Activitatea fizica are o multitudine de beneficii pentru sanatatea fizica si mentala. De exemplu, dovezi puternice observationale si experimentale indica faptul ca activitatea fizica regulata sau exercitiile fizice pot ajuta la prevenirea sau gestionarea mai multor afectiuni fizice cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, sindromul metabolic si cancerul, precum si afectiunile psihiatrice cronice, cum ar fi depresia si anxietatea.
Totodata, practicarea activitatii fizice contribuie considerabil la imbunatatirea calitatii vietii. Varietatea optiunilor de a face miscare sau orice alt exercitiu fizic este una foarte mare, ceea ce permite oricui sa aleaga dintr-o gama dezvoltata, in functie de aptitudini si placeri personale.
Activitati indoor
Exercitiul fizic este ales, adesea, in functie de rezultatul pe care poate sa il ofere, dar si in functie de popularitatea acestuia. In secolul nostru, sunt deja multe trenduri, insa unul dintre cele mai populare este mersul la sala de fitness. Sala de fitness este un spatiu usor accesibil, la indemana chiar si cand conditiile meteo nu sunt favorabile si mai ales iarna, cand sportul este mult mai greu de desfasurat afara. Asadar, activitatea in sala de fitness se incadreaza la activitate indoor. Pe langa aceasta exista o varietate mare de activitati indoor precum inotul, tenisul, badminton, alergat, squash, pilates, yoga, cycling, clase de orice tip s.a.
Activitati outdoor
La categoria sporturilor outdoor, practic, se pot face toate cele enumerate anterior, insa se adauga o varietate mare de beneficii. Dovezile experimentale sugereaza ca exercitiile fizice efectuate afara, in natura sau in spatii verzi, sporesc beneficiile pentru sanatate, printre acestea fiind absorbtia de vitamina D, preluata direct de la sursa, o stare generala mai buna si mai motivanta, expunerea la aer curat ceea ce contribuie la sanatatea mentala.
Antrenamente de anduranta
Activitatile sportive care urmaresc obtinerea andurantei sunt jogging, cycling, inot, sporturi de vara sau iarna (skiing, skating). Antrenamentul de anduranta este caracterizat de contractii izotonice repetate ale grupelor musculare scheletice de mari dimensiuni. Atat sistemul respirator, cat si cel cardiovascular furnizeaza energie musculaturii lucrate. Sistemul cardiovascular contribuie prin cresterea aportului sanguin si implicit de oxigen, dar si eliminarea deseurilor metabolice (lactat, dioxid de carbon). Aceste tipuri de sporturi pot fi, de asemenea, efectuate in ambele medii, interior si exterior, insa vor aparea diferente intre acestea, tinand cont de factorii de mediu, care de cele mai multe ori, sunt imprevizibili.
Antrenamente de forta
Cand vine vorba de antrenamentele de forta, acestea se bazeaza pe volum crescut si intensitate moderat spre inalt crescuta, asociata cu intervale scurte de pauza care vizeaza initial, hipertrofia musculara si ulterior, cresterea fortei. Antrenamentele de forta se desfasoara pe un interval mai scurt de timp, comparativ cu cele de anduranta, unde este testata rezistenta cardiovasculara pe perioade mai lungi de timp.
Fiecare sport sau exercitiu fizic are particularitatea sa, tocmai de aceea este indicat ca partea de nutritie si de suplimente sa fie adaptata in functie de nevoile fiecarui tip de antrenament.
Spre exemplu:
- Pentru cei ce practica fitness, daca scopul este de pierdere in greutate, dar totusi pastrarea tonusului muscular, prin eliminarea unei cantitati cat mai mare de tesut adipos, este recomandat Slim Formula de la Calivita, un preparat complex pentru stimularea pierderii in greutate, care ajuta la accelerarea metabolismului si controlarea aportului energetic. Ceaiul verde cu antioxidantii pe care ii contine si ghimbirul pot stimula cu blandete metabolismul si reduc oboseala, ce adeseori insoteste dietele de slabit. L-carnitina poate contribui la o ardere accelerata a grasimilor in timpul activitatilor fizice, in vreme ce fibrele din cactusul nopal ofera senzatia de satietate.


