Sfaturi de prim ajutor pediatric

by Moniq

Este foarte util sa te informezi inainte de a te afla in orice tip de situatie de urgenta cu copilul tau. De asemenea, este important sa ai o abordare preventiva. Asta inseamna sa te asiguri ca este protejat de micile accidente atat in casa, cat si afara si sa il supraveghezi in orice moment.

Mai jos iti voi prezenta cateva dintre cele mai frecvente situatii cu care te-ai putea confrunta.

Gastroenterocolita acuta

A avut vreodata copilul tau gastroenterocolita

Vara, sezonul vacantelor vine la pachet cu una dintre cele mai neplacute infectii pentru copii si anume infectiile digestive.

Gastroenterocolita acuta este inflamatia tractului gastrointestinal, de natura virala, dar si bacteriana. Aceasta se poate manifesta prin diaree, varsaturi, febra, dureri abdominale, greturi. Toate acestea pot duce, in final, la cel mai critic simptom si anume deshidratarea.

Atentie la semnele de deshidratare!
Un copil deshidratat este insetat si prezinta: globii oculari infundati in orbita, nu mai are lacrimi (bebelusii pana in jurul varstei de 2 luni nu au lacrimi in mod fiziologic), urina redusa/absenta (nu uda 6 scutece/zi, nu urineaza mai mult de 8 ore), buze uscate, fontanela deprimata.

In aceste situatii se recomanda rehidratarea imediata si, daca este cazul, vizita de urgenta la medic. 

Ce se recomanda

1️. Dupa un episod de varsatura este necesar repaus digestiv pentru 1 oraUlterior hidratarea se face treptat (se incepe cu cate 1 gurita de apa *10-15ml* la 5-10 minute, cantitatea de apa se creste PROGRESIV).

2. Se recomanda administrarea sarurilor de rehidratare. Acestea contin glucoza si minerale, care sunt foarte importante pentru mentinerea glicemiei in limite normale si pentru evitarea tulburarilor hidroelectrolitice.

3️. Dupa 1 ora de repaus alimentar copilul poate manca – a se evita dulciurile, chipsurile, sucurile, mancarea de tip fast-food. 

Trebuie sa te prezinti la medic daca:

1. Nu reusesti sa rehidratezi copilul. 
2. Copilul prezinta semne de deshidratare.
3. Varsaturile sunt insotite de febra mare (T>39℃).
4. Copilul prezinta fotofobie (nu suporta lumina).
5. Varsaturile sunt insotite de dureri de cap
6. Copilul prezinta somnolenta.

Probioticele pot fi de un real ajutor

Impreuna cu tratamentul pentru gastroenterocolita, dar mai ales dupa incheierea unui episod de gastroenterocolita recomand administrarea unui probiotic.

Probio Balance de la Calivita contine specii de probiotice ale genurilor Lactobacillus si Bifidobacterium care ajuta la restabilirea florei intestinale. Are in compozitie sa si prebiotice care ajuta in actiunea probioticelor. Este potrivit copiilor peste 3 ani fiind sub forma de tablete masticabile cu aroma de cirese.

Intotdeauna intreaba medicul care e doza potrivita si cat timp sa administrezi un probiotic.

Inecul cu alimente sau obiecte

Ai inceput diversificarea cu cel mic? Ti-e frica ca s-ar putea ineca cu mancare? 

Pe mine, dintre toate urgentele, inecul ma sperie cel mai tare. 

Copiii mici nu inceteaza din a baga orice prind in gura. De la jucarii, la pietricele, bete, nisip, orice. Pe langa faptul ca trebuie sa fim mereu atenti, sa ne asiguram ca sunt intr-un mediu sigur si nu au cu ce sa se inece, trebuie sa stii cum sa reactionezi daca un corp strain obstrueaza caile respiratorii ale copilului tau. Trebuie sa stii cum sa ii acorzi primul ajutor.

1.Daca copilul s-a inecat si tuseste, lasa-l sa tuseasca. Tusea este cea mai eficienta metoda de eliminare a corpului strain din caile respiratorii.

