Sfatul Specialistului

Recomandarea medicului reumatolog pentru articulatii

Colagenul este cea mai abundenta proteina prezenta in corpul uman, reprezentand 25-35% dn totalul acestora. Este o proteina structurala, ce se gaseste in tesuturile conjunctive ale oaselor, cartilajelor, muschilor, pielii, dar si la nivelul intestinelor, peretilor vaselor de sange, dentinei si chiar si al placentei. Structura sa fibroasa ofera tesuturilor suport mecanic, rezistenta si elasticitate, le mentine integritatea si mobilitatea si contribuie la procesele reparatorii. In functie de gradul de mineralizare, tesuturile bogate in colagen pot fi rigide, precum sunt oasele sau extensibile, elastice, precum sunt tendoanele.

Pana in prezent au fost identificate 28 de tipuri de colagen. Acest lucru indica de fapt complexitatea si multitudinea proceselor in care acesta poate fi implicat si importanta sa. 

Proportia cea mai mare este data de colagenul de tip I, care se gaseste in piele, tendoane, oase si peretii vaselor de sange. 

Colagenul de tip II este de asemenea abundent, gasindu-se in cartilajul hialin si in umoarea vitroasa, la nivelul ochilor. 

Colagenul de tip III este intalnit in piele, peretii intestinelor, peretii arterelor si la nivelul uterului.  

Colagenul de tip IV este o componenta importanta intalnita la nivelul globilor oculari. 

Sinteza de colagen este fin reglata de catre organism, la nivel molecular, existand, in unele situatii si o influenta genetica. 

Spre exemplu, exista numeroase afectiuni genetice in care sinteza colagenului este una defectuoasa, cu consecinte importante asupra starii de sanatate. Aici mentionez sindromul Ehrler-Danlos, osteogenesis imperfecta (mutatie a colagenului de tip I. Aceasta duce la formarea unui sistem osos fragil si numeroase defecte structurale ale tesutului conjunctiv), condrodisplazie (afectiune cauzata de mutatii ale colagenului de tip II). 

Totodata, exista afectiuni autoimune in care colagenul perfect sanatos este degradat in mod excesiv, asa cum se intampla in lupusul eritematos si in poliartrita reumatoida.

Odata cu inaintarea in varsta si productia de colagen scade

In mod normal, odata cu maturitatea, colagenul prezent la nivelul tesuturilor incepe sa se degradeze treptat, iar productia proprie sa scada, sa incetineasca. 

In afara patologiilor mentionate mai sus si a altor boli ce afecteaza productia colagenului, este cunoscut faptul ca acesta este degradat accelerat din cauza expunerii excesive la soare. Dar si din cauza fumatului, consumului excesiv de alcool sau lipsei exercitiului fizic. 

In ceea ce priveste sanatatea si mentinerea mobilitatii si a integritatii sistemului osos si articular, exercitiile fizice joaca un rol cheie. Echilibrul trebuie sa fie tinta. 

Lipsa exercitiului fizic este nefavorabila dintr-o multitudine de motive. 

Sportul contribuie la mentinerea sanatatii oaselor si articulatiilor si a sistemului cardio-vascular. Facand sport, mentinem articulatiile mobile, dar si scadem in greutate, ceea ce va usura presiunea pusa pe sistemul osteo-articular.

Totusi, sportul poate pune presiune pe articulatii

Insa, in acelasi timp, exercitiul fizic in exces poate, la unele persoane, sa puna prea multa presiune asupra sistemului osteo-articular. 

De aceea, lucrurile trebuie facute treptat, controlat, moderat si, de ce nu, totodata sprijinite procesele reparatorii. 

Acest lucru este benefic oricui, indiferent de gradul de activitate fizica, dar si acelora care prin profesia lor sau prin hobby-ul pe care il au, pot suprasolicita oasele si articulatiie.

Fie ca vorbim de instructori de yoga, pasionati de culturism, ciclisti sau gimnasti, suplimentarea cu colagen bioactiv poate sprijini procesele reparatorii.

RiseUp Multiactive Collagen este astfel un sprijin de nadejde in sprijinirea sanatatii sistemului osteo-articular, prin compozitia sa complexa. 

Ingredientele cheie ale RiseUp sunt cele doua tipuri de colagen: colagenul bioactiv UC-II (nedenaturat) si colagenul de tip 2 hidrolizat. 

Cele 2 tipuri de colagen se gasesc intr-o cantitate mare, fara potentiale reactii adverse, foarte bine tolerate de catre organism. 

Aceste tipuri de colagen sunt implicate anume in repararea structurilor de a nivelul articulatiilor: a oaselor si cartilajelor.

RiseUp este un sprijin complex pentru articulatii

Totodata, RiseUp Multiactive Collagen contine acid hialuronic, glucozamina, condroitina si MSM (metil-sulfonil-metan), ingrediente utilizate in sprijinirea sanatatii articulatiilor. Acestea au un moderat rol anti-inflamator, aditional rolului structural si de sprijinire a rezistentei osoase. 

Ingredientele tintesc sprijinirea proceselor reparatorii de la nivelul oaselor si articulatiilor, reducerea inflamatiei si mentinerea mobilitatii. 

RiseUp mai contine si ingrediente menite sa sustina biodisponibilitatea si absorbtia colagenului si a celorlalte ingrediente active. Acestea sunt vitamina C, vitamina E si pulberea de macese, ce au importante roluri antioxidante, sprijinind totodata repararea tesuturilor, prin reglarea sintezei colagenului.

Se recomanda consumul zilnic, timp de cel putin 3 luni, impreuna cu o dieta echilibrata, hidratare adecvata si activitate fizica moderata. 

Gustul placut il face foarte usor de consumat, spre deosebire de alte produse.

Eu recomand RiseUp Multiactive Collagen

Ca medic reumatolog, o buna parte a activitatii zilnice este reprezentata de tratarea pacientilor cu afectiuni osteo-articulare. 

Factorii si mecanismele ce cauzeaza bolile cu care se prezinta pacientii pot fi uneori complexe, fiind implicati factori genetici si factori de mediu.  

Fara doar si poate stilul de viata are si el un cuvant important de spus. Aici vorbim despre comportamentele la risc, fumat si consumul de alcool, despre mentinerea unui indice de masa corporala in limite normale si despre activitatea fizica.

Desi poate parea ciudat, este demonstrat faptul ca fumatul poate afecta in mod direct sanatatea articulara, chiar prin producerea unor auto-anticorpi, la unele persoane (anticorpi anti-CCP, la persoanele predispuse). 

In ceea ce priveste indicele de masa corporala, este vorba in primul rand de mecanica pura. Cu cat avem o greutate mai mare, cu atat mai mult oasele si articulatiile vor avea de suferit, pentru ca asupra lor vor actiona forte mai mari. 

Totodata, ca persoana care face aproape zilnic sport, mai precis ridicare de greutati, am consumat si consum RiseUp si ma declar foarte multumit.

Acest articol a fost scris de...