Rozacee sau cuperoza? Distinctii si tratamente corecte

by Moniq

Rozaceea si cuperoza sunt 2 patologii frecvente în practica dermatologica, ce pot provoca disconfort si impact negativ asupra calitatii vietii. Ele cauzeaza roseata fetei, disconfort la nivelul pielii si se regasesc mai adesea la persoanele cu piele deschisa la culoare.

Sunt considerate faze evolutive ale aceleiasi boli, diferentiindu-se prin aspectul clinic:

cuperoza este reprezentata de o piele rosie, uscata, care strange, dar fara inflamatie. Ea indica prezenta vaselor de sange dilatate, slabite, cu elasticitate scazuta, care nu mai revin la calibrul initial. Se observa usor prin pielea subtire ca o retea în panza de paianjen. Este insotita de sensibilitate cutanata, mai ales la schimbari de temperatura. Se regaseste preponderent pe nas si obraji.

rozaceea are mai multe etape, de la eritem tranzitor cu vase de sange dilatate (telangiectazii) la inflamatie, papule si pustule (se mai numeste si acneea rozacee, fiind adesea confundata cu acneea vulgara) si chiar modificari de tesut, cu îngrosarea pielii în special la nivelul nasului (rinofima). Este o boala inflamatorie cronica, cu simptome mai importante de arsura, strangere, mancarime, sensibilitate, roseata persistenta, în general pe frunte, nas, obraji, barbie, dar poate afecta chiar si ochii.

Practic, deosebirile dintre ele constau în faptul ca, cuperoza se manifesta printr-un eritem fara inflamatie, cu telangiectazii evidente, fara eruptii, piele sensibila, dar fara modificari structurale severe. Rozaceea are un eritem persistent cu episoade de agravare (flushing), cu papule si pustule similare acneei si îngrosarea pielii în stadii avansate.

Factori de risc

În ceea ce priveste factorii de risc si cauzele, atat factorii genetici, cat si cei externi pot contribui la aparitia acestora.

Istoricul familial de rozacee sau o predispozitie pentru fragilitatea capilara, combinat cu diversi factori de mediu, cum ar fi expunerea la soare, vant, schimbari bruste de temperatura, poluare, consum de alcool, alimente picante sau bauturi fierbinti, modificari hormonale (mai ales perimenopauza), traumatizarea pielii, fumatul, hipertensiunea arteriala, utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor si chiar emotiile puternice sau stresul cronic pot accelera dezvoltarea cuperozei/ rozaceei.

Este foarte important sa mergem la medicul dermatolog imediat ce apar simptome, pentru a beneficia de tratament din faze precoce, acesta putand opri evolutia bolii si preveni recurentele. 

Se recomanda tratamente topice, creme cu metronidazol/ ivermectina si acid azelaic, sub prescriptie medicala, creme hidratante (mai ales cu extract de musetel, care calmeaza si reduce roseata), cu ingrediente antiinflamatoare. In plus tratamente orale (antibiotice sau chiar isotretinoin) si diverse proceduri dermatologice – laser IPL sau CO2, pentru telangiectazii si rinofima.

Masuri de preventie

Ca masuri de preventie, este foarte importanta protectia solara adecvata, cu utilizarea zilnica a unui SPF 50+, atat iarna, cat si vara si reaplicarea pe timpul zilei, daca este necesar. De asemenea, purtarea palariilor si a sepcilor si ochelari de soare si evitarea expunerii la soare. 

Trebuie sa identificam si sa eliminam factorii declansatori, cum ar fi alcoolul, bauturi sau alimente fierbinti sau picante etc. Sa protejam pielea de temperaturi extreme si sa o îngrijim cu produse special destinate pielii sensibile – fara alcool, uleiuri esentiale sau parfum, cu formule cat mai blande, fara exfolieri agresive. 

Se vor evita produsele care contin menta/ mentol si eucalipt, sau cu ingrediente vasodilatatoare, trebuie sa fim atenti si la medicamente vasodilatatoare si la exercitiul fizic intens.