2.Daca copilul se ineaca si nu mai poate respira incepe manevrele de prim ajutor.

Manevrele de prim ajutor pot fi diferite, in functie de varsta copilului. 

Bebelusul 0-12 luni:

1. Plaseaza bebelusul pe bratul tau cu fata in sus si sustine-i capul. Apoi intoarce-l cu fata in jos, cu capul mai jos decat trunchiul si cu podul palmei aplica 5 lovituri ferme intre omoplati. Dupa fiecare lovitura verifica daca obiectul a fost eliminat.

2. Daca obiectul nu a fost eliminat dupa cele 5 lovituri pe spate intoarce bebelusul cu fata in sus si aplica cu 2 degete in centrul pieptului 5 compresiuni toracice ferme.

3. Daca dupa aceste 5 compresiuni toracice, bebelusul nu a eliminat corpul strain, se reiau cele 5 lovituri peste spate.

4. Manevra se repeta pana cand corpul strain este eliminat, copilul incepe sa planga, sa tuseasca sau sa respire singur.

5. Daca bebelusul devine inconstient suna imediat la 112 si incepe manevrele de resuscitare.

Copilul de peste 1 an:

1. Pozitioneaza-te in spatele copilului si aplica ferm 5 lovituri intre omoplati.

2. Daca copilul nu a eliminat corpul strain se efectueaza manevra Heimlich. Aplici mana facuta pumn sub sternul copilului si cu o miscare ferma efectuezi o compresiune. Manevra se repeta de 5 ori.

3. Se alterneaza loviturile peste spate cu compresiunile abdominale pana la eliminarea obiectului.

4. Daca copilul devine inconstient se incep manevrele de resuscitare si se suna de urgenta la 112.

Un curs de prim ajutor ar fi util pentru toti parintii pentru a intelege mai bine aceste proceduri si pentru a fi pregatit pentru orice situatie.

Reactia anafilactica

Fie ca ai inceput diversificarea si vrei sa introduci alimentele cu potential alergen, fie ca copilul a facut febra pentru prima data si trebuie sa ii administrezi antitermic sau mergi la mare intr-o zona cunoscuta pentru multitudinea de insecte care misuna vara pe la terase trebuie sa stii sa recunosti o reactie de tip anafilactic.

Anafilaxia este o reactie alergica severa care apare in urma unui contact cu un alergen (intepaturi de insecte, alimente, medicamente).

De ce ne e frica de anafilaxie?

Fiindca reactia anafilactica produce scaderea brusca a tensiunii arteriale si aparitia edemelor (umflarea tesuturilor). Astfel poate surveni decesul prin oprirea batailor inimii sau prin sufocare.

Simptomele apar intr-un timp foarte scurt, de ordinul minutelor, dupa expunerea la alergen si starea copilului se agraveaza foarte repede.

Ce simptome are reactia anafilactica:

  • Eruptie cutanata, prurit (mancarime).
  • Buze si ochi umflati.
  • Gat inflamat, dificultati respiratorii, suierat, tuse persistenta.
  • Dureri abdominale, varsaturi.
  • Pierderea cunostintei (lesin).

Ce faci in cazul unei reactii anafilactice?

1. NU ASTEPTA sa treaca simptomele de la sine. Suna imediat la 112 si solicita o ambulanta.

2Daca copilul prezinta doar o eruptie cutanata in urma unui contact cu un alergen, prezentati-va la o unitate de urgenta. Ulterior pot aparea si restul simptomelor reactiei anafilactice.

3. Inainte de sosirea ambulantei sau de prezentarea la urgente poti administra o doza de medicament antihistaminic. 

Arsura termica

Copiii, curiosi cum sunt ei, sunt foarte predispusi arsurilor termice. Poate fi o cana cu ceai fierbinte, o lumanare, o plita incinsa, 2 secunde de neatentie si piticul deja s-a ars.

Ce poti face?

1. Indeparteaza sursa de caldura si hainele din zona arsurii. Daca hainele sunt lipite de piele taie in jur, nu dezlipi hainele de pe arsura.

