Simptomele date de retentia apei pot fi urmatoarele:
– Cresterea in volum a abdomenului – senzatia de balonare.
– Edeme la nivelul gambelor si gleznelor (aparitia unor gropite la nivelul pielii in urma apasarii cu degetul).
– Piele stralucitoare, intinsa, subtire.
– Crestere in greutate brusca.
– Umflarea si durerea articulatiilor.
– Dificultati de respiratie, tuse sau dureri in piept atunci cand sunt afectati plamanii.
– Migrene, vedere incetosata, tulburari de echilibru pledeaza pentru hidrocefalie, adica retentia de lichid in creier.
De ce apare retentia de apa?
Retentia de apa este mai des intalnita in cazul femeilor decat in cel al barbatilor deoarece aici intervin hormonii sexuali, estrogenul si progesteronul.
Estrogenul este responsabil de retentia de apa si de fragilizarea capilarelor, pe cand progesteronul are rol in umflarea tesuturilor (edem).
De aceea o menstruatie neregulata, un deficit de progesteron, un tratament cu anticonceptionale orale sau instalarea menopauzei duc la instalarea retentiei de apa.
La barbati, dar si la unele femei, edemul apare in anumite patologii (cardiovasculare – insuficienta cardiaca/venoasa, afectiuni hepatice, afectiuni renale).
Sunt mai multe cauze pentru care poate sa apara retentia de apa, dar specialistii atrag atentia mai ales asupra regimului alimentar nesanatos si a stilului de viata nepotrivit.
In foarte multe dintre cazuri, persoanele la care apare retentia de apa sunt acelea care consuma prea multa sare in alimentatie, femeile insarcinate, dar poate sa fie vorba si despre persoane cu insuficienta renala sau insuficienta cardiaca, cu tulburari hormonale sau cu boli de ficat.
De asemenea, retentia de apa poate sa apara si la persoanele care nu se hidrateaza suficient.
Cauzele principale ale retentiei de apa
– Modificari hormonale – in sarcina, menopauza sau perioada premenstruala, nivelul progesteronului este modificat, manifestandu-se prin edeme la nivelul mainilor si picioarelor, acompaniate de senzatia de greutate si disconfort.
– Lipsa activitatii fizice (sedentarismul) – persoanele care sunt inactive fizic (lipsa miscarii) sau au un zbor lung cu avionul, din cauza gravitatiei care pastreaza sangele in picioare, pot fi afectate de retentia de apa.
– Consum mare de sare – fie ca e vorba de alimente sau bauturi, sarea “atrage” apa, adica provoaca aceasta retentie de apa.
– Afectiuni renale – deoarece rinichii sunt responsabili de mentinerea echilibrului hidro-electrolitic, persoanele cu insuficienta renala sufera in general de edeme.
– Insuficienta cardiaca – inima nu mai poate pompa sangele, acesta ramanand in sistemul venos, crescand presiunea hidrostatica, ducand la edeme.
– Boli hepatice – presiunea crescuta in ficat si sinteza scazuta a proteinelor duc la retentia apei.

– Sistemul limfatic – atunci cand sistemul limfatic este afectat, apare un dezechilibru al fluidelor in organism ce duce la aparitia edemelor.
– Afectiuni tiroidiene – in special hipotiroidismul, secretia scazuta a hormonilor tiroidieni, prin scaderea metabolismului, duce la retentia de apa.
– Fracturi, rupturi de ligament, intinderi musculare – edem datorita circulatiei sangelui care este indreptat spre locul leziunii.
– Malnutritia – deficienta severa de proteine poate provoca un abdomen marit si retentia de lichide. Proteinele joaca un rol important in echilibrarea fluidelor, mentinand sarea si apa in interiorul vaselor de sange. Fara suficienta proteina in organism, apa se va acumula la nivelul tesuturilor.
– Alergiile – prin eliberarea de histamine, se produce traversarea apei din capilare in compartimentul extracelular, provocand edem si inflamatie pe termen scurt.
– Anumite medicamente – contraceptivele orale, corticosteroizii, antiinflamatoarele nesteroidiene, antidiabeticele orale pot creste retentia de apa.
Afectiuni asociate
In unele cazuri, rare, retentia de apa poate fi insotita de afectiuni grave care pun viata in pericol. De exemplu, umflarea mainilor, picioarelor si a fetei impreuna cu:
• scaderea semnificativa a fluxului de urina (incapacitatea de a urina)
• cu dureri in piept, resimtita ca o presiune
• dispnee (dificultati de respiratie)
• tuse si expectoratie cu sange
este indicat sa solicitati consult de specialitate urgent.
Cum poti combate retentia de apa ?
– Reglarea aportului de apa. Desi la prima strigare pare un paradox, consumul crescut de apa ajuta la eliminarea excesului de lichide din corp. In conditiile unei hidratari insuficiente, corpul va retine apa in tesuturi, iar picioarele sunt primele care se vor umfla.Pentru a-ti da seama daca ai consumat suficienta apa, este necesar sa verifici aspectul culorii urinei (diluata, incolora sau deschisa la culoare), cu un miros slab.
– Alimentatie sanatoasa si echilibrata, bogata in vitamine. Numeroase studii arata ca un consum mai mare de potasiu si magneziu este benefic in eliminarea apei. Spanacul, migdalele sau fasolea neagra sunt surse excelente de magneziu. Pot fi consumate alimente si fructe cu efect diuretic: ceapa, usturoi, leurda, telina, sparanghel, ghimbir,pepene verde, pepene rosu, banana, avocado, grepfruit, zmeura, chiar si prunele.

