Sfatul Specialistului

Sindromul ovarelor polichistice. Sfatul ginecologului

Programat pentru a da viata, sistemul reproducator feminin este unul dintre cele mai complexe si fascinante parti ale corpului omenesc. Tindem sa dezvoltam o pudoare in legatura cu acest subiect desi acceptarea lui ne deschide orizonturi spre intelegerea corpului nostru si mentinerea unei sanatati bune a aparatului genital. Sistemul reproducator feminin inglobeaza organe complexe interne: ovarele, trompele uterine, uterul, vaginul care sunt regasite in pelvis si organe complexe externe precum vulva si sanii. Dezvoltarea sistemului genital feminin se produce timpuriu, inca din viata intrauterina, atunci cand are loc definirea sexului

In centrul acestui sistem complex se afla ovarele. Acestea sunt doua organe mici, in forma de migdala, care inca de la nastere contin deja toate ovulele pe care le va avea femeia pe tot parcursul vietii. 

Sunt inactive pana in perioada pubertatii, care apare intre 8 si 13 ani. În acest interval incep sa fie stimulate de catre hormonii hipofizari si sa elibereze cate un ovul in fiecare luna. Ovulele sunt vitale pentru fertilizare si continuarea speciei umane, proces cunoscut sub numele de ovulatie.

Aceasta eliberare ciclica a ovulelor este strans legata de ciclul menstrual lunar care caracterizeaza capacitatea de reproducere a unei femei. 

Ciclul menstrual implica eliminarea mucoasei uterine (endometrul) atunci cand nu are loc fertilizarea ovulului, rezultand ceea ce este denumit in mod obisnuit menstruatie.

Cand apare ciclul menstrual?

Dincolo de rolul lor in ovulatie, ovarele actioneaza ca glande endocrine, producand hormoni precum estrogenul si progesteronul. Hormonii exercita influente profunde asupra corpului femeiesc, influentand caracteristicile sexuale secundare (cresterea sanilor, aparitia parului pubian si axilar, modificarea bazinului, aparitia primei menstruatii-menarha), reglarea ciclul menstrual si guvernand mediul uterin in timpul sarcinii.

Venirea ciclului este un moment care se produce, in medie, la varsta de 12 pana la 16 ani. Tine de programarea genetica a fiecarei fetite, dar si de factori precum alimentatia, mediul de dezvoltare. La fetitele care au un tesut adipos bine dezvoltat, prima menstruatie poate sa apara mai timpuriu si inclusiv sa existe tulburari menstruale deoarece lipidele se transforma in estrogen.

Ciclul menstrual marcheaza inceputul vietii reproductive, este perioada in care corpul poate concepe, purta o sarcina si naste un copil.

Pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, functiile ovarelor incep sa se schimbe, marcand trecerea la menopauza. In aceasta faza, care are loc de obicei in jurul varstei de 45- 50 de ani, ovarele isi scad treptat productia de hormoni si eliberarea de ovule. 

Aceasta tranzitie are ca rezultat incetarea menstruatiei, care marcheaza sfarsitul capacitatii de reproducere feminine.

Sindromul ovarelor polichistice

Cu toate acestea, sistemul reproducator feminin poate intampina diverse afectiuni. O conditie semnificativa este sindromul ovarelor polichistice (PCOS), care se caracterizeaza prin dezvoltarea unor chisturi mici pline cu lichid. Aceste chisturi pot perturba functia ovariana si ciclul menstrual, ducand la diverse complicatii.

Mai multi factori contribuie la dezvoltarea PCOS, inclusiv dezechilibrele hormonale, rezistenta la insulina, obezitatea si predispozitia genetica. Ca rezultat, femeile cu PCOS se confrunta adesea cu cicluri menstruale neregulate, cresterea excesiva a parului facial (hirsutism), acnee si uneori chiar infertilitate si dureri pelvine. Astfel PCOS este o preocupare cu mai multe fatete.
Pentru a diagnostica PCOS, profesionistii din domeniul sanatatii pot utiliza proceduri si teste precum ultrasunetele transvaginale si testele hormonale.

Odata diagnosticate, optiunile de tratament urmaresc atenuarea simptomelor si imbunatatirea sanatatii generale. 

Schimbarile stilului de viata, inclusiv controlul greutatii, sunt adesea recomandate. Terapia hormonala sau tratamentele de fertilitate pot fi luate in considerare.

Evening Primrose Oil amelioreaza simptomele PCOS

In contextul managementului PCOS, uleiul de luminita noptii a castigat atentia pentru rolul sau potential in ameliorarea simptomelor. Unele studii sugereaza ca uleiul de luminita noptii poate ajuta la reglarea dezechilibrelor hormonale si la imbunatatirea regularitatii menstruale la persoanele cu PCOS. 

Beneficiile nu se opresc aici, uleiul de luminita noptii ajuta si la diminuarea simptomelor premenstruale. Contine acid gama-linolenic, pe care il cunoastem dupa denumirea de acid omega-6, care este un antioxidant si antiinflamator natural, s-a dovedit ca femeile a caror simptomatologie este mai agresiva au un nivel scazut de acid gama linolenic. Practic suplimentarea lui iti va diminua simptomele.

Tocmai de aceea iti recomand sa incerci Evening Primrose Oil de la Calivita pentru a descoperi si tu beneficiile lui. Vei mai auzi despre acest preparat fie sub forma de Ulei de Luminita de seara sau Evening Primrose oil.

Cu toate acestea, este esential sa consulti un medic ginecolog inainte de a urma orice tratament, deoarece nevoile individuale pot varia, iar indrumarea profesionala este esentiala pentru a asigura un tratament sigur si eficient.

Acest articol a fost scris de...