Minutul Calivita

Semne ale deficitului de enzime digestive

Organismul uman secreta o varietate de enzime care participa la descompunerea alimentelor. Fara aceste enzime digestive, digestia nu ar fi posibila. Ele sunt produse inca de la nivelul cavitatii bucale, de glandele salivare si de celulele din mucoasa stomacului, pancreasului, pana la nivelul intestinului (subtire). Ele sunt eliberate atat inaintea procesului de hranire, cat si in timpul procesului de digestie. Unele alimente (ananas, mango, banana, kefir, varza murata, miere, avocado etc) contin in mod natural enzime digestive care ajuta la descompunerea si absorbtia anumitor nutrienti.

Fiecare dintre enzimele digestive participa la descompunerea unui nutrient intr-o forma care poate fi absorbita de catre organism.

Cele mai importante dintre ele sunt:

Amilaza – esentiala pentru digestia carbohidratilor, descompunand amidonul in zaharuri. Este secretata atat de catre glandele salivare cat si de pancreas.

Lipaza – responsabila pentru descompunerea grasimilor in acizi grasi si glicerol. Este secretata in cantitati mai mici la nivelul cavitatii bucale si stomacului si in cantitati mai mari la nivelul stomacului.

Proteazele – cunoscute si sub denumirea de peptidaze, descompun proteinele in aminoacizi, dar joaca un rol important si in diviziunea celulara, coagularea sangelui si functia sistemului imunitar. Cele mai cunoscute sunt : pepsina, tripsina, chimotripsina, carboxipeptidaze, sucraza.

Lactaza – dupa cum spune si denumirea, descompune lactoza in glucoza si galactoza. Lactoza care nu este absorbita, sub influenta florei intestinale cauzeaza meteorism si disconfort.a

Desi enzimele digestive se secreta in mod natural in organism, odata cu varsta, capacitatea organismului de a le sintetiza scade.

Simptomele specifice carentei de enzime digestive:

  • Dureri abdominale
  • Flatulenta
  • Oboseala permanenta
  • Balonare
  • Tulburari de tranzit
  • Fluctuenta in greutate

Cauzele deficitului de enzime:

  • Pancreatita cronica
  • Fibroza chistica
  • Cancer pancreatic
  • Chisturi pancreatice
  • Diabetul de tip 1
  • Blocarea sau ingustarea unui canal pancreatic/biliar

Factorii de risc care pot contribui la acest deficit de enzime sunt:

  • Varsta inaintata
  • Diete restrictive
  • Fumat
  • Sarcina
  • Stresul

Carenta de enzime digestive poate fi testata prin diverse analize de laborator dar asta se stabileste impreuna cu medicul specialist cu ajutorul informatiilor obtinute din anamneza si examen clinic.

Recomandare:

O dieta echilibrata care sa corespunda necesitatilor energetice zilnice ale organismului trebuie sa cuprinda fructe si legume consumate in stare proaspata, hidratare corespunzatoare greutatii si miscare zilnica minim 30 de min/zi.

Suplimentele cu enzime digestive sunt folosite mai ales pentru a imbunatati digestia si pentru a reduce senzatia de balonare si disconfort. 

Multe persoane utilizeaza gresit si dupa ureche suplimentele alimentare pe baza de enzime, luandu-le in momente nepotrivite. 

Pentru a avea efecte benefice, recomand ca acestea sa fie luate in timpul mesei sau imediat dupa masa. 

Spre exemplu, un produs pe care il recomand cu drag pacientilor cu astfel de probleme este Digestive Enzymes care are o formula complexa de enzime si ingrediente de natura vegetala, sprijinind descompunerea lipidelor, proteinelor si a carbohidratilor. 

De retinut!


Pentru orice supliment alimentar, verificati intotdeauna informatiile de pe prospect/ambalaj.

Multa sanatate!

Bibliografie:

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/digestive-enzymes-and-digestive-enzyme-supplementshttps://link.springer.com/chapter/10.1007/978-94-009-1519-0_6https://www.healthline.com/health/exocrine-pancreatic-insufficiency/the-role-of-digestive-enzymes-in-gi-disordershttps://www.healthline.com/health/why-are-enzymes-importanthttps://www.webmd.com/diet/what-are-digestive-enzymeshttps://askthescientists.com/digestive-enzymes/

Avest articol a fost scris de...