Pentru a intelege la ce se refera psihologia, cand se vorbeste de comunicare, iata mijloacele prin care comunicam:
– comunicarea verbala: limbajul, cuvantul vorbit sau scris
– comunicarea paraverbala: articularea vocii (de exemplu, tonul vocii, volumul, viteza de vorbire, accentul, etc.)
– comunicarea non-verbala: gesturi (de exemplu, ridicarea umerilor, rasul, rotirea ochilor, muscarea buzelor, postura, miscarea in spatiu etc.)
Conflictele pot aparea in orice tip de relatie
Comunicarea in cadrul unui cuplu (de altfel, a oricarei alte relatii: parinte – copil, frati si surori, colegi, etc.) nu este niciodata lipsita complet de conflicte, drept pentru care implica multa energie.
Respectul reciproc, onestitatea si comunicarea deschisa sunt foarte importante intr-o relatie, acestea stand la baza unei comunicari reusite. In orice relatie, mai devreme sau mai tarziu, apar conflicte mai mici sau mai mari, iar in acest caz este foarte important felul in care abordam aceste probleme.
La inceputul unei relatii de cuplu are loc idealizarea imaginii partenerului, astfel ca deseori ignoram semnalele ce indica probleme posibile, inventam tot felul de scuze, minimalizam sau chiar negam comportamente, atitudini si aspecte ale personalitatii partenerului. Nu vedem decat ceea ce vrem sa vedem, iar uneori, doar de dragul unei relatii, facem, constient sau nu, prea repede compromisuri.

Acestea se dovedesc mai tarziu drept erori ce se pot transforma chiar in probleme.
Insa o relatie poate functiona totusi, daca incercam sa ne cunoastem cu adevarat partenerul. Implicarea emotionala si gestionarea in mod constient a motivelor de conflict permit oricand o dezvoltare sanatoasa a unei relatii de cuplu pe baza valorilor si scopurilor comune.
Orice se poate rezolva prin comunicare
Citatul „Nu poti sa nu comunici”, care provine de la Paul Watzlawick, unul dintre cei mai recunoscuti psihologi ai comunicarii din lume, arata clar ca orice relatie sau interactiune umana se bazeaza pe comunicare.
Astfel, atunci cand purtam o conversatie, din punct de vedere psihologic este important sa stim, cum sa ne exprimam in cazul unei comunicari reusite.
In cadrul psihologiei comunicarii au fost elaborate diferite teorii si modele pentru a putea depista si intelege problemele de comunicare dintre oameni.
Ca si exemplu iti descriu „comunicarea non-violenta“ (CNV) a lui Marshall B. Rosenberg (si acesta fiind un expert recunoscut in psihologia comunicarii), deoarece acest model ofera oportunitati de imbunatatire a comunicarii in situatii de conflict, mentinand in acelasi timp un mediu social pozitiv.
Comunicarea non-violenta (Nonviolent Communication, Rosenberg, 2015) este un model psihologic care arata cum ar trebui, in mod ideal, sa comunice oamenii intre ei.
Scopul CNV este utilizarea constienta a empatiei in limbaj si comunicarea respectuoasa cu alte persoane. CNV porneste de la ideea ca oamenii sunt fiinte sociale carora le place sa li se satisfaca nevoile.
Modelul are patru componente
1. Observatia: Descrierea fara evaluare sau prejudecata a unei situatii concrete (comportament, atitudine, mesaj verbal, etc.) pe care cineva a observat-o.
2. Sentimentul: Daca ne comunicam clar sentimentele in legatura cu situatia data, comunicarea devine mai usoara, deoarece partenerul ne poate intelege mai bine intentia.
3. Nevoile: Formularea nevoilor care stau la baza sentimentelor. Scopul este recunoasterea si acceptarea in mod constient a propriilor dorinte si nevoi.
4. Cererea: In cele din urma, se elaboreaza o cerere. Aceasta se refera la influenta pe care dorim sa o avem asupra celeilalte persoane. Solicitarea trebuie sa fie intotdeauna formulata in mod pozitiv, concret si pe un ton adecvat.

