Pielea noastra este cel mai mare organ. Insa, chiar si daca ne gandim la particularitatile sale, in functie de zone (de ex. fata, scalp, palme, talpi, pielea din zona intima sau din zona axilelor etc), ne dam seama de complexitatea sa.
Si in afara rolurilor sale foarte importante, in asigurarea unei protectii mecanice si imunologice, dar si in asigurarea termoreglarii corpului, pielea are si un important rol social.
Tenul nostru poate fi considerat cartea noastra de vizita. Nevoile sale pot varia de-a lungul vietii.
In primul rand, trebuie sa realizam ca pielea de la nivelul fetei este in permanenta expusa. Ea se afla in contact cu mediul exterior, cu soarele, praful, vantul. Este supusa constant unor forte mecanice rezultate in urma… mimicii.
In plus, pielea din jurul ochilor este cea mai subtire de pe tot corpul.
Aspectul pielii noastre si eventualele afectiuni sau conditii cu care ne putem confrunta sunt influentate de bagajul genetic al fiecaruia. Dar si de statusul hormonal si de factorii de mediu (expunerea la soare, fumatul, poluarea, dieta etc).
Alaturi de acesti factori ce ne influenteaza aspectul pielii, mai mult sau mai putin controlabili, putem lua in considerare si elementele ce tin de ingrijirea pielii.
Asadar… care ar fi pasii de baza ai unei rutine de skincare?
In cazul in care nu stim exact ce tip de ten avem (in perioada actuala a vietii), putem face urmatorul lucru. Ne spalam tenul cu un produs bland si asteptam 30 de minute.
Daca dupa aceste 30 de minute, pielea luceste, atunci avem un ten gras.
Daca tenul este mat, rugos la atingere si eventual simtim ca “ne strange”, atunci avem un ten uscat.
Daca observam atat zone lucioase, cat si zone normale sau chiar uscate, atunci avem un ten mixt.

Daca pielea arata ca imediat dupa spalare si nu simtim senzatie de piele uscata, atunci avem un ten normal.
Pe langa aceste tipuri de ten, putem sa ne confruntam si cu anumite probleme. De exemplu rozacee, acnee, melasma, dermatita seboreica, dermatite perioculare, dermatite periorale, dermatita de contact, psoriazis, dermatita atopica etc.
In acest caz, trebuie sa tinem sub control afectiunea de fond, cu ajutorul medicului dermatolog.
Rutina de ingrijire trebuie cu atat mai mult aleasa cu grija. Produsele de ingrijire sa nu contribuie ele insele la o eventuala evolutie nefavorabila a afectiunii dermatologice.
Particularitatile fiecarui ten
In acest articol voi face referire la principalele tipuri de ten: normal, uscat, mixt si gras.
Iar pentru fiecare dintre acestea, pasii din rutina de skincare sunt, in linii mari, aceiasi la baza.
Dimineata – curatare si protectie solara.
Seara – curatare in 2 pasi (double-cleansing= demachiere cu apa micelara sau lapte demachiant, apoi spalare cu un produs de curatare de tip gel/ spuma) si hidratare.
Dar sa vedem care sunt particularitatile pentru fiecare tip de ten…
Ten normal
Este un ten echilibrat, fara zone uscate sau seboreice, cu o nuanta uniforma, neinsotit de senzatie de piele uscata si lipsit de puncte negre sau de pori dilatati.
Acest tip de ten este intalnit la copii, inainte de pubertate si rar la adulti. In principiu, acest tip de ten are nevoie doar de hidratare, protectie solara si curatare.
Putem opta pentru produse de hidratare cu continut de ceramide, vitamina E, glicerina, produse de curatare blande, cu un pH fiziologic (produse de tip syndet) si protectie solara cu filtre minerale – oxid de zinc, dioxid de titan (dar si cele chimice/ organice pot fi in regula).
Ten uscat
Apare frecvent la persoanele peste 40 de ani, odata cu incetinirea productiei proprii de sebum si factori hidratanti. Poate aparea si in contextul unei afectiuni dermatologice de fond, putand de asemenea sa duca la aparitia unor zone sensibile.
In cazul tenului uscat, pielea are o textura abraziva, se poate descuama usor, este lipsita de elasticitate, iar ridurile de expresie sunt accentuate.
Expunerea la soare si la caldura, aer uscat, dar si fumatul, pot accentua fenomenul. Vom avea grija sa nu curatam excesiv acest tip de ten si sa nu folosim produse exfoliante in exces. Ne dorim sa oferim pielii hidratare, astfel incat sa isi recapete intregritatea.

