Printre afectiunile dermatologice cauzate de radiatiile UV mentionam:
-arsurile solare
-nevii melanici
-leziunile premaligne: keratoze actinice
-leziunile maligne: melanom, carcinom bazocelular, carcinom scuamocelular
-dermatitele
-reactiile alergice solare: urticaria solara
-imbatranirea cutanata: scaderea elasticitatii cutanate, riduri, aspect tern al pielii
-hiperpigmentarile.
De asemenea, exista patologii care pot fi declansate sau agravate de expunerea la radiatii UV:
-lupusul eritematos sistemic
-dermatomiozita
-psoriazisul
-pemfigusul/pemfigoidul
-pelagra
-porfiria
-rozaceea.
Cum ne afecteaza soarele pielea ?
Prin efectele nocive ale radiatiilor UV asupra ADN-ului nostru celular, prin arsura solara, prin supresia sistemului imun (care este un factor de risc pentru cancer).
Radiatiile UV sunt de 2 tipuri, iar ele difera prin cat de profund patrund in straturile care alcatuiesc pielea:
-radiatiile de tip UVA: au o cantitate mai mica de energie si o lungime de unda mai lunga decat UVB; ele patrund in derm (stratul mijlociu al pielii). Au un rol principal in dezvoltarea unor cancere de piele, in imbatranirea cutanata precoce – manifestata prin aparitia ridurilor si in bronzarea pielii.
De retinut este ca “bronzul” reprezinta o modalitate de aparare a organismului fata de efectele negative ale UVA. Bronzul produs de UVA nu este niciodata “sanatos”, intrucat expunerea la UVA se asociaza cu cancerele cutanate.

-radiatiile de tip UVB: au o cantitate mai mare de energie si o lungime de unda mai scurta decat UVA; ele patrund in epiderm (stratul exterior al pielii). Au un rol principal in producerea arsurilor solare si a flictenelor post-arsura, cat si un rol important in dezvoltarea melanoamelor, carcinoamelor bazocelulare/spinocelulare.
Discutam de efectele nocive ale radiatiilor UV, insa este important sa mentionam si faptul ca UVA si UVB au beneficii incontestabile pentru organism, atunci cand se folosesc in mod responsabil si controlat. Radiatiile UVB sunt importante in ceea ce priveste sinteza de vitamina D, necesara pentru echilibrul intregului organism. De asemenea, UVA si UVB sunt utile pentru metoda de tratament numita “fototerapie”, in care se folosesc controlat si masurat radiatiile UV, pentru tratamentul urmatoarelor patologii: psoriazis, rahitism, vitiligo, sclerodermie localizata.
Petele pigmentare
Un efect neplacut si inestetic al expunerii la soare este reprezentat de aparitia petelor pigmentare. Ele apar ca un raspuns de aparare a pielii impotriva radiatiilor UV, prin stimularea producerii de melanina. Asadar, o expunere la soare repetata, produce o deteriorare a calitatii pielii printr-o hiperproductie de melanina, manifestata prin hiperpigmentari.
Hiperpigmentarile produse de soare pot fi de 3 tipuri:
-lentigo solar: pete maro cu o demarcatie brusca in jur, aparute pe zonele mult expuse la soare;
-melasma: placa pigmentata, aparuta mai ales la nivelul fetei, in special la femei;
-hiperpigmentari postinflamatorii: apar dupa leziuni inflamatorii precum cele post-acneice sau cele post-eczeme, oriunde la nivelul corpului.

Lentigo solar. Sursa poza: https://www.aocd.org/page/Lentigines

Melasma. Sursa poza: https://skinofcolorsociety.org/patient-dermatology-education/1406-2/

Hiperpigmentari postinflamatorii. Sursa poza: https://smartliving.ro/pete-pe-fata-cauze-frecvente-si-metode-eficiente-de-tratament/
Ele pot fi prevenite prin protectie solara constanta, adica prin utilizarea cremelor/lotiunilor/spray-urilor cu protectie solara ridicata (SPF minim – 30, optim – 50), evitarea expunerii la soare in orele cu indice UV ridicat (10-17), purtarea palariilor si a ochelarilor de soare, petrecerea timpului in locuri cu umbra, ferite de actiunea directa a soarelui.
Insa daca nu am respectat masurile numerate de mai sus si am dobandit pete pigmentare, le putem trata? Da! Putem apela la 2 metode de tratament: tratamente topice si tratamente cosmetice.
Tratamentele topice eficiente in tratarea hiperpigmentarilor contin urmatoarele ingrediente active: hidrochinona, acid azelaic, acid kojic, retinoizi, vitamina C, arbutin, niacinamida, acid glicolic. In general, efectul lor apare in 3-6 luni, asa ca inarmati-va cu rabdare! 🙂

Efectul vitaminei E
Cele mai utile proceduri cosmetice pentru reducerea pigmentarilor sunt tratamentele laser, tratamentele IPL (intense pulsed light) si peelingurile chimice. Este important ca acestea sa fie efectuate de catre un medic dermatolog sau un cosmetician cu experienta, pentru a evita posibile reactii adverse.
O alta metoda de prevenire si grabire a vindecarii petelor pigmentare este consumul de suplimente cu antioxidanti, precum vitamina E, asociata tratamentelor topice/cosmetice.
Vitamina E este o vitamina liposolubila cu puternica actiune antioxidanta, care protejeaza celulele organismului de catre agresiunea externa produsa de radiatiile solare. Studiile demonstreaza ca aceasta poate produce depigmentare prin interferenta cu anumite procese desfasurate la nivelul membranelor melanocitelor, celulele responsabile de pigmentari.


Recomandarea din articolul de astazi vizeaza suplimentul cu Vitamina E de la Calivita, care contine 100 mg de Vitamina E per capsula. Se recomanda consumul a unui comprimat zilnic. Prin proprietatile sale antioxidante, protejeaza celulele pielii de radicalii liberi produsi prin inflamatia generata de radiatiile UV, contribuie la reducerea semnelor de imbatranire cutanata precoce, sustine procesul de regenerare al pielii, contribuie la cresterea imunitatii, insa ofera si beneficii sistemului cardiovascular.
Reactiile adverse sunt rare atunci cand se consuma doza corecta, insa pot sa apara: greata, diaree, crampe abdominale, astenie, cefalee.
Avand in vedere ca este o vitamina liposolubila, administrarea ei in doze mai mari poate conduce la hipervitaminoza E, manifestata printr-o tendinta crescuta la sangerare (prin afectarea agregarii plachetelor sanguine si metabolismului vitaminei K). Asadar, nu se recomanda consumul pe o perioada mai mare de un an a unei cantitati de peste 100 mg de vitamina E zilnic.
Pacientii sub tratament anticoagulant pot fi predispusi la un risc mai mare de sangerare in cazul consumului necorespunzator, deci e necesar sfatul medicului inainte de suplimentarea dietei cu Vitamina E.
Bibliografie
Medicalnewstoday.com
Health.clevelandclinic.org
Ncbi.nlm.nih.gov
Who.int
Skincancer.org
Webmd.com
Acest articol a fost scris de...
