„Rosu-n gat” cum se zice in popor, se manifesta dupa cum ii si spune numele, prin inrosirea gatului si aparitia senzatiei de durere la nivel local atunci cand inghitim.
Desi poate fi doar o iritatie trecatoare, durerea in gat poate fi si un simptom al unei afectiuni mai serioase.
Din ce cauza ne doare gatul ?
Durerea in gat poate sa apara din mai multe cauze:
– Aerul uscat. Mai ales in timpul toamnei-iernii, aerul din camera devine uscat din cauza caldurii din calorifere si poate crea disconfort si raguseala.
– Suprasolicitarea corzilor vocale. Prin tipete, cantat sau vorbit prea mult pe o tonalitate inalta.
– Infectii virale. Gripa, raceala, mononucleoza (virusul Epstein-Barr), pojar, varicela (adenovirusuri, enterovirusuri).
– Infectii bacteriene. In special streptococul beta-hemolitic de tip A, tusea convulsiva, difteria.
– Iritanti. Aerul poluat poate provoca iritatia gatului, cum ar fi fumul de tigara, mancare picanta, consum de alcool.
– Alergii. Mucegai, par de animale de companie, praf si polen.
– Unele medicamente. Spray-urile nazale folosite in exces pot fi un factor iritant.
– Boala de reflux gastro-esofagian. Tulburare a sistemului digestiv prin care continutul acid al stomacului revine inapoi in esofag cauzand dureri si arsuri.
– Tumori. Impreuna cu alte simptome (senzatia de nod in gat, dificultati la inghitire, raguseala).
– Dupa intubare oro-traheala sau dupa o investigatie precum endoscopie digestiva superioara. Creste riscul de iritare a zonei interioare a gatului.
Unde anume ne doare ?
Durerea in gat este impartita in mai multe tipuri in functie de localizare:
– Faringita – inflamarea peretelui posterior al gatului
– Amigdalita – inflamarea amigdalelor
– Laringita – inflamarea laringelui si a corzilor vocale

Simptomele pot varia in functie de cauza:
– Disconfort sau senzatia de zgarietura/arsura in gat
– Dificultati la inghitire (odinofagie)
– Uscaciunea gatului
– Umflarea si inrosirea amigdalelor
– Pete albe/puroi la nivelul amigdalelor
– Raguseala sau voce infundata
– Refuzul mancarii (mai ales la sugari si copiii mici)
Impreuna cu aceasta durere in gat, se pot asocia si urmatoarele simptome:
– Congestie nazala
– Tuse
– Conjunctivita
– Stranut
– Febra
– Frisoane
– Dureri de cap
– Dureri musculare
– Pierderea poftei de mancare
Cand trebuie sa mergem la medic?
Totodata, sistemul imunitar al copiilor nu este asa de bine inarmat in lupta impotriva imbolnavirilor, deoarece nu a avut atatea expuneri repetate precum cel al adultilor.
Majoritatea parintilor sunt ingrijorati cand cei mici se imbolnavesc de la o luna la alta, insa acest lucru este de inteles mai ales cand acestia incep pentru prima oara colectivitatea. Dar de cele mai multe ori aceste imbolnaviri sunt de cauza virala (faringita virala) si rareori se complica.
In mod normal, un episod de durere in gat asociat cu simptome tipice de raceala (tuse, secretii nazale, congestie). Nu dureaza mai mult de 5-7 zile.
Majoritatea durerilor in gat sunt produse de virusuri care se trateaza simptomatic, iar acestea nu necesita administrare de antibiotic! Este ineficient si duce la aparitia fenomenului de rezistenta a bacteriilor la antibiotice.
Ce inseamna simptomatic? Tratarea simptomelor, adica daca avem febra, luam un antitermic, daca ne doare capul, administram un antialgic, daca avem nasul infundat, luam un decongestionant nazal etc. De asemenea, consultati medicul deoarece unele medicamente pot avea unele efecte nedorite. (un exemplu este coldrexul care contine clorhidrat de fenilefrina ce la hipertensivi nu este indicat).
Daca in urma consultului medical, chiar si dupa efectuarea unui test rapid de antigen streptococic (ganglioni inflamati la nivelul gatului, pete rosii in cerul gurii, durere in gat accentuata la inghitire, amigdale cu pete albe – puroi, febra mare > 39,5 grade Celsius) se pune diagnosticul de infectie bacteriana, atunci medicul prescrie un tratament cu antibiotic pe o durata de 7-10 zile. Chiar daca se observa o ameliorare semnificativa dupa primele zile, este foarte important urmarea completa a tratamentului.
Oregano Oil
Unul dintre produsele naturale care mi-a captat cu adevarat atentia si pe care il folosesc in rutina mea este Oregano Oil, pe care il gasesc disponibil pe site-ul Calivita.
Ceea ce il face atat de special sunt proprietatile sale remarcabile antivirale si antibacteriene, ce confera acestui ulei un statut deosebit in lumea sanatatii naturale.
In contextul afectiunilor precum sinuzita si infectiile sinusale, Oregano Oil devine un aliat valoros. Actiunea sa sprijina organismul in combaterea acestor probleme, aducand alinare si usurare in procesul de vindecare. Cu toate acestea, ceea ce il face cu adevarat remarcabil este capacitatea sa de a reduce semnificativ perioada de convalescenta in cazul racelilor. Practic, functioneaza ca un adevarat antibiotic natural, ajutand corpul sa lupte impotriva agentilor patogeni si restabilind starea de bine intr-un timp mai scurt.



Totusi, este esential sa retinem si sa respectam precautiile.
In special, femeile insarcinate si mamele care alapteaza trebuie sa evite utilizarea Oregano Oil, pentru a se asigura ca nu exista niciun risc pentru sanatatea lor si a copiilor lor.
Preventie
Ce sa faci ca sa te simti mai bine:
– Mananca bomboane/drops-uri mentolate si miere
– Foloseste un umidificator in incapere daca aerul este uscat
– Gargara cu sare
– Bea ceaiuri si multe lichide
– Odihnneste-te
Ce sa faci ca sa te feresti:
– Se vor spala mainile cu atentie dupa fiecare utilizare a toaletei, inainte de a manca si dupa fiecare stranut sau tuse
– Se vor dezinfecta in mod constant telefoanele, telecomenzile, tastaturile de calculator.
– Se evita contactul direct cu persoanele care sunt bolnave.
– Se evita fumatul si expunerea la fumul de tigara.
Bibliografie
https://www.webmd.com/cold-and-flu/remedies-for-sore-throathttps://www.healthline.com/health/sore-throat#causeshttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152117/https://www.cdc.gov/antibiotic-use/sore-throat.html#:~:text=Sore%20throat%20can%20be%20a,Cough
Acest articol a fost scris de...
