Suplimente recomandate pentru acnee

by Moniq

Avem deja un articol in care am explicat tipurile de acnee si cicatricile lasate in urma. De data aceasta, as vrea sa dezbatem tratamentele standard, dar si un subiect controversat si des abordat: suplimentele pentru acnee. Ce functioneaza, cand, cum, cui sunt indicate, deoarece as vrea sa le intelegem dincolo de marketing – previn? Trateaza acneea? Care sunt suplimentele care pot avea cu adevarat un rol? 

Vom explora in continuare cateva dintre acestea, oferind o perspectiva informativa si concreta.

Pentru inceput, as vrea sa explic pe scurt de ce apare acneea. Ei bine, in patogeneza ei sunt implicati 4 factori: hiperplazia glandelor sebacee si productia crescuta de sebum, procesul inflamator, hiperkeratinizarea si colonizarea bacteriana cu Cutibacterium Acnes. 

Activitatea hormonala joaca si ea un rol esential, prin legatura directa cu productia de sebum.

Astfel, tratamentul se bazeaza pe agenti exfolianti, pentru a impiedica hiperkeratinizarea, factori antiinflamatori si antibacterieni (antibiotice) si care sa reduca productia de sebum.

Cand sunt suplimentele de ajutor?

Principalele clase de substante utilizate in tratamentul topic al acneei sunt: retinoizii (derivati de vitamina A – retinol, retinal, tretinoin, adapalena), antibiotice (clindamicina, tetraciclina, eritromicina), peroxidul de benzoil si acidul azelaic. 

Oral se pot administra antibiotice precum doxiciclina, tetraciclina, clindamicina, eritromicina samd., retinoizi (isotretinoin oral), sau alte tipuri de tratamente, cum ar fi contraceptivele orale sau spironolactona. De asemenea, in ultimii ani, se pune un accent semnificativ si pe dispozitivele medicale de tip laser, IPL, PDT, nonablativ sau microneedling. Acestea sunt utile in acelasi timp si pentru preventia si tratamentul cicatricilor. Evident, tratamentul complex se realizeaza de catre medicul dermatolog, in acord cu dorintele si asteptarile pacientului.

Pe langa acestea, as vrea sa discutam despre suplimentele disponibile ca adjuvante in tratamentul acneei, mai ales ca sunt foarte populare si pot fi deseori cautate datorita lipsei de efecte adverse si usurintei administrarii. Nu necesita nici prescriptie medicala. Dar cand sunt ele utile? De catre cine? 

Ei bine, ele pot avea impact si pot fi de ajutor in preventia si tratamentul acneei usoare pana la moderate. Se recomanda si in formele severe de acnee, dar obligatoriu asociate tratamentului topic si sistemic. E necesar sa mentionez ca o rutina dermatocosmetica personalizata este, evident, esentiala in tratamentul acneei, indiferent de medicatia sau suplimentele administrate.

Deci, putem apela la ele cu incredere, in formele usoare sau asociate tratamentului dermatologic si obligatoriu cu o rutina corecta. 

Pentru a alege ce tip de supliment este potrivit, va las mai jos o lista cu cateva dintre cele recomandate in acnee.

Vitamina E

Vitamina E, recunoscuta pentru proprietatile sale antioxidante, poate juca un rol esential in reducerea inflamatiei si stimularea procesului natural de vindecare a pielii afectate de acnee. Potenteaza sistemul imun si ne ajuta totodata cu regenerarea celulara. Este, asadar, utila atat in formele de acnee activa, cat si in vindecarea cicatricilor. Studiile arata ca Vitamina E are chiar efecte antitumorale si fotoprotectoare. Impreuna cu Vitamina C si Zincul, creste protectia impotriva stresului oxidativ si reduce timpul de vindecare al ranilor. Vitamina E are o multitudine de alte beneficii asupra organismului si a pielii si le poti descoperi cu doar o tableta pe zi.

Vitamina C

Un alt antioxidant puternic, Vitamina C administrata oral creste productia de colagen (ceea ce e de mare interes in combaterea cicatricilor postacneice) si ne ajuta inclusiv cu repararea pielii degradata de expunerea la soare. De asemenea, protejeaza celulele de radicalii liberi ce contribuie la imbatranirea pielii. Efectele sale de stimulare a sintezei de colagen si antiinflamatoare reduc roseata, iritatia si inflamatia asociata acneei si stimuleaza vindecarea ranilor si a cicatricilor. 

Calivita iti pune la dispozitie variante de 500 mg si 1000 mg (cu eliberare prelungita), in doza de 1 tableta pe zi.

Zincul si rolul sau in combaterea acneei

Zincul este printre cele mai importante minerale ce pot fi administrate drept adjuvante in tratamentul acneei, avand rol bacteriostatic pentru C.Acnes. De asemenea, scade productia de citokine inflamatorii, deci avand atat efect anti-inflamator, cat si anti-bacterian. 

De asemenea, se pare ca acest mineral scade productia de sebum, un factor important in patogeneza acneei. Un alt aspect este acela ca exista studii care arata ca persoanele care sufera de acnee pot avea niveluri mai scazute de Zinc in organism, iar administrarea acestuia reduce numarul papulelor inflamatorii.
Doza optima de Zinc este de 8-12 mg/zi- este important sa tinem cont de acest lucru si sa nu supradozam cantitatea recomandata. Calivita vine si in acest caz cu un supliment:
Chelated Zinc

Seleniul

Seleniul este recomandat impreuna cu Zincul si Vitamina E, cu rol antiinflamator si, totodata, antibacterian si util in reglarea hormonala. Acest mineral este un supliment important in sanatatea si frumusetea pielii datorita potentialului antioxidant, protejand de stresul oxidativ cauzat de razele UV.

Acizii grasi Omega 3

Acizii grasi polinesaturati (cum ar fi Omega-3) au un efect benefic asupra pielii in general. Studiile arata ca suplimentarea lor contribuie la scaderea incidentei acneei vulgare, cu reducerea atat a leziunilor inflamatorii, cat si non-inflamatorii. 

Acestia reduc productia de sebum, lichefiaza sebumul existent si, de asemenea, cresc toleranta la agentii bacterieni. Se pare ca deficitul de acizi grasi polinesaturati duce la o consistenta ingrosata a sebumului. Ceea ce antreneaza obstructia glandelor sebacee si hiperkeratinizare. Totodata, lipsa lui modifica pH-ul pielii, favorizand inmultirea bacteriilor si fungilor. Suplimentarea cu Omega-3 este promitatoare in tratamentul acneei.

Colagenul si elasticitatea pielii

Nu in ultimul rand, nu putem uita din aceasta lista colagenul hidrolizat, cu rolul sau in preventia si ameliorarea cicatricilor postacneice, prin contributia la elasticitatea, fermitatea si capacitatea de regenerare a pielii.
Produs: #glamUp

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!