum ar fi preeclampsia, pot fi necesare masuri suplimentare, cum ar fi spitalizarea pentru monitorizare constanta si administrarea de medicamente pentru a preveni complicatiile grave.
Este crucial ca femeile insarcinate sa discute cu medicul lor despre optiunile de tratament si sa urmeze indrumarile si recomandarile acestuia pentru a asigura o sarcina sanatoasa si sigura pentru ele si pentru copiii lor. Este important de mentionat ca mai sunt necesare cercetari suplimentare pentru a intelege pe deplin rolul CoQ10 in preeclampsie si pentru a stabili dozele optime si sigure pentru femeile insarcinate.

Inainte de a incepe orice suplimentare cu CoQ10 sau alte produse, femeile gravide ar trebui sa discute intotdeauna cu medicul lor pentru a evalua beneficiile si riscurile potentiale si pentru a primi indrumare medicala adecvata.

Acest articol a fost scris de...