Tot ceea ce conteaza este calitatea timpului petrecut impreuna
Pentru amandoua adaptarea a fost una usoara si frumoasa.
La al doilea copil, am vrut sa prelungesc cat mai mult concediul de maternitate.
Am vrut sa profit pana in ultimul moment de aceasta perioada din viata mea cu care nu cred ca ma voi mai intalni niciodata.
Cand m-am reintors la birou pentru a doua oara, acomodarea nu a mai fost la fel de usoara. Mai ales ca mi-am schimbat din nou job-ul si colegii.

Mi-a luat mai mult sa ma obisnuiesc cu programul.
Nu reuseam sa imi creez o rutina, mi se parea ca nu imi ajunge timpul pentru nimic. Aveam o multime de ganduri, trairi si sentimente contradictorii. Eram linistita pe de o parte pentru ca il acomodasem bland pe Eduard la gradinita cu cateva luni inainte. Dimineata il lasam cu zambetul pe buze.
Pe de alta parte, aveam un nod in stomac continuu pentru ca mi se parea ca nu petrec suficient timp cu ei.
Dar am inteles apoi ca importanta este calitatea timpului petrecut impreuna si nu cantitatea. Pentru ca stim cu toate faptul ca atunci cand stam acasa mereu gasim cate ceva de facut prin casa. Gatim mai des, nu stam doar cu copiii si ne jucam. Mai ales daca nu avem un ajutor precum o bona sau o bunica.
La inceput imi zbura mintea in o mie de parti
La inceput, nu ma puteam concentra la birou pe ceea ce aveam de facut pentru mult timp. Imi zbura mintea in o mie de parti. Aveam momente in care vorbeau colegele cu mine, iar eu la finalul discutiei realizam ca de fapt nu am fost deloc atenta la ce am discutat.
Stiti starea aia continua de agitatie si stres? Cu toate ca stiam ca imi sunt copiii in siguranta, eu nu imi puteam opri gandurile, nu puteam fi prezenta nici la birou, nici acasa.
Dar usor, usor, am preluat controlul si am reusit sa imi structurez un program care sa imi permita sa le pot face pe toate eficient.
Am simtit o imbunatatire vizibila dupa ce am inceput sa iau Rhodiolin de la Calivita – care este recomandat fix pentru gestionarea situatiilor stresante.
Contine extracte din Rhodiola rosea, o planta adaptogena cu efecte benefice asupra sistemului nervos. Este un excelent tonic fizic si psihic. Reduce oboseala, stimuleaza puterea de concentrare si ajuta la restabilirea echilibrului emotional. Contine si zinc, un mineral ideal pentru ameliorarea starilor de anxietate si depresie.

Mi-am organizat programul astfel incat sa am timp si pentru mine
Ma trezesc dimineata cu cel putin o ora inaintea copiilor. Fac sport, apoi un dus, ma machiez, ma imbrac, mananc, iau suplimentele care ma ajuta foarte mult si le pregatesc copiilor micul dejun.
Cu toate ca au si la gradinita mic dejun, s-au obisnuit sa manance si acasa. Ma simt linistita sa ii stiu cu burticile pline daca cumva nu le place mancarea de acolo.
Apoi ii pregatesc si pe ei, ne urcam in masina si ii las pe rand la gradinitele lor.
Nu va imaginati ca nu sunt dimineti in care ei sunt intorsi pe dos, refuza sa se imbrace sau sa se urce in masina.
Chiar as vrea sa pot filma o astfel de dimineata, sunt convinsa ca foarte multe dintre voi v-ati regasi in acele imagini.
Dupa ce ii las, urc in masina, respir usurata (incerc sa fac si cateva exercitii de respiratie pentru a ma linisti ) si merg spre birou.
Imi fac o cafea buna, povestesc cu colegele si apoi ma apuc de treaba. Imi place foarte mult atat mediul in care lucrez, cat si domeniul.

Ma simt implinita pe acest plan si sunt recunoscatoare pentru ca fac ceea ce imi place. Pentru mine locul de munca este mai mult decat o sursa de venit.
Aici imi sunt recunoscute abilitatile si competentele personale, iar ceea ce fac ma stimuleaza spre o evolutie personala.
Astfel, am reusit sa conturez o rutina care sa imi permita sa fiu alaturi de micutii mei
Revenind la programul zilnic, tot eu ii iau pe copii de la gradinite, mergem acasa, povestim si ne luam energie din imbratisari. Daca nu este mancare in frigider fac rapid ceva, mancam si apoi ne jucam. De aici intervine si sotul si zilnic ne impartim dupa amiezile astfel incat sa bifam si celelalte activitati ale fiecaruia.
Weekend-urile sunt cele care ne conecteaza cel mai mult si incercam saptamanal sa ne cream amintiri frumoase impreuna.
Am reusit, asadar, sa structurez o noua rutina care sa se plieze personalitatii si familiei mele.
Nu zic ca e simplu sau ca nu obosesc uneori, e si normal pana la urma, dar atat timp cat ma simt implinita eu zic ca e suficient.
Sunt si mama si profesionist. E greu de cele mai multe ori sa gasesc un echilibru perfect intre acestea. Uneori mai gresesc fie acasa, fie la munca, dar le fac pe ambele si asta nu e putin lucru.
Eu va sfatuiesc sa o luati pas cu pas
Mi-au scris de-a lungul timpului multe mame care urmeaza sa se reintoarca la serviciu din concediul de crestere copil despre sentimentele, emotiile si trairile care le incearca.
Va las aici cateva sfaturi care pe mine m-au ajutat in tot acest proces de adaptare:
– Constientizati faptul ca toate rolurile din viata noastra de mame, sotii, prietene, femei de cariera, fiice, surori, pasiunile se pot imbina. Chiar este indicat sa facem asta pentru o stare de echilibru si pentru a nu aduna frustrari mai tarziu.
– Dati-va timp sa va obisnuiti cu noua voastra viata. La inceput nu veti avea acelasi ritm si nivel de concentrare ca atunci cand lucrati si nu aveati copii, dar la fel cum ati avut nevoie de o perioada de acomodare atunci cand ati devenit mame, aceeasi situatie este si acum. Este normal sa aveti emotii!
– Pregatiti-i mai intai pe copii! Daca va hotarati sa ii duceti la cresa sau sa ii lasati cu o bunica sau cu o bona, asigurati-va ca sunt deja acomodati atunci cand va reintoarceti la munca.

– Impartasiti cu cei apropiati toate sentimentele voastre. Poate de vinovatie, de tristete sau faptul ca va simtiti coplesite. Nu incercati sa faceti totul singure.
– Organizarea este cheia. Cu cat aveti un program cat mai structurat, cu atat va simtiti mai stapane pe situatie. De asemenea, prioritizati ce este absolut necesar sa faceti, vedeti ce poate astepta sau la ce puteti renunta complet.
– Scrieti pe o foaie sau in telefon daca va este mai usor care sunt avantajele reintoarcerii la serviciu. Recititi-le de fiecare data atunci cand va simtiti descumpanite sau vinovate.
Este in regula orice decizie ati lua
In incheiere as vrea sa adaug faptul ca este la fel de in regula daca nu va intoarceti la cariera profesionala si alegeti sa va dedicati doar vietii de familie.
Fiecare femeie este unica si are propria ei poveste.
Eu am ales sa o spun pe a mea din dorinta de a le ajuta pe acelea dintre voi care se regasesc in ea si au nevoie sa stie ca nu sunt singure.
Va imbratisez cu drag si va doresc sa va gasiti echilibrul de care aveti nevoie pentru a fi fericite.
Acest articol a fost scris de...