Netratata, cuperoza poate progresa, cu disconfort crescut si aspect inestetic, iar rozaceea poate duce la complicatii severe, cum ar fi rinofima si impactul psihologic din cauza aspectului fizic.
Este necesara abordarea rolului dietei în gestionarea simptomelor si prevenirea agravarii. Este deja studiat faptul ca exista o legatura între problemele tractului gastrointestinal si dezvoltarea rozaceei, microbiomul intestinal jucand un rol important în patogeneza si agravarea bolii. 

Evitarea factorilor trigger este la fel de importanta atunci cand vine vorba despre ceea ce mancam, cu ceea ce aplicam pe piele. Anumite tipuri de alimente produc efectiv exacerbari.

Cateva sfaturi ar fi:

– nu consuma prea mult alcool. Acesta produce acetaldehida în organism, care declanseaza eliberarea de histamina, cauzand inflamatii. Alcoolul dilata vasele de sange, deci înrosire si cresterea temperaturii corpului, efecte si mai severe pentru cei cu rozacee.
– evita alimentele care contin capsaicina (ardeiul iute) – da senzatia de caldura în gura, provoaca dilatarea vaselor de sange si înrosirea pielii. La fel si în cazul alimentelor care contin cinamaldehida (mustar, ciocolata, rosii, scortisoara si citrice).

– nu consuma alimente sau bauturi foarte fierbinti. Nu doar mancarea în sine, ci si temperatura ei poate declansa rozaceea. Acestea cresc temperatura corpului, declansand episoade de înrosire.
– consuma alimente cu prebiotice si probiotice. Rozaceea este asociata cu cresterea bacteriilor patogene în intestin. 

Prebioticele promoveaza activitatea bacteriilor benefice si se gasesc în alimente bogate în fibre precum orzul, mazarea, lintea, curmalele uscate, pastele si fisticul. Probioticele, cum ar fi iaurtul, chefirul, varza murata, aduc bacterii benefice în tractul gastro-intestinal.

In acest sens, la Calivita exista ProbioBalance, ce include tulpini probiotice esentiale, cum ar fi Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum si Lactobacillus rhamnosus, care sunt cunoscute pentru beneficiile lor în sustinerea sistemului digestiv si imun. 

Regleaza microbiomul intestinal, sustine sistemul imunitar, reduce inflamatia si îmbunatateste functia de bariera cutanata, reducand permeabilitatea acesteia la factorii iritanti si la agentii patogeni. Un echilibru sanatos al microbiomului intestinal poate reflecta o piele mai rezistenta si mai putin predispusa la iritatii.

Ia în considerare si suplimentele, deoarece suplimentele de vitamine si minerale pot juca si ele un rol semnificativ în sustinerea sanatatii pielii.

Functia de bariera a pielii poate fi compromisa la pacientii cu rozacee. Pentru a ajuta, suplimentele precum zincul si acizii grasi Omega-3 sunt benefice. Acestea au proprietati antiinflamatoare care pot reduce umflarea si roseata.

Produsele care te-ar putea ajuta

● Acizii grasi Omega-3 sunt importanti pentru sanatatea si integritatea pielii. Variantele de la Calivita ar fi: Omega 3 Concentrate si Nordic Pure Omega 3 Liquid
● Zinc, Chelated Zinc ce sustine repararea pielii
CaMg with D+K,  contribuie la sanatatea generala a pielii prin aportul de calciu, magneziu, vitamina D si K.
Liquid C + Bioflavonoids and Rose Hips, cu proprietati antiinflamatoare

Ne va ajuta întotdeauna si un stil de viata sanatos, cu reducerea stresului, odihna adecvata si hidratare corespunzatoare.
Planul de tratament include diagnosticarea corecta printr-un consult dermatologic, cu stabilirea unui plan personalizat. Tratament topic, eventual oral, cu îngrijirea zilnica a pielii, uneori proceduri dermatologice laser pentru îmbunatatirea rapida a aspectului si chiar suplimente alimentare – administrarea de produse Calivita pentru suport nutritional.

Rozaceea si cuperoza sunt afectiuni dermatologice care, desi pot parea similare, au caracteristici si tratamente distincte. Identificarea corecta si gestionarea adecvata a acestor afectiuni sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii pielii si prevenirea complicatiilor. 

Printr-o combinatie de îngrijire adecvata, tratamente dermatologice si suport nutritional, simptomele acestor afectiuni pot fi gestionate eficient, îmbunatatind semnificativ calitatea vietii celor afectati.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!