Sa ne imaginam corpul nostru ca o cetate aflata in stare permanenta de asediu.
Zidurile de aparare ale cetatii sunt formate de pielea noastra care ne apara de patrunderea virusurilor, bacteriilor si alergenilor. In interior exista alte mecanisme de aparare. Caile de intrare sunt pazite de epitelii si mucoasa ciliara.
Cand un organism microscopic (virus, bacterie, fung etc) reuseste sa depaseasca bariera sistemului imunitar si patrunde in corpul uman rezulta o infectie. Drept urmare sistemul imunitar se mobilizeaza pentru a lupta cu “invadatorii”. Acesta dispune de o ceata de aparatori care distrug orice corp strain care reprezinta un pericol pentru organism.
In asemenea situatii, tot ce trebuie sa facem este sa ajutam corpul uman sa-si desfasoare cat mai bine procesele naturale de autovindecare. Adica sa cream conditiile perfecte pentru ca sistemul imunitar sa lucreze eficient. Asadar principala arma pe care ne vom axa impotriva bolilor infectioase este sistemul imunitar puternic.
Produsele Calivita sunt concepute pentru a sprijini sanatatea generala prin furnizarea de substante nutritive esentiale. De asemenea, acestea pot asigura un aport adecvat de vitamine, minerale, antioxidanti si alti compusi benefici pentru organism.
Antivirale naturale: Extracte din plante cu proprietati antivirale
Inca din cele mai vechi timpuri, plantele medicinale au fost folosite ca tratamente naturale pentru diverse boli, inclusiv pentru infectii virale.
Datorita concentratiei lor mare de compusi puternici, multe plante ajuta la combaterea virusurilor. Sunt folosite de unii practicieni ai medicinii pentru combaterea infectiilor virale.
Antiviral, inseamna ca au diferite mecanisme de actiune, impiedicand etape ale ciclului de viata al diferitelor virusuri.
In cele ce urmeaza am sa va prezint un ”regal” al celor mai cunoscute antivirale naturale care pot lupta cot la cot cu tratamentele medicale, pentru combaterea diferitelor infectii virale.
Organic Noni
Morinda Citrifolia, cunoscuta si sub denumirea de Noni, este o planta tropicala originara din regiunea Pacificului de Sud. De-a lungul anilor, aceasta a fost utilizata in medicina traditionala pentru diversele sale proprietati terapeutice.
Efectul antiviral al plantei Morinda Citrifolia a fost asociat cu mai multi compusi activi gasiti in aceasta. Dintre acestea, xeronina este considerata a fi un compus principal cu proprietati antivirale. Xeronina ar putea stimula sistemul imunitar si inhiba replicarea virala.
Alti compusi gasiti in Morinda Citrifolia, cum ar fi polizaharidele, antioxidantii si fitochimicalele, pot contribui, de asemenea, la efectul antiviral. Aceste substante pot ajuta la inhibarea infectiilor virale prin blocarea intrarii virusului in celule sau prin interferarea cu ciclul lor de replicare.
Diferite extracte de Morinda citrifolia au fost studiate impotriva replicarii virusului HIV.

Sucul de fructe de Morinda citrifolia a prezentat o activitate citotoxica marcata in celulele limfocitelor dovedindu-se a fi eficienta pentru inhibarea replicarii subgenomice.
In acelasi timp, aceasta actioneaza si ca un stimulent imunitar. Cum? Prin activarea celulelor IL6 si stimularea limfocitelor B si T, demonstrand proprietatile sale de stimulent imunitar atat celular, cat si umoral.
Puterea extraordinara a fructului noni, sprijinita de efectul benefic al rodiilor, cireselor si strugurilor din compozitia produsului Organic Noni sustine functionarea sanatoasa a organismului. Ofera energie si vitalitate, dar totodata intareste sistemul imunitar in lupta impotriva virusurilor.
Doua linguri pe zi (30 ml X2/zi), timp de 3 luni ne vor ajuta ca in perioada anotimpului rece sa trecem sanatosi peste stresul infectios determinat de organismele microscopice, inclusiv virusii.
