Rolul enzimelor digestive in organism

by Moniq

Cum actioneaza enzimele digestive

Atunci cand te gandesti la enzime, primul lucru care iti vine in minte este ca “ma ajuta sa am o digestie buna, astfel scap de disconfortul abdominal”. Adevarat, insa acestea fac mai mult decat sa ofere suport sanatatii digestive.
Hai sa descriem pe scurt procesul. Enzimele isi incep activitatea in partea superioara a stomacului. Acolo unde incep digestia si absorbtia nutrientilor, in special a proteinelor. Daca proteinele ar fi incomplet digerate, ele ar ajunge in sange prin peretii intestinali declansand sindromul permeabilitatii crescute a intestinelor. In acest fel, s-ar dezvolta reactii alergice. Enzimele digestive se vor asigura ca acest fenomen nu va avea loc.

Enzimele actioneaza si ca agenti antiinflamatori. De exemplu, pancreatina este folosita in tratamentul bolilor digestive. Dar si al infectiilor virale, ranilor sportivilor, in insuficienta pancreatica, alergii alimentare, fibroza chistica, boli autoimune sau boli cronice.
Ultimele studii arata ca lipsa enzimelor poate duce la tulburari neurodegenerative, boli inflamatorii si cardiovasculare.
Astfel, enzimele digestive sunt capabile sa descompuna proteinele, carbohidratii si lipidele. Suplimentarea acestora poate juca un rol esential in gestionarea tulburarilor digestive, de la intoleranta la lactoza pana la fibroza chistica. Dupa cum am scris si mai sus. De asemenea, enzimele ajuta si la accelerarea reactiilor chimice din corpul uman, fiind prezente in tot corpul. Ele sunt esentiale pentru respiratie, digestie, functionarea muschilor si a nervilor.

Rolul enzimelor digestive

Desi am descris mai devreme cateva, rolurile enzimelor sunt multiple, astfel ca voi mai aminti si faptul ca:
fierul este absorbit in sange prin actiunea enzimelor
-anumite enzime indeplinesc si functia de detoxifiere a sangelui
-enzimele uricolitice catalizeaza conversia acidului uric in uree
-enzimele respiratorii ajuta la eliminarea dioxidului de carbon din plamani
-enzimele ajuta ficatul, rinichii, plamanii, colonul si pielea sa elimine deseurile si toxinele din organism
-enzimele iau fosforul din alimente si-l transfera in structura osoasa
-in cadrul sistemului digestiv, enzimele ajuta organismul sa descompuna moleculele complexe mai mari in molecule mai mici, astfel incat organismul sa le poata folosi drept combustibil.
-intervin si in replicarea ADN-ului. De fiecare data cand o celula se divide, acel ADN trebuie copiat. Enzimele intervin in acest proces.
sustin functia hepatica. Ficatul descompune toxinele din organism. Pentru a face acest lucru, foloseste o serie de enzime.

pexels-andrea-piacquadio-920386

Conditiile perfecte

Enzimele pot functiona numai in anumite conditii. Majoritatea enzimelor din corpul uman functioneaza cel mai bine la aproximativ 37 ° C – temperatura corpului. La temperaturi mai scazute, vor functiona in continuare, dar mult mai incet. In mod similar, enzimele pot functiona doar intr-un anumit interval de pH (acid/alcalin). Preferinta lor depinde de locul in care se gasesc in organism. De exemplu, enzimele din intestine functioneaza cel mai bine la 7,5 pH, in timp ce enzimele din stomac functioneaza cel mai bine la pH 2, deoarece stomacul este mult mai acid.
Da, corpul tau produce enzime digestive, dar aceasta capacitate poate fi afectata de o dieta bogata in alimente preparate si procesate. 

Cantitate extra de enzime digestive

Desi enzimele pot fi gasite in mod natural in multe alimente atat de origine vegetala cat si animala, ele sunt foarte sensibile la caldura. Adica la prepararea termica a alimentelor. Astfel, pentru a obtine enzime din alimente ele trebuie consumate crude sau folosind suplimente alimentare in cure de cate 2/3 luni cu pauze.
Personal, imi sfatuiesc pacientii sa consume produse de la producatori locali sau de la piata. Sa aiba in farfurie alimente care sa contin toate culorile curcubeului. In acest fel sunt sigura ca-si iau aportul optim de enzime.

Insa ce ne facem cand nu putem dispune de enzime precum, bromelaina, papaina, turmericul? Acestea fiind prezente in fructe/legume exotice (in unele parti ale plantelor necomestibile cum ar fi tulpina ananasului). In acest caz, alegem suplimente alimentare pe baza de enzime digestive, precum Digestive Enzymes de la Calivita.

Sunt inconjurata de oameni cu diferite profesii. Se prezinta la cabinet din dorinta de a-si redobandi starea de bine, atat fizic cat si psihic. Sunt acolo pentru a-i sustine, ingrijii si sfatui. Totusi natura cu bogatiile ei este cea care ii va ajuta sa-si recapete sanatatea. Aici incepe povestea mea cu Calivita. O companie care ofera o gama larga de produse cu ingrediente din natura si etichete usor de citit, pe care orice pacient le va intelege.
In final vreau sa va ofer cu mare incredere enzimele digestive de la Calivita, care si-au aratat calitatea si rezultatele in cabinetul meu.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!