Persoana care restrictioneaza si controleaza viata partenerei sau a partenerului crede ca are dreptul sa se comporte astfel, considerandu-si propriile nevoi si sentimente ca fiind primordiale in relatie sau savureaza pur si simplu puterea pe care o exercita asupra celeilalte persoane. Indiferent de forma de violenta psihologica folosita, aceasta urmareste eliminarea egalitatii, facand persoana abuzata sa se simta mai putin valoroasa si respectata. In general, acest model de comportament a fost invatat. Este foarte probabil ca cei care folosesc violenta psihologica asupra altora sa fi experimentat la randul lor acest tipar de comportament in cadrul familiei.
In literatura de specialitate exista o teorie care considera ca oamenii care au experimentat durere, trauma sau vatamare sunt mai susceptibili de a provoca rau altora – „hurt people hurt people”. De asemenea, aceasta purtare poate fi dezvoltata si din cauza unor structuri sociale considerate nedrepte. Nu conteaza de ce persoana abuziva si-a dezvoltat un astfel de tipar de comportament abuziv, ea este responsabila de propriul comportament si poate intrerupe modelul oricand, alegand sa se comporte diferit!
Oricine se afla intr-o relatie toxica pierde rapid din vedere ceea ce este de fapt inca „normal” sau adopta si ea tipare nesanatoase. Motivele pentru care unii oameni raman intr-o relatie toxica un timp mai indelungat sunt foarte complexe si adesea nu sunt intelese rational din afara (frica de a ramane singur, dependenta financiara, obisnuinta, marginalizarea, respingerea sociala, etc.). De aceea, cand alte persoane isi exprima in mod repetat ingrijorarea, acest lucru este un bun indicator ca trebuie schimbat ceva.
Scenarii tipice de abuz emotional:
- Devalorizarea continua. Cei care comit violenta psihologica urmeaza un model simplu: devalorizarea celeilalte persoane. Victimele violentei psihologice tind sa explice totul pentru a scuza comportamentul persoanei abuzatoare, invinovatindu-se pe sine.
- Comportamentul pasiv-agresiv. Acest comportament este extrem de manipulator, o atitudine ambigua si neclara. Starea de spirit a persoanei abuzatoare nu e niciodata clara, ci doar sugerata.
- Tactica tacerii. Pedepsirea cuiva cu tacere si desconsiderare este, de asemenea, foarte tipica violentei psihologice intr-o relatie. Tacerea ca forma de abuz are efecte negative la modul cel mai serios.
Psihologul cercetator Kipling Williams a demonstrat ca aceasta practica, chiar daca este de scurta durata, activeaza parti ale creierului care detecteaza durerea fizica. Astfel, ignoranta poate avea efecte fiziologice similare cu cele produse de durere, adica te poti simti ranit literalmente. Ranile emotionale produse sunt cele de respingere si abandon, iar acestea au un impact devastator asupra evolutiei emotionale a unei persoane.
Nota: un asemenea comportament aplicat ca si pedeapsa unui copil este extrem de distrugator din punct de vedere emotional. In nici un caz sa nu faci uz de el!
- Gelozia extrema. Agresorii sunt obsedati de o gelozie orbitoare, fara sa existe un motiv valid, cauza fiind deseori dorinta controlului asupra comportamentului partenerului si sabotarea actiunilor partenerei/ partenerului.
- Jocul victimei. Indiferent ce dezacorduri apar, abuzatorul este mereu victima, iar partenera sau partenerul este portretizat ca persoana vinovata.
- Amenintari, insulte, ridiculizare, intimidare, umilinta.
- Sarcasm si santaj emotional.
- Abuzul verbal. „E asa cum zic eu!” „Daca m-ai iubi cu adevarat, ai face ce zic eu!” – abuzul verbal are doar un singur scop, si anume, de a controla relatia.
- Izolarea persoanei abuzate de familie si prieteni.
Cu cat traiesti mai mult intr-o relatie toxica, cu atat iti devine viata mai stresanta – mental si fizic. Starea constanta de tensiune devine insuportabila si duce la un nivel permanent extrem de ridicat de adrenalina si cortizol, ceea ce cu timpul poate favoriza dezvoltarea unor simptome psihosomatice (de exemplu, dureri de stomac, dureri de spate, probleme gastrointestinale, tulburari de somn) si boli psihice (de exemplu, depresie sau anxietate).
In interesul sanatatii tale holistice: elibereaza-te cat mai repede din relatia toxica de abuz emotional!


Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa iesi dintr-o situatie de abuz psihologic:
– Realizeaza ca ai o problema majora. Pentru a putea iesi din situatia nesanatoasa a violentei psihologice, trebuie mai intai sa constientizezi ca te afli intr-o relatie abuziva, care nu se va schimba, daca nu iei masuri drastice.
– Adreseaza-te oamenilor in care ai incredere (parinti, frati/ surori, prieteni, medicul de familie, etc.) si cere-le ajutorul.
– Intrerupe contactul cu abuzatorul si iesi din situatie cat mai repede posibil si definitiv. Sa iti fie clar ca nu exista alta solutie. O persoana care exercita violenta psihologica asupra ta nu te poate face fericit si in nici un caz nu te iubeste cu adevarat. Un asemenea individ iubeste doar puterea si dominarea.
– Gandeste-te la tine si la nevoile tale. Acum numai asta conteaza.
– Exerseaza stima de sine. Aminteste-ti de realizarile tale din viata, fa o lista cu tot ce meriti „doar” prin faptul ca existi – indiferent de ce ti s-a tot repetat pana acum. Gandeste-te la ce esti capabil si ce proiecte vrei sa realizezi pe viitor.
– Reorganizeaza-ti viata cu optimism, chiar daca esti inca vulnerabil emotional. Dupa o despartire lucrurile evolueaza diferit la fiecare, insa pentru tine viata poate evolua numai in bine, deoarece nu vei mai fi manipulat, umilit si abuzat.
Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!
Referinte
Ren, Dongning & Wesselmann, Eric & Williams, Kipling. (2017). Hurt People Hurt People: Ostracism and Aggression. Current Opinion in Psychology. 19. 10.1016/j.copsyc.2017.03.026
Acest articol a fost scris de...
Acest articol a fost scris de...