2. Raceste arsura. Tine zona lezata sub jet de apa cel putin 5 minute.

3. Indeparteaza bijuteriile, daca este cazul. Tesuturile se umfla repede si risti sa nu le mai poti scoate ulterior. 

4. Acopera arsura cu un tifon steril sau un prosop curat. NU vata. Aceasta se poate lipi de arsura.

5. Pentru durere se poate administra un antiinflamator sau antialgic. 

Ce sa nu faci...

1. Nu pune niciodata gheata.

2. Nu pune pe arsura nimic altceva decat apa. Nu pune miere, ou, unt, faina sau diverse creme calmante sau naturiste. Toate pot provoca infectii!

3. Nu dezinfecta zona arsa cu antiseptice pe baza de alcool.

4. Cel mai important. Nu sparge veziculele, se pot infecta.

In cazul unei arsuri, vizita la medic este obligatorie cu atat mai mult cand: 

  • Copilul are sub 2 ani
  • Arsura este de gradul 3. Poti observa tesut uscat cu pete negre sau maronii sau o leziune alba adanca
  • Arsura are un diametru mai mare de 5 cm
  • Arsura este la nivelul fetei, incheieturilor sau a zonei genitale.

De asemenea, in cazul unei arsuri trebuie administrat si vaccinul antitetanic daca nu a fost facut in ultimii 5 ani.

Arsura solara

Arsura solara o putem preveni mai usor. Mergem cu copiii la mare, la plaja, in parcuri, in drumetii, dar ne putem ghida dupa un set de reguli simple pentru a evita arsura solara.

1. Cautam cat mai multa umbra.
2. NU stam la soare intre 11-17.
3. Hainele lungi din materiale subtiri, racoroase sunt mai potrivite.
4. Alege un costum de baie cu protectie UV ( daca se poate cu maneca lunga), palarie, ochelari de soare.

Daca chiar se ajunge la arsura solara recomand OrganiCare Rescue Gel tot de la Calivita. Este un gel racoritor pe baza de extracte din plante cu efect analgezic, antiseptic si antiinflamator. Reduce intensitatea durerii, ofera o senzatie racoroasa. Nu contine alergeni, parabeni sau substante chimice. Se poate aplica si in cazul muscaturilor de tantar.

Traumatismul cranian

De cand incep sa mearga de-a busilea incepe si distractia si temerile noastre ca cei mici se lovesc. Te auzi zicand doar „hiiii” si „ioooi”, „hopa” si „ai grija”.
La locurile de joaca sunt mereu parinti stresati de maimuticile lor cataratoare si nastrusnice.

Traumatismul cranian este frecvent intalnit in randul copiilor si este foarte important sa diferentiem un traumatism cranian minor de unul care necesita atentia medicului.

In multe situatii un traumatism cranian minor poate sangera (iar la o prima vedere pare ca sangereaza din abundenta, chiar daca de fapt nu se pierde mult sange), iar un traumatism cranian major poate sa nu sangereze deloc.

Cand ne prezentam la medic dupa un traumatism cranian?

1. Copilul nu plange imediat dupa cazatura.

2. Copilul este somnolent.

3. Copilul este foarte iritabil, greu de consolat, nu se opreste din plans. 

4. Apar varsaturi (2-3 varsaturi intr-un timp scurt).

5. Durerea de cap este persistenta.

6. In loc de cucui apare o adancitura (poate fi fractura craniana).

7. Apare dezorientare, confuzie.

8. Apar probleme de echilibru, mers anormal.

9. Apar miscari anormale ale ochilor sau nu poate focusa cu privirea un anumit obiect. 

10. Apar pierderi de memorie temporare. 

Traumatismele craniene minore nu au repercursiuni pe termen lung, insa un traumatism cranian major poate aduce schimbari permanente in personalitatea, gandirea si abilitatile fizice ale copiilor.

Recomand tuturor parintilor, bunicilor, educatorilor, bonelor, tuturor persoanelor implicate in cresterea si ingrijirea copiilor sa mearga la un curs de prim ajutor pediatric

Cred ca este foarte important sa fim pregatiti in situatii de criza, sa stim sa actionam repede si corect. Poate face diferenta, poate salva o viata.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!