Pentru a asigura un nivel inalt de protectie al consumatorilor, la nivelul Uniunii Europene in general, si al Romaniei in particular, exista prevederi legislative specifice pentru toate alimentele si pentru suplimente alimentare in mod special.
Am facut referire deja la bunele practici de fabricatie pe care producatorul le respecta. Acestea au un rol important in obtinerea unor produse sigure. Prin folosirea acestor practici, la Calivita ne asiguram ca produsele livrate clientilor finali contin ingredientele mentionate pe eticheta si numai pe acestea, fara alti oaspeti nepoftiti.
Prevederi legale
In mod specific, pentru suplimentele alimentare exista prevederi care stabilesc ingredientele ce pot fi utilizate. Stabilesc atat ingredientele active, cat si ingredientele inactive.
Exista liste cu formele permise ale vitaminelor si mineralelor. Ele pot fi folosite in suplimentele alimentare. Acestea au trecut deja printr-un proces de evaluare, in urma caruia s-a putut arata ca ele sunt sigure pentru consum si reprezinta o sursa adecvata (cu biodisponibilitate corespunzatoare) a vitaminei sau mineralului respectiv.
Intr-un mod similar, exista si liste cu plante permise in suplimentele alimentare. Motivatia acestei liste este similara cu cele existente in cazul vitaminelor si mineralelor. Adica utilizarea unor plante sigure pentru consum, care nu pun in pericol sanatatea consumatorilor.
Nu in ultimul rand, exista si liste cu alte substante ce pot fi folosite, cum este bine cunoscuta coenzima Q10. Nici celelalte ingrediente inactive nu scapa de verificare. La nivelul Uniunii Europene exista liste (lungi) cu ingredientele inactive ce pot fi folosite in suplimentele alimentare.
Cerinte specifice
Pentru unele ingrediente active, exista si cerinte specifice in ceea ce priveste cantitatea utilizata in portia zilnica. Aceasta situatie se intalneste indeosebi la vitamine si minerale. Nu se poate folosi o cantitate prea mica, deoarece efectul fiziologic ar fi unul total nesemnificativ, dar in acelasi timp, o cantitate mult prea mare ar putea cauza probleme.
De aceea, cantitatea recomandata pentru consumul zilnic trebuie sa se incadreze intre aceste limite, unde ele exista.
Totodata, si noi consumatorii trebuie sa fim atenti la modul de administrare indicat pe eticheta in limba romana (nu engleza, deoarece in unele cazuri exista diferente intre cele doua) sau la indicatiile medicului care recomanda produsele.
Toate ingredientele unui supliment alimentar trebuie sa corespunda acestor cerinte pentru a putea fi pus pe piata.
In Calivita de peste 30 de ani calitatea e standardul nostru.
Angajamentul companiei este sa puna sanatatea si bunastarea ta pe primul loc. Colaboram strans cu US Food and Drug Administration (FDA) si aplicam Bunele Practici de Fabricatie curente (cGMP) pentru a ne asigura ca fiecare aspect al procesului nostru de productie respecta cele mai ridicate standarde posibile, in conformitate cu reglementarile Uniunii Europene (UE).
Acest articol a fost scris de...