Cum ar trebui sa fie aplicat acest principiu
In cadrul CNV, atacurile, acuzatiile, criticile si insultele nu se iau personal, ci sunt transformate in sentimente si nevoi nesatisfacute.
Rosenberg sintetizeaza o situatie de conflict in felul urmator, aceasta fiind totodata o solutie posibila:
„Daca A, atunci simt B, pentru ca am nevoie/ vreau/ imi doresc C. Prin urmare, te rog D.“
Conform acestui principiu, o conversatie non-violenta ar decurge in felul urmator:
Observatia: Cand vad ca ridici din sprancene…
Sentimentul: …ma afecteaza mult…
Nevoia: …deoarece imi doresc sa ajungem la un consens.
Cererea: De aceea te rog sa-mi spui clar ce nu-ti convine.
CNV poate fi inteleasa nu doar ca o metoda de comunicare, ci si ca o atitudine de viata. Aceasta atitudine se bazeaza pe viziunea de a nu clasifica totul in bine sau rau, corect sau gresit. Fiecare actiune a unei persoane este motivata de o nevoie care, in esenta sa, serveste vietii. Acest lucru inseamna ca, la nivelul nevoilor, este posibil sa ne conectam empatic si sa intelegem motivul fiecarei persoane – chiar daca nu suntem de acord la nivelul actiunii.
Pune pauza atunci cand simti ca discutia nu decurge cum ar trebui
O optiune ceva mai neconventionala, dar foarte utila in cazul unui conflict comunicational, este de a lua o mica pauza de la conflict/ cearta.
In cazul in care ambele parti isi dau seama ca discutia nu duce nicaieri, poate fi util sa se faca o intrerupere de cateva minute (un fel de time-out ca si la baschet sau volei), dupa care sa se revina la discutie pe o baza mai obiectiva, evaluand informatia concreta.
O alta sugestie ar fi sa renunti in mod constient la mesajele de tip „tu“.
Daca spui „tu intarzii intotdeauna“, iti pui interlocutorul in defensiva, pentru ca ceea ce spui este un repros. Un repros creeaza adesea o contrareactie la fel de negativa, iar astfel conflictul e programat din start.
Reformuleaza asemenea declaratii in mesaje de tip „eu“: „Pentru mine este important sa incep la timp.“ In acest fel iti argumentezi propria nevoie, pe care interlocutorul tau o poate accepta mai usor.
Daca in cuplu exista multe certuri, apare foarte repede sentimentul de nefericire. Creaza in mod constient momente si experiente frumoase comune cu partenerul/ partenera.
Uneori ne asteptam ca partenerii nostri sa „ne citeasca“ dorintele si suntem imbufnati, cand nu o fac. Prin urmare: renunta complet la asteptari si formuleaza-ti clar dorintele, deoarece nimeni nu poate stii dinafara exact ceea ce gandesti.
Poti apela oricand la un specialist
In cazul in care toate aceste idei si sugestii nu functioneaza, daca nu reusiti (tu si cu partenerul tau/ partenera ta) sa iesiti din spirala certurilor, dar va doriti totusi sa ramaneti impreuna, consilierea sau terapia de cuplu va poate fi de mare ajutor. Acest lucru poate ajuta la reflectarea si depasirea propriilor tipare de comunicare sau comportament, deschizandu-va sansa de a va dezvolta in comun, pentru a avea din nou o viata de cuplu satisfacatoare.
Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!

Bibliografie
Leal, Bento C. III, (2017): 4 Essential Keys to Effective Communication in Love, Life, Work — Anywhere!: Including the „12-Day
Communication Challenge!”. CreateSpace Independent Publishing Platform.
Rosenberg, Marshall B., (2015) : Nonviolent Communication: A Language of Life: Life-Changing Tools for Healthy Relationships
(3rd Edition). PUDDLEDANCER PR.
Watzlawick, P. (1993): The Situation Is Hopeless, but Not Serious (The Pursuit of Unhappiness). (Reprint Edition). Norton &
Company.
Acest articol a fost scris de...
