Rutinele tale zilnice – ceea ce mananci si bei, activitatea fizica regulata sau nu, cum iti programezi zilele si cum alegi sa-ti petreci serile – pot avea un impact semnificativ asupra calitatii somnului. Chiar si cateva ajustari usoare pot, in unele cazuri, sa faca diferenta dintre somnul sanatos si o noapte agitata, insotita de insomnii. Un somn odihnitor este una dintre cele mai bune masuri pe care le poti lua pentru a-ti mentine corpul sanatos. Totusi, aminteste-ti! Un somn bun NU se defineste prin orele pe care le aloci acestuia. Acesta este dat de obiceiurile sanatoase pe care le faci zi de zi si, cu precadere, inainte de culcare.
Totodata, este firesc sa experimentezi o usoara scadere a energiei dupa-amiaza. Un indiciu clar al faptului ca rutina ta zilnica da roade pentru un somn odihnitor este ca te simti cu adevarat somnoros inainte de culcare.
Ce ai putea face pentru a-ti creste calitatea somnului?
1. Serveste o gustare sau cina cu cel putin 3-4 ore inainte de culcare.
De ce? Pentru a-i oferi timp digestiei tale sa-si faca treaba. Cand digestia este ingreunata de gustarile de la miezul noptii, organismul tau va depune si mai mult efort si resurse in acest proces. Ceea ca va duce la un somn agitat si deloc calitativ. Poate nu vei simti oboseala urmatoarea zi, dar ea exista si se va instala usor, usor fara ca macar sa-ti dai seama.
2. Evita folosirea telefonului inainte de culcare. Relaxeaza-te!
Clasic, nu? Cu siguranta ai tot auzit acest sfat, dar poate nu te-ai intrebat de ce este atat de important. Atunci cand iti expui ochii la multa lumina albastra (precum cea a micilor si marilor ecrane), acestia pot trimite semnale false catre organismul tau. Cu alte cuvinte, chiar daca corpul tau este pregatit pentru somn seara, lumina artificiala, precum si privirea la telefon sau la televizor, trimit semnale creierului pentru a ramane treaz. Lumina albastra emisa de telefonul tau poate afecta productia de melatonina, care este hormonul care regleaza ciclul de somn. Inlocuieste acest obicei cu o baie fierbinte, invaluita in arome discrete si elibereaza-ti mintea de tot ceea ce s-a intamplat pe parcursul acelei zi. Incearca sa te bucuri de parfumul unui spumant fructat sau floral ori a lumanarilor parfumate si bucura-te de cateva pagini din cartea preferat.

3. Incearca sa faci exercitii fizice in mod regulat.
Acele 30 de minute de activitate fizica zilnica fac minuni pentru somnul tau. Incearca sa iti creezi un program de exercitii usoare pe care sa le realizezi in fiecare zi. Atentie, totusi! Nu creste cu mult intensitatea exercitiilor inainte de somn. Acest lucru poate actiona in sens invers si sa mentina organismul in alerta, influentand in mod negativ calitatea somnului. Keep it simple!
Incearca si:
La cele de mai sus am putea adauga:
• Incearca sa adormi la aceeasi ora in fiecare noapte.
• Incearca sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare dimineata.
• Dormitorul trebuie sa fie un mediu confortabil si cat mai intunecat posibil.
• Stabileste o rutina linistitoare inainte de somn: citeste sau asculta muzica.
O rutina de somn sanatoasa poate aduce multe efecte pozitive organismului. Somnul are un impact imens asupra sanatatii tale mentale si fizice si poate avea multe beneficii pentru sanatate.
Beneficiile unei rutine inainte de somn
1. Imbunatateste memoria, invatarea si performantele mentale.
Atunci cand te odihnesti esti mai capabil sa iti concentrezi atentia si sa absorbi mult mai usor informatiile din jurul tau. Somnul si visul joaca un rol important in consolidarea memoriei, care este esentiala pentru invatare. Oboseala excesiva iti va afecta capacitatea de a-ti aminti informatiile invatate anterior. In plus, un somn odihnitor duce la diminuarea stresului si la o mai buna gestionare a situatiilor stresante.
2. Imbunatateste sanatatea mentala si emotionala.
Sunt de ajuns doar una sau doua nopti de somn prost pentru a duce la iritabilitate, oboseala si scaderea motivatiei, optimismului si sociabilitatii. Problemele cronice de somn sunt corelate cu stresul, depresia si anxietatea. Un somn odihnitor pe timpul noptii va creste semnificativ starea de spirit si va oferi o perspectiva clara si calma a activitatilor profesionale si personale de zi cu zi.

Cu ajutorul unui somn odihnitor poţi scăpa de kilogramele în plus
3. Mentine o greutate sanatoasa.
Odihna ii permite organismului sa se refaca si sa aloce resurse nutritive acolo unde este nevoie. Nu sa le transfome in depozite adipoase. Somnul insuficient este legat de cresterea in greutate, cresterea apetitului si a poftei de mancare. Oamenii care dorm in mod regulat mai putin de 6 ore pe noapte au un risc semnificativ mai mare de a acumula kilograme in plus. Dupa cum am scris si mai sus incearca sa mananci cu cel putin 3-4 ore inainte de culcare. Privarea de somn este legata de o intrerupere a productiei de hormoni, care poate afecta apetitul si nivelul de insulina, ducand la cazuri obezitate si diabet de tip 2.
4. Sustine sanatatea sistemului imunitar si a sistemului cardiovascular.
Somnul sanatos ajuta la mentinerea corpului sanatos din punct de vedere fizic, permitandu-i sa lupte impotriva virusurilor si bacteriilor. Somnul este momentul in care corpul se odihneste si se repara singur. Acele ore petrecute in odihna sunt cele care mentin sistemul imunitar si cardiovascular in parametrii optimi.
Cu cat te trezesti mai des noaptea, cu atat este mai mare riscul ca tensiunea arteriala sa ramana ridicata.
Fara o rutina de somn sanatoasa, este mai putin probabil sa dormi linistit.
Adaugă produsul Melatonin 3.0 în rutina ta
Produsul Melatonin 3.0 conţine 3 mg de melatonină care contribuie la restabilirea ritmului biologic, îmbunătățeşte calitatea somnului şi ameliorează starea de oboseală, fără a crea dependenţă. Zile pline, nopţi liniştite cu Melatonin 3.0!
Acest articol a fost scris de..