– Limitarea consumului de sare: Majoritatea alimentelor contin in mod natural sare, iar in unele cazuri mai si adaugam sare, mult mai mult decat este permis (6g/zi). Asadar, este important sa eliminam alimentele procesate, semi-preparate si fast-food-urile.
– Miscare, miscare si iarasi miscare – Sportul regulat ajuta la eliminarea excesului de lichid din organism prin stimularea circulatiei, a fluxului urinar si a transpiratiei. Fie ca mergi pe jos, cu bicicleta, ca alergi sau inoti, miscarea ajuta la tonifierea musculaturii si la imbunatatirea circulatiei. Recomandarea de activitate fizica este de cel putin 30min/zi.
– Ciorapi compresivi – in cazul edemului membrelor inferioare. Acesti ciorapi aplica o presiune usoara constanta pe picioare si pe glezne, imbunatatind circulatia sanguina de la picioare catre inima. De asemenea, reduc durerea si disconfortul creat de retentia de apa.
– Mentinerea picioarelor ridicate deasupra nivelului inimii – acest truc functioneaza pentru cei care se confrunta des cu sindromul picioarelor umflate.
– Acupunctura – In medicina traditionala chineza, se crede ca edemul isi are originea in plamani, splina si rinichi, iar cand aceste organe nu transporta lichidele din corp cum ar trebui, apa este depozitata peste tot in corp si asa apar edemele. Astfel, acupunctura va restabili echilibrul pierdut si va duce la disparitia edemelor.
– Masajul – functioneaza prin activarea sistemului limfatic si ajuta la relaxarea muschilor din picioare imbunatatind circulatia sangelui. Astfel, excesul de lichid “se va muta” din picioare, acestea dezumflandu-se.
– Evitarea statului indelung in picioare – din cauza inactivitatii, picioarele se pot umfla, insa si statul in picioare indelungat are acelasi rezultat. Este important de mentinut un echilibru intre aceste doua extreme.
– Pastrarea greutatii corporale in limite normale.
Remedii naturiste


Suplimentele alimentare contribuie la limitare retentiei de apa si ajuta la mentinerea sanatatii venoase.
Un produs Calivita care functioneaza in retentia de apa, este Nopalinul, care contine fibre de cactus Nopal. Are proprietati diuretice, intensifica metabolismul, sprijina digestia si ofera in acelasi timp o senzatie de satietate indelungata. Acesta nu contine stearat de Mg si poate fi consumat si de catre vegetarieni si vegani. Extractul de cactus Nopal este bogat in substante active, inclusiv fibre solubile, vitamine, minerale si antioxidanti, cum ar fi vitamina C, calciu, magneziu si potasiu.
Aceste substante pot avea mai multe efecte care pot ajuta la reducerea retentiei de apa:
1. Proprietati diuretice: extractul de cactus Nopal poate avea efect diuretic, ceea ce inseamna ca poate creste productia de urina si, implicit, ajuta la eliminarea excesului de apa din organism.
2. Reglarea echilibrului electrolitic: cactusul Nopal este bogat in potasiu, un mineral esential pentru mentinerea echilibrului electrolitic al corpului. Acesta ajuta la controlul nivelului de sodiu si apa in organism, contribuind la reducerea retentiei de apa.
3. Scaderea inflamatiei: extractul de cactus Nopal poate avea proprietati antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamatiei in tesuturile afectate de retentia de apa.
4. Stimularea digestiei: datorita continutului mare de fibre, are capacitatea de a absorbi apa in tractul digestiv. Astfel, poate stimula miscarile intestinale si poate ajuta la eliminarea apei retinute in exces in tractul digestiv.
Bibliografie
Better Health Channel – Fluid retention (oedema)
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/Fluid-retention-oedema
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6723835/
https://www.healthline.com/health/water-retention
https://www.mayoclinic.org/symptoms/leg-swelling/basics/causes/sym-20050910
https://www.mayoclinic.org/symptoms/leg-swelling/basics/causes/sym-20050910
https://www.nhs.uk/conditions/oedema/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2908954/
Acest articol a fost scris de...
