Sindromul colonului iritabil

by Moniq

Ce este sindromul colonului iritabil?

Sindromul colonului iritabil, cunoscut si sub denumirea populara de colon iritabil este o tulburare functionala gastro-intestinala care afecteaza intestinul gros (colonul) provocand durere sau disconfort abdominal. La acestea se adauga si modificari ale tranzitului intestinal (constipatie, diaree, uneori alternativ). Conform cercetatorilor, aproximativ 25% din populatie, indiferent de varsta, se confrunta cu aceasta afectiune.
Poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, interferand cu activitatile zilnice si provocand disconfort fizic si emotional.

Este important de subliniat ca sindromul colonului iritabil este o afectiune cronica si complexa, iar tratamentul si gestionarea simptomelor pot varia in functie de fiecare pacient in parte. Abordarile terapeutice includ modificari ale dietei, gestionarea stresului, utilizarea de medicamente si alte strategii personalizate, adaptate nevoilor individuale ale pacientului.

Cele mai frecvente simptome ale colonului iritabil sunt

– Dureri abdominale, crampe sau balonare
– Diaree sau constipatie – uneori cu alternanta
– Mucus in scaun
– Defecatie dificila
– Lipsa poftei de mancare
– Senzatia de greata

Pe langa simptomele gastrice, mai pot aparea si manifestari extraintestinale cum ar fi: oboseala cronica, anxietate sau depresie, cefalee, chiar si tulburari de somn.

Nu este neobisnuit ca pacientii sa aibe episode alternante de constipatie cu diaree. De multe ori, aceste simptome nu sunt persistente. Pot varia in intensitate si pot fi exacerbate de situatii stresante sau alti factori individuali (spre exemplu: alimentatia nepotrivita).

Studiile efectuate in domeniu indica faptul ca femeile sunt de doua ori mai susceptibile sa dezvolte sindromul colonului iritabil in comparatie cu barbatii. Aceasta diferenta de incidenta intre sexe poate fi atribuita unei combinatii complexe de factori biologici, hormonali, psihologici si sociali.

Printre factorii care ar putea contribui la aceasta discrepanta se numara

Hormoni: Variatiile hormonale, cum ar fi cele care apar in timpul ciclului menstrual sau in perioada menopauzei, pot influenta functionarea tractului gastro-intestinal si pot agrava simptomele colonului iritabil la femei.

Sensibilitate in organism: Studiile sugereaza ca femeile ar putea avea o sensibilitate crescuta la senzatiile din intestinul lor, ceea ce ar putea contribui la dezvoltarea simptomelor colonului iritabil.

Stresul si anxietatea: Femeile sunt adesea mai susceptibile la stres si anxietate, care sunt factori de risc cunoscuti pentru sindromul colonului iritabil. Aceste emotii negative pot agrava simptomele si pot influenta severitatea afectiunii.

Este important de subliniat ca aceste diferente de gen in prevalenta sindromului colonului iritabil necesita o atentie deosebita in ceea ce priveste abordarea si tratamentul acestei afectiuni, pentru a asigura o ingrijire adecvata si personalizata pentru fiecare pacient afectat.

Cauzele colonului iritabil

Nu exista o cauza exacta, responsabila de dezvoltarea colonului iritabil. Multe studii spun ca aceasta activitate deficitara a musculaturii netede de la nivelul colonului poate fi cauzata de:

– infectii severe (diaree acuta cauzata de norovirus/rotavirus, E.coli, Salmonella)
– prezenta stresului de la varste fragede
– modificarile microbiomului intestinal (flora microbiana).

Factorii de risc care contribuie la declansarea sau exacerbarea colonului iritabil sunt:
– Dezechilibrele microbiene intestinale. Modificarile in flora intestinala sau disbioza pot contribui la aparitia sau agravarea simptomelor colonului iritabil.
– Stilul de viata. Factori precum lipsa exercitiilor fizice regulate, obiceiurile alimentare nesanatoase si consumul excesiv de alcool sau cafea pot contribui la aparitia sau agravarea simptomelor colonului iritabil.
– Medicamentele. Aici ma refer la abuzul de antibiotice care afecteaza flora intestinala, laxative sau antiacide.
– Sedentarismul. Activitatea fizica redusa contribuie la scaderea peristaltismului intestinal.
– Alimentatia. Cu precadere excesul de fructoza, lactoza si sorbitol pot contribui la dezvoltarea SCI.

