In linii mari, psoriazisul este o boala cronica, inflamatorie, auto-imuna, cu importanta componenta genetica. Afecteaza in mod special pielea si articulatiile si evolueaza adesea in pusee de recaderi si remisiuni.
Cauza nu este pe deplin inteleasa si cunoscuta, insa printre factorii de risc ai debutului si recaderilor bolii se numara stresul, infectia streptococica, diverse medicamente, infectia HIV, fumatul si consumul de alcool.
Forme de manifestare ale bolii
O boala atat de complexa implica, de asemenea, forme multiple de manifestare. Ca de exemplu:
1. Psoriazis vulgar, in placi este forma cea mai comuna. Cu distributie de multe ori simetrica si predilectie spre zone de flexie, scalp, regiune retroauriculara, maini.
2. Psoriazis gutat/ acut exantematic este o eruptie de leziuni eritematoase de mici dimensiuni. Ele cresc putin si dezvolta scuama centrala argintie. Este o forma mai frecventa la copii, poate disparea de la sine sau se poate transforma in psoriazis vulgar.
Din aceste 2 forme deriva multiple altele, cum ar fi:
Psoriazisul scalpului, ce apare doar la nivelul scalpului, dar se poate extinde si dincolo de linia parului. Fiind o regiune expusa asociata cu matreata si mancarime, are un impact mare asupra calitatii vietii.
Sebopsoriazis, o suprapunere cu dermatita seboreica.
Psoriazis intertriginos sau psoriazis inversat, cand sunt implicate doar regiunile flexurale.
Psoriazis genital, fiind afectata zona izolat sau asociindu-se cu leziuni si in alte regiuni ale corpului. Are un impact semnificativ asupra calitatii vietii si relatiile interpersonale.
Psoriazisul unghial, ce poate ajunge de la distrofii usoare la distrugerea completa a unghiei si desprinderea din patul unghial.
Psoriazisul linear si psoriazisul eritrodermic, in care este implicata pielea aproape in totalitate, devenind rosie si inflamata, fiind o forma acuta, severa, cu manifestari generale importante.

Simptome si tratament
Simptomele sunt destul de subiective, majoritatea pacientilor pot prezenta mancarimi de intensitate variabila, uneori chiar extrem de severe (pana la a fi percepute drept durere), in special in leziunile scalpului.
Scarpinatul poate duce la aparitia de leziuni noi sau la pierderea parului de pe cap, ce poate fi ireversibila.
Tratamentul este eficient si trebuie initiat de catre medicul dermatolog, fiind mai multe cai de abordare in functie de severitate. Pot fi tratamente topice, locale, la fototerapie UVB, pana la tratamente orale sau injectabile cu imunomodulatoare sau substante biologice, mai noi.
Studiile ne arata insa faptul ca aceasta patologie are un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor, fiind influentati profund de severitatea simptomelor.
Lipsa unui tratament curativ si a unui control asupra evolutiei bolii poate afecta planurile de viitor prin imposibilitatea anticiparii recurentelor. Pot exista restrictii sociale si chiar in ceea ce priveste imbracamintea, ele fiind deficiente importante in diverse activitati profesionale/ sociale.
Natura psoriazisului, cu multiple recaderi de-a lungul vietii si vizibilitatea pentru oamenii din jur, il face sa fie tinta pentru stigmatizarea sociala. In plus, lipsa educatiei ii predispune pe oameni sa creada ca este o boala transmisibila, de care trebuie sa se fereasca. Acest aspect provoaca pacientilor o lipsa de incredere in sine, sentimente de deznadejde, stres psihologic, pana la anxietate, depresie si chiar tendinte suicidare.
Toate acestea fiind potentate de dificultatile psihologice, cum ar fi rusinea atunci cand bolnavii se afla in situatii in care trebuie sa isi expuna corpul. Pe de alta parte este afectata capacitatea de munca, fiind influentat numarul de zile de concediu necesare.
Ce putem face pentru a ajuta astfel de pacienti?
Pe langa tratamentul clasic, dat de catre medicul dermatolog exista cateva suplimente alimentare, dovedite prin studii ca au efect benefic in aceasta patologie si pe care le putem administra impreuna cu acesta:
1. Acizii grasi Omega 3 au beneficii in formele usoare – moderate, prin efectul antiinflamator, dovedit prin rezultate mai bune la scorurile PASI/ DLQI, privind stadiul bolii si impactul asupra calitatii vietii.
Acest supliment reduce pruritul, eritemul si scuamele, mai ales in leziunile localizate la nivelul scalpului.
Meta-analizele ne arata ca suplimentele cu ulei de peste au potential terapeutic in toate bolile de natura inflamatorie si reduc severitatea simptomelor in psoriazis.

2. Vitamina D are rol imunomodulator in bolile autoimune. Receptorii vitaminei D sunt implicati in mentinerea homeostaziei functiei de bariera a pielii in psoriazis, prevenind raspunsul inflamator exagerat si hiperproliferarea keratinocitelor, atunci cand este luat in doze mari pe o perioada de 2-6 luni.
Evident, acest lucru trebuie discutat cu medicul dermatolog/ reumatolog ce urmareste cazul.

3. O parte dintre pacientii cu psoriazis au niveluri scazute de seleniu. Suplimentarea cu seleniu ar aduce un beneficiu prin proprietatile antiinflamatoare si de calmare a sistemului imun, dar cu rezultate discrete pentru forma vulgara de psoriazis.

In ciuda faptului ca psoriazisul este o boala cronica pentru care nu exista un tratament curativ, ci doar pentru controlul bolii, exista totusi variante de tratament cu rezultate exceptionale pe termen lung. Pentru a gasi cea mai buna abordare in functie de fiecare caz este esential sa apelam la medici dermatologi si reumatologi cu experienta.
Bibliografie
Meneguin, S., de Godoy, N.A., C.F. et al. Quality of life of patients living with psoriasis: a qualitative study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9792014/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3133503/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772613422000014
Acest articol a fost scris de...