- Pentru iubitorii de jogging, unde articulatiile sunt supuse unei uzuri mult mai mari, ar fi recomandata suplimentarea cu RiseUp Multiactive Collagen, un preparat complex pe baza de colagen biologic activ UC-II® si doze mari de colagen de tip II hidrolizat, care ofera suport si mobilitate sistemului osteoarticular. Combinatia sinergica dintre cele 2 tipuri de colagen impreuna cu extractul de macese, acid hialuronic, vitamine, glucozamina, condroitina si MSM din compozitia produsului exercita un efect triplu: reduce inflamatia, calmeaza durerea si sprijina rezistenta osoasa.
- Pentru persoanele care practica pilates, un sport de impact mai mic, insa foarte intens si acesta, care poate fi sprijinit printr-un aport optim de proteina, precum Shake One Pure. Acesta este un un inlocuitor de masa proteic, cu aport caloric scazut, care completeaza excelent dietele de slabire, sprijinind pierderea kilogramelor in plus. Printr-un aport optim de substante nutritive, ofera senzatie de satietate pe termen lung, stimuleaza digestia si previne formarea depozitelor de grasime. Shake One Pure este un produs 100% vegan cu aroma de ciocolata alba si zmeura, care nu contine zahar, ingrediente de origine animala, coloranti artificiali sau conservanti.


- Pentru iubitorii de yoga, recomand Organic Noni, un produs complex creat sa ofere suport sanatatii prin continutul sau bogat in vitamine, aminoacizi si minerale provenite din ingrediente 100% organice. Organic Noni creste nivelul de energie si imbunatateste performanta fizica generala a corpului, imbunatateste rezistenta organismului si stimuleaza mecanismul imunitar de aparare al corpului, este un excelent antiinflamator si nu in ultimul rand, contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

- Pentru cei care practica inot fie la nivel recreativ, fie la nivel de performanta, recomand MegaCoQ10 Plus, acesta venind cu o multitudine de beneficii precum: ofera suport sanatatii inimii si sistemului cardiovascular, imbunatateste functia muschiului cardiac si stimuleaza activitatea vaselor de sange, ajuta la sustinerea nivelurilor normale si sanatoase ale tensiunii arteriale, imbunatateste productia de energie la nivel cellular, ofera un puternic sprijin antioxidant, incetineste procesul de imbatranire si prelungeste durata de viata a celulelor, intareste imunitatea si functia de aparare naturala a organismului, contribuie la reducerea oboselii, a senzatiei de epuizare si creste puterea de concentrare, creste rezistenta organismului si imbunatateste capacitatea de efort in cazul sportivilor.
Asadar, indiferent de sportul ales, indiferent de locul ales, indoor sau outdoor, orice sportiv are nevoie de o alimentatie bine pusa la punct, cu mese bogate in nutrienti esentiali, de o rutina stabila de somn, de hidratare optima si nu in ultimul rand, de introducerea unor suplimente specifice care sa ii sprijine obiectivele propuse.
Bibliografie:
– https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9914639/
– https://atmosphare.com/en/article/the-benefits-of-outdoor-versus-indoor-exercise/
– https://www.romedic.ro/antrenament-pentru-forta-versus-anduranta-versus-cresterea-masei-musculare-0P36346
Acest articol a fost scris de...

Anda Georgiana Catana
Dietetician nutritionist si instructor de fitness
Anda este instructor de fitness acreditat de FRCF(Federatia de Fitness si Culturism). Este absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie Timisoara, specializarea Nutritie si Dietetica, urmand si masterului pe Nutritie Clinica si Comunitara, tot in cadrul UMFT. Este dietetician nutritionist si antrenor personal de fitness. Inca din copilarie a fost preocupata de principiile alimentare si de un stil de viata activ si echilibrat. Nu crede in diete restrictive, ci intr-un plan alimentar bine pus la punct si elaborat in functie de necesitatile individuale.