Trecerea de la gradinita in clasa intai
Integrarea copiilor in invatamantul primar asigura un impuls de dezvoltare general – aceasta este concluzia unui studiu stiintific publicat in Psychological Science in anul 2017 (Brod, G., Bunge, S. A., & Shing, Y. L. Does one year of schooling improve children´s cognitive control and alter associated brain activation?).
Sa stea linistit, sa urmareasca lectiile, sa reziste distragerii atentiei din partea colegilor de clasa si altor tentatii. Inceperea scolii este o proba pentru elevii de clasa intai, care vin adesea de la gradinite mai orientate spre joaca. Insa mediul de invatare structurat pare sa aiba un efect rapid asupra creierului copiilor. De exemplu, inca din primul an de scoala, acestia prezinta deja abilitati de concentrare mult mai bune decat copiii de gradinita de varsta similara.
Insa un copil trebuie sa fie pregatit fizic, cognitiv si emotional pentru scoala. Este vorba despre a putea trece printr-o zi de scoala fara a fi epuizat. Din punct de vedere cognitiv, copiii trebuie sa fie capabili sa inteleaga continutul scolar si sa nu fie coplesiti de acesta. Din punct de vedere emotional, ei trebuie sa poata face fata separarii de casa, de prieteni si sa fie stabili in contactul social cu alti copii.
Entuziasmul pentru noua etapa a vietii este acumulat cu multe saptamani si luni inainte de prima zi de scoala. La gradinita, in conversatiile cu prietenii sau prin intermediul rudelor, apare o asteptare de care un copil cu greu poate scapa. In general, pentru un copil nu este usor sa tina pasul cu nivelul asteptarilor, asteptari, care adesea nu sunt indeplinite.
Acomodarea este un proces de lunga durata
E bine ca parintii sa semnalizeze schimbarea, insa inceperea scolii nu trebuie sarbatorita ca un mare eveniment. Deoarece frecventarea scolii este ceva normal si dureaza multi ani. Scoala nu inseamna doar sa iti faci prieteni noi. Nu toti elevii de clasa intai se intalnesc cu vechii prieteni de la gradinita. Scoala este, de asemenea, uneori frustranta, succesele la invatatura pot sa nu se materializeze, iar conflictele cu colegii de clasa si/ sau cu invatatorii/ profesorii nu sunt nici ele obisnuite.
La inceputul noii etape a vietii, parintii trebuie sa aiba rabdare si sa nu acorde inca prea multa atentie performantelor copilului lor. Copilul de clasa intai trebuie mai intai sa se integreze in structura sociala si sa se obisnuiasca cu noua situatie. Acest lucru poate dura pana la vacanta de iarna sau chiar mai mult.
Acum copilul tau are nevoie de tine mai mult timp, atat emotional cat si intelectual. Emotional e bine sa eviti toate exagerarile, ca cei mici sa nu dezvolte o atitudine negativa fata de scoala si fata de profesori. Copiilor nu trebuie sa le fie frica de scoala, de note mai putin bune si de esecuri!
Indruma-ti copilul spre a vorbi despre orice greseala si de a percepe greseala drept sansa de dezvoltare. Puterea de a se accepta cu propriile mici imperfectiuni. De asemenea, iti poti sustine copilul in dezvoltarea cognitiva. Cum? Cu conversatii in care sa se vorbeasca clar, incet si in propozitii complete. Pune intrebari detaliate, astfel incat copilul sa fie nevoit sa descrie o situatie. Asculta-ti copilul cu rabdare si abtine-te de la comentarii si sfaturi instante, pentru a-i da copilului sansa de a-si povesti noua sa lume. De a-si formula bucuriile si grijile. Faptul de a fi luat in serios si de a fi capabil sa numeasca ceea ce a trait este foarte important in „digerarea“ primelor sale experiente scolare.
Si joaca este importanta pentru copii
Jocurile de societate adecvate incurajeaza capacitatea de concentrare si de memorare a copilului. Micile responsabilitati asumate ajuta in stabilirea contactelor sociale, iar lucrurile de mana ajuta la formarea motricitatii fine si faciliteaza invatarea scrisului de catre copil.
Este deosebit de important ca elevii incepatori sa primeasca ajutor atunci cand au nevoie de el. Cu toate acestea, sa te abtii de la preluarea gestionarii temelor pentru acasa. Mai degraba ofera ajutor pentru auto-ajutorare, ceea ce-l va sprijini in dezvoltarea spre independenta. Ajuta-ti copilul sa-si inteleaga sarcina prin reformulare si raspunde la toate intrebarile sale. Iar daca simti uneori ca vei exploda in curand, inchide ochii pentru un moment si respira adanc de cateva ori pentru a putea ramane cat mai calm. Poate aveti nevoie amandoi doar de o mica pauza.
Ar fi bine sa nu subliniezi deficientele copilului tau in mod repetat, ci sa-l intaresti in abilitatile lui. Pentru ca, numai daca un copil are incredere in propriile abilitati, poate invata lucruri noi. Nu uita: fiecare copil se dezvolta in ritmul sau individual si in felul sau unic.
Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!
Acest articol a fost scris de...