Gravital juice
Gravital juice contine un mix antiviral puternic de ingrediente organice: suc de graviola, aloe vera, mangostana si nopal, care sustine sistemul imunitar in lupta contra afectiunilor virale.
Graviola (Annona muricata) este o planta tropicala originara din America Centrala si de Sud.
Unele studii de laborator au investigat activitatea antivirala a extractiei din frunze de graviola impotriva anumitor virusuri. Cum ar fi virusul herpetic, virusul gripal si virusul hepatitei C. Aceste studii au aratat ca extractul de graviola are potentialul de a inhiba replicarea virala, ajutand astfel la controlul si limitarea infectiilor virale.
De asemenea, compusii activi din graviola, cum ar fi acetogeninele, au demonstrat ca pot interfera cu procesele vitale ale virusului, ducand la inhibarea replicarii virale.
Aloe vera are, de asemenea, efecte antiinflamatorii si antiseptice.
Mangostana contine 50 din cele 200 de xantone cunoscute; si datorita acestuia ofera efect antiinflamator.
Cactusul Nopal contine multe fibre, are efecte detoxifiante si antiinflamatoare.
Recomandat pentru oricine isi doreste un produs natural pentru combaterea virusilor, bacteriilor sau bolilor fungice. Recomandat si pentru pentru cei care au probleme cu herpesul sau cei care se lupta cu procese inflamatorii (alergii, eczeme, astm, reumatism, gastrita, colon iritabil…)

Este un sirop natural, bun si pentru copii, il putem folosi atat in scop profilactic cat si curativ.
Daca doriti sa va cresteti rezistenta la infectiile virale sezoniere, va recomand sa incepeti acum sa consumati cate 15 ml X 3/zi. Cresteti aceasta doza in cazul in care au aparut simptome de raceala, sau orice alta afectiune de cauza virala.
Traditional si modern : Oregano Oil si Garlic Max
Uleiul de oregano este recunoscut pentru proprietatile sale antivirale, antibacteriene si antifungice. Ingredientele active importante in acest ulei includ carvacrolul si timolul.
Carvacrolul, de exemplu, este considerat principalul compus activ al uleiului de oregano, avand proprietati antivirale puternice. Studiile de laborator au demonstrat ca acesta poate inhiba activitatea unor virusuri, cum ar fi cel al herpesului, norovirusul, virusul gripal si chiar si diverse tipuri de virusuri respiratorii.
De asemenea, timolul este un ingredient activ important cu efecte antimicrobiene si antivirale. Acesta poate ajuta la distrugerea si impiedicarea inmultirii unor virusuri, cum ar fi cel al hepatitei A si B.
Uleiul de oregano poate fi recomandat in diverse situatii in care se doreste sustinerea sistemului imunitar si combaterea virusurilor.
De exemplu, poate fi folosit pentru a trata diferite infectii respiratorii, cum ar fi gripa, raceala, sinuzita sau bronsita. De asemenea, poate fi eficient in tratarea infectiilor virale ale pielii, cum ar fi herpesul sau verucile.
Este important de mentionat ca uleiul de oregano trebuie utilizat cu precautie si in doze corespunzatoare, deoarece este un ulei concentrat si puternic.
De obicei, acesta poate fi luat intern sub forma de picaturi diluate, intr-o bautura calda sau prin aplicare topica diluata pe piele.
Intr-un studiu de laborator, atat uleiul de oregano cat si carvacrolul izolat au redus activitatea norovirusului murin (MNV) in decurs de 15 minute de la expunere. MNV este extrem de contagios si cauza principala a gripei stomacale la om.

Uleiul de oregano si carvacrolul s-au dovedit, de asemenea, ca prezinta activitate antivirala impotriva virusului herpes simplex tip 1 (HSV-1); rotavirus. O cauza frecventa de diaree la sugari si copii; Si in cazul virusului sinctial respirator (RSV), care provoaca infectii respiratori
Uleiul de oregano poate fi recomandat in diverse situatii in care se doreste sustinerea sistemului imunitar si combaterea virusurilor. De exemplu, poate fi folosit pentru a trata diferite infectii respiratorii, cum ar fi gripa, raceala, sinuzita sau bronsita.
