Alimentatia sanatoasa:
– aduce in organism substantele chimice necesare unui aparat cardio-vascular sanatos
– joaca un rol important impotriva proceselor degenerative
– ajuta la intarzierea proceselor de imbatranire
– creste rezistenta la infectii
– previne aparitia inflamatiilor
– creste fertilitatea
– confera un aspect placut exterior
– imbunatateste capacitatea cognitiva si vitalitatea
Majoritatea oamenilor sunt interesati de sanatate si frumusete. Fiind foarte multe tipologii genetice, traditii familiale, credinte, afinitati fata de celelalte vietuitoare au aparut de-a lungul timpului diverse diete alimentare: Dukan, Atkins, Dash, daneza, mediteraneana, disociata, vegana, vegetariana.
Daca ar fi sa vorbim despre dieta vegana si cea vegetariana, as spune ca principiile care stau la baza este aportul de nutrienti de cea mai buna calitate, evitarea alimentelor procesate cu adaosuri de zaharuri si aditivi alimentari si de cele mai multe ori, atasamentul si iubirea fata de celelalte vietuitoare.
Dieta vegetariana
Dieta vegetariana este optiunea aleasa de catre cei care doresc sa manance mai sanatos. Acestia nu consuma deloc carne, insa, mananca produse de origine animala, cum ar fi laptele sau ouale.
Termenul de vegetarian este generic. Unii se considera vegetarieni, desi consuma, peste, altii, considera ca pestele este si el un tip de carne.
De aceea literatura de specialitate imparte acest tip de dieta in mai multe categorii.
In cazul persoanelor cu o dieta semi-vegetariana, acestia nu au renuntat complet la consumul de carne, ci l-au redus in mod semnificativ. Dieta lor, se bazeaza in mare parte pe produse de origine vegetala, insa, ocazional, acestia consuma si carne, produse de origine animala, ori peste sau fructe de mare.
Pesco-vegetarienii, sunt cei care, pe langa plante si produse de origine animala, consuma si peste sau fructe de mare.

Ovo-lacto vegetarienii, sunt cei care renunta complet la consumul de carne, insa, pastreaza in dieta lor toate produsele de origine animala, adica, atat lactatele, cat si ouale.
Dieta lacto-vegetariana, este cea prin care, se renunta complet la consumul de carne dar si la anumite produse de origine animala, mai exact la oua. Se pastreaza, in schimb in aceasta dieta, toate produsele lactate.
Ovo-vegetarianismul, este inversul lacto-vegetarianismului, adica, cei care aleg aceasta dieta, renunta la a mai consuma carne, dar si la toate produsele lactate. Cel mai comun motiv pentru care se renunta doar la produsele din lapte, este adesea intoleranta la lactoza. Ovo-vegetarienii, pastreaza insa in dieta lor ouale.
Dieta vegana
Veganismul, este o dieta aparuta din nevoia de a proteja animalele. Cei care au o dieta vegana, consuma alimente exclusiv de origine vegetala.
Dieta plant-based, este aceea in care scopul nesacrificarii animalelor nu este cel de baza. Poate exista, insa, un alt motiv in spatele unei diete plant-based, cum ar fi reducerea poluarii, ori simpla dorinta de a duce o viata mai sanatoasa.
Avantajele dietei bazate pe vegetale sunt:
– scaderea nivelului de colesterol total si a nivelului de colesterol LDL
– diminuarea riscului dezvoltarii diabetului de tip 2
– reducerea tensiunii arteriale si a bolilor cardiace ischemice
– cresterea aportului de antioxidanti, gratie consumului de fructe, legume si cereale integrale
– prevenirea constipatiei, datorita fibrelor
– mentinerea unei greutati normale
Totusi, aceste diete vin cu cateva minusuri
Dezavantajele dietelor vegetariene, dar mai ales a celei vegane sunt:
– nu ofera organismului toate substantele nutritive esentiale. Aceste diete contin cantitati mici de calciu, fier, iod, vitamina B12, aminoacizi esentiali.
– aparitia unor tulburari gastro-intestinale, deoarece aceste diete pot avea efect iritant asupra intestinului.
– absorbtia incompleta a nutrientilor, atunci cand sunt prezente tulburarile gastro-intestinale.
Este foarte important ca cei care renunta la proteinele animale sa consume suficiente alimente vegetale bogate in proteine, acestea fiind leguminoasele: naut, linte, fasole, soia.
Proteinele vegetale sunt usor de descompus de catre organism. Quinoa este un exemplu de proteina vegetala usor de digerat, de asemenea si varza.
Amestecul de leguminoase cu boabe de cereale genereaza, la randul sau, o proteina completa, usor de digerat si care intensifica metabolismul.
Exemplu de meniu
Dimineata: o cana de lapte vegetal la care adaugam 30-40 g cereale integrale si o lingura de miere sau sirop de curmale
Pranz: salata de verdeturi in care adaugam boabe de fasole si orez integral
Seara: o supa crema de legume sau legume coapte
Intre mese consumam fructe si seminte, dar trebuie respectate pauzele intre mese care pot fi intre 2 si 4 ore, in functie de cantitatea de mancare ingerata la masa precedenta.

Importanta suplimentelor alimentare
Deoarece, asa cum am amintit, o dieta bazata pe vegetale priveaza organismul de nutrienti importanti si poate genera dezechilibre gastro-intestinale suplimentarea cu extrase naturale de vitamine, minerale si aminoacizi este, as putea zice, vitala.
Lucerna regenereaza intregul organism, crescand rezistenta, vigoarea si vitalitatea. Contine toate vitaminele (de patru ori mai multa vitamina C decat citricele) si minerale cunoscute precum si enzime digestive, fitoestrogen, flavonoide, aminoacizi. Lucerna verde este folosita pentru detoxifierea si regenerarea ficatului si a sangelui. De asemenea, este indicata in protejarea mucoasei gastro-intestinale.
Un supliment exceptional este Liquid Chlorophyll si il recomand tuturor pentru efectele complexe si puternice asupra sanatatii.

Algele reprezinta prima forma de viata de pe pamant si au o putere uriasa. Ele furnizeaza, practic, toate vitaminele, mineralele, aminoacizii, enzimele si proteinele esentiale. Reprezinta originea unica a substantelor nutritive din intreaga existenta. Ele sunt extrem de usor de digerat. Exista peste 30.000 de specii de alge, dar unele sunt mai importante din punct de vedere nutritiv si curativ.
Spirulina, de exemplu, contine 60-70% proteine complete. Aceasta regleaza glicemia si pofta de dulce sau chiar de mancare. Este recomandata in curele de slabire si completarea dietelor vegane.
Chlorella este, si ea, foarte bogata in proteine, vitamina B12, zinc, fier si acizi grasi esentiali. Aceasta alga intareste sistemul imunitar, reduce colesterolul, si previne rigidizarea arterelor.
De aceea va recomand sa consumati produse cum ar fi: Spirulina Chlorella Plus, Spirulina Max sau Ocean 21. Sunt produse complexe, contin extracte naturale din alge dar si din alte plante.
Sa avem mereu in minte ca o alimentatie echilibrata din punct de vedere nutritiv este calea spre o viata sanatoasa si fericita.

Acest articol a fost scris de...