Ne vom axa pe produse de curatare care sa contina totodata factori hidratanti, emolienti. Produsele de protectie solara pot fi sub forma de crema hidratanta.
Dimineata, inainte de protectia solara, putem adauga in plus o crema hidratanta simpla sau un serum cu acid hialuronic, aplicat pe tenul umed, pentru o absorbtie optima.
Seara, putem folosi de asemenea serum cu acid hialuronic si apoi o crema hidranta cu o textura onctuoasa.
Vor fi evitate parfumurile, uleiurile esentiale, alcoolul denaturat, deoarece pot usca si irita in plus.
Ten mixt
Este cel mai frecvent intalnit. Prezinta zone cu secretie de sebum abundenta (intre sprancene/ pe frunte, in zona nasului, pe barbie), dar si zone cu ten normal sau uscat (adesea, pometii).
Persoanele cu ten mixt au o predispozitie mai mare spre a face acnee si se confrunta cu pori dilatati si puncte negre (comedoane “deschise”).
Tenul mixt necesita adesea un numar mai mare de produse de ingrijire, deoarece sunt necesare atat produse pentru tenul gras, cat si pentru tenul uscat.
Ca particularitati, produsele de protectie solara trebuie sa aiba o textura fluida, ‘usoara’ si trebuie evitate ingredientele ocluzive, comedogene. De asemenea, la etapa de hidratare se poate opta spre un produs cu o textura fluida.
Pot fi adaugate in rutina produse cu ingrediente active, cu efect de peeling sau efect seboreglator: acid salicilic, niacinamide, zinc, acid glicolic, acid azelaic.
Ten gras
Este un ten incarcat, cu aspect lucios, uniform uleios, cu pori dilatati si numeroase puncte negre.
Se intalneste indeosebi la adolescenti si la adultii tineri, asociindu-se cu o activitate mai mare a glandelor sebacee, aflate sub control hormonal.
Predispune la aparitia acneei. In cazul acestui tip de ten, produsul de curatare ales poate contine el insusi ingrediente exfoliante, precum acidul salicilic.
Nu trebuie omisa curatarea de dimineata, deoarece trebuie indepartat excesul de sebum acumulat pe parcursul noptii.
Produsul de protectie solara ales trebuie sa aiba o textura cat mai fluida, eventual sa fie sub forma de spuma, spray sau pudra, pentru a nu incarca excesiv tenul.
Totodata, acesta poate fi aplicat direct dupa etapa de curatare de dimineata, fara a folosi altceva inainte. Ulterior, seara, se va face dubla curatare, cu o apa micelara speciala pentru tenul gras si un produs de curatare cu acid salicilic. Apoi se pot folosi ingrediente active cu rol seboreglator- serumuri cu acid salicilic, zinc, niacinamide, acid glicolic, acid lactic.
Ulterior, se poate folosi un produs hidratant cu o textura usoara, fluida, fara continut de uleiuri.
Elemente dintr-o rutina anti-ageing
Ingrediente din produsele de skincare, cu rol anti-ageing si/sau antioxidant: derivatii de vitamina A/ retinoizii (retinol, retinal) – atentie, nu se folosesc in sarcina; acidul glicolic, coenzima Q10, vitamina C.
Nu vom uita ca factorii externi precum expunerea la soare, fumatul, lipsa somnului de calitate accentueaza fenomenul de imbatranire a pielii, astfel ca vom fi atenti si la aceste elemente.

Regimul alimentar
Totodata, din factorii pe care chiar noi ii putem controla si care ne pot influenta aspectul si calitatea pielii face parte si dieta.
Ceea ce consumam ajunge in tubul nostru digestiv si elementele esentiale pot ajunge astfel in circulatie si ulterior chiar la nivel cutanat. Exista tot mai multe dovezi in acest sens si cercetari in ceea ce priveste conceptul “gut-skin axis”.
In mod ideal, dieta noastra trebuie sa fie bogata in nutrienti de calitate, in fructe si legume proaspete, pline de vitamine si antioxidanti, dar si cu un aport adecvat de proteine. Bineinteles, mancarea procesata, ultra-prajita trebuie evitata, la fel si zaharul rafinat.
Realist vorbind, putini sunt aceia care pot respecta mereu toate aceste reguli. Insa este important sa le cunoastem si sa incercam sa le respectam, o perioada cat mai lunga de timp.
In sprijinul nostru vin si suplimentele, care uneori ne pot ajuta, atunci cand organismul nostru are anumite nevoi mai mari decat putem noi sa oferim din alimentatie, spre exemplu. Si din fericire, unele dintre aceste suplimente pot avea efecte benefice asupra pielii noastre, efecte chiar demonstrate.
Nutrienti pentru piele
Pentru persoanele cu piele uscata, se recomanda suplimente cu vitamina E.
Pentru persoanele cu ten mixt sau gras, cu predispozitie acneica, suplimentul cu Zinc chelat poate avea efect seboreglator si antiinflamator, fiind recunoscut chiar si in ghidurile de tratament pentru acnee, ca adjuvant terapeutic.
De asemenea, pentru persoanele cu tenul matur, care vor sa isi ajute intreg organismul, implicit si pielea, sa lupte impotriva radicalilor liberi, se recomanda suplimente bogate in antioxidanti: Organic Acai, Coenzima Q10 Lozenges, #glamUp (care se remarca prin continutul bogat in colagen hidrolizat si numerosi antioxidanti).

Ingrijirea pielii poate fi uneori o provocare, mai ales cand avem de ales dintre atat de multe produse.
Insa lucrurile nu trebuie sa fie foarte complicate. Este important sa ne intelegem pielea, sa ii intelegem nevoile, sa o ajutam, atat cat se poate, dar si sa o acceptam si sa o iubim.
Acest articol a fost scris de...