De asemenea, poate fi eficient in tratarea infectiilor virale ale pielii, cum ar fi herpesul sau verucile.
Pentru consumul intern se recomanda sa se dilueze in apa, suc de fructe sau suc de rosii, morcovi 3X4 pic/zi pentru preventive, sau 3X6 – 8 pic/zi in scop terapeutic.
Pentru aplicatii locale se poate folosi ca atare sau se dilueaza cu un ulei purtator (ulei de masline). In prealabil este bine sa se testeze sensibilitatea pielii.
Usturoiul este un remediu natural popular pentru o gama larga de afectuni
Intr-un studiu efectuat la 23 de adulti cu negi cauzate de papilomavirus uman (HPV), aplicarea extractului de usturoi pe zonele afectate de doua ori pe zi a eliminat negi la toate dupa 1-2 saptamani.
In plus, studii mai vechi de laborator noteaza ca usturoiul poate avea activitate antivirala impotriva gripei A si B, HIV, HSV-1, pneumonie virala si rinovirus, care provoaca raceala comuna.
Mai multe studii clinice au demonstrat efectul profilactic al usturoiului in ceea ce priveste preventia raspandirii infectiilor virale, prin imbunatatirea raspunsului imunitar.
O astfel de cercetare din 2020 releva activitatea antivirala semnificativa a acestui ingredient atat in randul oamenilor, al animalelor si al plantelor infestate cu patologii virale.
Acelasi studiu demonstreaza si faptul ca usturoiul este eficient si pentru prevenirea raspandirii infectiilor virale in randul oamenilor.
Usturoiul poate fi consumat ca atare, insa exista si suplimente alimentare care contin compusi activi ai acestuia.
Calivita ne ofera formula puternica Garlic Max, tonic, revitalizant, dar si puternic antiviral, antimicrobian, antifungic si antiparazitar. Extractul de usturoi nu ar trebui sa lipseasca din casele noastre in perioada anotimpului rece.
Se recomanda a se lua cate 1 capsula de 2 sau 3 ori pe zi.

Samburex
Echinacea este unul dintre cele mai utilizate ingrediente in medicina pe baza de plante datorita proprietatilor sale impresionante de promovare a sanatatii. Multe parti ale plantei, inclusiv florile, frunzele si radacinile sale, sunt utilizate pentru remedii naturale.
Mai multe studii de laborator sugereaza ca anumite soiuri de echinacea, inclusiv E. pallida, E. angustifolia si E. purpurea sunt deosebit de eficiente in combaterea infectiilor virale precum herpesul si gripa.
Substantele active din planta de echinacea includ:
1. Alchilamidele. Acesti compusi pot stimula sistemul imunitar prin cresterea productiei de celule albe si activarea macrofagelor.
2. Polizaharide. Aceste componente ale echinaceei au fost asociate cu stimularea sistemului imunitar, prin producerea unei substante antivirale ce imita interferonul, cunoscut pentru efectul antiviral.
3. Glicoproteine. Acesti compusi sunt implicati in stimularea sistemului imunitar prin interactiunea cu celulele albe si cresterea productiei de citokine.
Efectele antivirale ale echinaceei pot fi atribuite, in parte, acestor substante active care lucreaza in sinergie pentru a spori raspunsul imun al organismului.
Studiile au sugerat ca echinacea poate ajuta la reducerea simptomelor si la scurtarea duratei unor infectii virale, cum ar fi raceala comuna.
Socul negru (Sambucus nigra) este antibacterian, antiviral, sudorific, antitumoral, antipiretic, expectorant.
Suplimentele alimentare care contin extracte ale acestei plante au fost folosite de-a lungul timpului in medicina populara pentru tratarea gripei, a racelii, a sinuzitei si a herpesului.

Studiile stiintifice sustin aceste efecte
Un studiu din 2004 realizat pe un esantion de 60 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 54 de ani si simptome gripale indica faptul ca socul are proprietati antivirale. Pacientilor li s-au administrat, in mod aleatoriu, sirop de soc si un sirop placebo, timp de cinci zile. Persoanele care au consumat siropul de soc au raportat, inca din a patra zi, ameliorarea simptomelor asociate infectiei cu virusul gripal.