Cum se pune diagnosticul ?

Diagnosticul se pune de catre medicul gastroenterolog sau internist in urma unei anamneze complete si este in mare parte clinic, analizele de sange si investigatiile paraclinice recomandandu-se in caz ca exista semne de alarma (sangerare in scaun, pierdere in greutate inexplicabila, anemie etc).

Optiuni de tratament

De stiut ca nu exista un remediu singular ce va duce la vindecare. Tratarea sindromului de colon iritabil presupune schimbari fundamentale in stilul de viata.

Manifestarile acestei tulburari fiind foarte diferite de la o persoana la alta, tratamentul trebuie inceput prin contracararea principalei sale cauze, si anume eliminarea stresului, imbunatatirea starii emotionale si schimbarea stilului de viata. Exista o legatura foarte stransa intre stres, socuri emotionale si colonul iritabil (creeaza spasticitate colonului).

1. Alimentatia – dupa cum am mentionat si la partea factori de risc, este un subiect inca intens studiat, unele alimente fiind deja asociate cu agravarea simptomatologiei (ciocolata, lactatele, bauturile carbogazoase). Regimul trebuie modificat in functie de toleranta pacientului, la ce alimente observa pacientul disconfort/durere si de evitat abuzul de cafea si tutun. Se recomanda a fi exclus consumul de zahar, carbohidrati rafinati, prajelile si produsele procesate impreuna cu cele de panificatie.

2. Hidratarea – consumul lichidelor (aici ma refer la apa) ajuta la ameliorarea constipatiei.

3. Pe langa schimbarea stilului de viata si a celui alimentar, este binevenit un tratament naturist. 

Recomandarea mea pentru prevenirea si ameliorarea colonului iritabil si pentru functionarea corespunzatoare a tractului digestiv, este consumul de fibre si pre-/probiotice

Nopalin de la Calivita contine extract din cactus Nopal care reprezinta o sursa extrem de bogata in fibre.

Stimuleaza procesul de detoxifiere, intensifica metabolismul si impiedica absorbtia grasimilor oferind in acelasi timp si o senzatie de satietate mai indelungata. Ce imi place este ca produsul este de natura vegetala si este extract din Nopal 100% natural.

Un alt produs care sprijina functionarea sanatoasa a tractului digestiv si are un continut ridicat de fibre hidrosolubile este Pure Inulin. Aceasta pudra de inulina 100% pura este extrasa din cicoare si poate fi adaugata peste orice tip de mancare sau bautura, ameliorand constipatia si senzatia de balonare. 

Am mentionat si consumul de pre si probiotice. Si aici am o recomandare si anume ProbioBalance, un produs potrivit atat pentru copii, cat si pentru adulti. Contine in compozitia sa atat prebiotice, cat si probiotice, lucru care il transforma intr-un produs complex si complet.

De asemenea, recomand

Terapia psihologica (terapia cognitiv comportamentala) care (poate) imbunatati considerabil simptomatologia si modul de gestionare a stresului din viata de zi cu zi.

Miscarea zilnica. Este dovedit stiintific ca exercitiile regulate (chiar si mersul in pas alert) contribuie la reducerea stresului, anxietatii si stimuleaza contractiile peretelui intestinal.

In concluzie, nu exista o reteta perfecta cu efect garantat in ceea ce priveste prevenirea episoadelor de colon iritabil. Consider ca trebuie sa existe un echilibru in tot ceea ce facem, de la stil de viata, regim alimentar si stare psihica. Multa sanatate!

Bibliografie

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25734736/
https://www.nhs.uk/conditions/irritable-bowel-syndrome-ibs/
https://www.healthline.com/health/irritable-bowel-syndrome#what-is-ibs
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016
GHID DE PREVENTIE PENTRU MEDICUL DE FAMILIE. https://proiect-
pdp1.insp.gov.ro/ghiduri/

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!