Un studiu efectuat la soareci a stabilit ca sucul concentrat de soc a suprimat replicarea virusului gripei si a stimulat raspunsul sistemului imunitar.
Mai mult decat atat, intr-o revizuire a 4 studii efectuate la 180 de persoane, suplimentele pe baza de soc s-au dovedit a reduce substantial simptomele respiratorii superioare cauzate de infectii virale.
Calitatile deosebite ale acestei plante sunt date de substantele active: antocianine, flavonoide, acizi fenolici, proantocianidine.
Astragalus este o planta cu flori populare in medicina traditionala chineza. Studiile efectuate in laborator si pe animale au aratat ca astragalus combate virusurile herpetice, hepatita C si virusul gripal H9.
Cele 3 ingrediente, socul negru, Echinacea si astragalus au fost combinate in produsul SambuRex, care pe langa efectul benefic asupra sistemului imunitar ajuta si la intarirea inimii, confera stare de bine si are un gust excelent.
Diluati 5 ml de Samburex intr-un pahar cu apa si beti o data pe zi, cu 30 minute inainte de mancare. La nevoie doza se poate creste la 5 ml X 3/zi.
Virago si ImmunAid
Ghiara pisicii – extractul hidroalcoolic din Uncaria tomentosa (gheara pisicii sau gheara matei, cum este cunoscuta popular) poate reduce aparitia infectiilor sindromului acut respirator, asociat infectarii cu virusul SARS-CoV-2, conform unui studiu de laborator in vitro din 2021. Acelasi extract inhiba multiplicarea coronavirusurilor si are efecte antivirale impotriva SARS-CoV-2, reducand titrul viral in doar 48 de ore de la administrare. De aceea, aceasta planta este in prezent studiata pentru dezvoltarea de noi metode terapeutice pentru tratarea infectiilor cu coronavirus.
Virago si ImmunAid sunt doua suplimente naturale care au fost special formulate pentru a sprijini sistemul imunitar si pentru a oferi un efect antiviral eficient. Ambele produse contin ghiara pisicii, alaturi de alte plante care au demonstrat proprietati antivirale puternice.


Studiile clinice au demonstrat ca aceste extracte de plante pot ajuta la stimularea sistemului imunitar si la reducerea replicarii virale.
Pentru a beneficia de toate proprietatile antivirale si de sustinere a sistemului imunitar se recomanda sa se administreze de 3 ori pe zi 1 tableta de Virago, sau 1 capsula de ImmunAid, de preferat inainte de mese.
Intarirea sistemului imunitar
Incepeti acum un program de intarire a sistemului imunitar:
• Alimentati-va si imbracati-va corespunzator anotimpului
• Cautati cauzele stresului si eliminati-le!
• Dormiti suficient, somnul dinainte de miezul noptii este de doua ori mai benefic decat cel de dupa miezul noptii !
• Eliberati-va de emotiile negative! Zambiti mai mult!
• Alegeti unul dintre produsele Calivita pentru intarirea sistemului imunitar si consumati timp de cel putin 3 luni!
Bibliografie
• https://plante-medicinale.omu.ro/15-plante-medicinale-cu-activitate-antivirala-impresionanta-1353/
• Mishra P. B., Sharma A., Mishra S., Tiwari V., Thakur S., Mishra V., Tripathi, R., Srivastava N. and Khot, A. B. (2020). Antiviral Potential of Indian Medicinal Plants Against Human Pathogens: A Review. Journal of Applied Pharmaceutical Science, 10(2), 144-168.
• Vermani, K., Garg, S. and Ram, M. (2019). Plant Derived Antiviral Agents: A Review. Phytotherapy Research, 33(11), 2640-2672.
• Khan, F., Niaz, K., Maqbool, F., Irfan, M., Yasmeen, S., Ahmed, A., Ahmad, N. and Hassan, F. (2019). Identification of Antiviral Activities in Indigenous Medicinal Plants from Pakistan against Respiratory Syncytial Virus and Human Parainfluenza Virus 3. Journal of Biologically Active Products from Nature, 9(5), 394-404.
Acest articol a fost scris de...
