Sistemul imunitar este format din doua parti principale si anume: sistemul imunitar innascut si sistemul imunitar dobandit.
Sistemul imunitar dobandit se formeaza fie in urma vaccinarii, fie ulterior expunerii la diverse microorganisme.
Pe masura ce copiii trec prin diferite infectii, organismul lor dezvolta imunitate impotriva virusurilor cu care se intalnesc.
Esential pentru sistemul imunitar este un stil de viata echilibrat. Poate pare banal, insa de multe ori neglijam alimentatia, somnul ori orele petrecute in aer liber de catre copilul nostru.

Alimentatia
Sistemul imunitar este puternic influentat de aportul de micronutrienti. O dieta bogata in vitamine este esentiala pentru un copil in crestere. Diversitatea alimentatiei joaca un rol important in pastrarea echilibrului sistemului imunitar.
Fructe, legume, proteine (nu doar din carne si lactate, ci si din linte, fasole, mazare, naut), grasimi vegetale saturate (ulei de masline, nuci, arahide, peste) sunt esentiale in alimentatia copilului.
Evitati pe cat posibil zaharul, grasimile nesaturate, mancarea procesata.
Somnul
Organismul unui copil obosit este supus unui stres intens, iar sistemul imunitar va avea cu siguranta de suferit. Prioritizarea somnului, un program de somn conform cu nevoile copilului sunt importante.
Cum zice si Matthew Walker in cartea „Despre somn. De ce este vital sa dormim si sa visam.” „Somnul repara armura sistemului nostru imunitar, ajutand in lupta impotriva elementelor maligne, prevenind infectiile si tinand la distanta tot felul de boli.”
Sportul
Joaca in aer liber, miscarea, sportul, nu sunt de neglijat.
Copiii au nevoie de minimum o ora de joaca in aer liber pe zi.
Joaca libera, nestructurata, departe de programele incarcate pe care le au cei mici, departe de ecrane, departe de stresul la care sunt supusi atat de devreme.
Schema de vaccinare
O schema completa de vaccinare este cea mai eficienta profilaxie pe care o putem oferi copiilor nostri.
Fiecare vaccin in parte determina formarea de anticorpi impotriva unei boli. Un copil vaccinat va fi protejat impotriva celor mai periculoase boli.
Totusi nu putem avea asteptari ca un copil vaccinat sa nu raceasca. Acesti anticorpi ofera imunitate specifica impotriva anumitor boli, nu o imunitate generala care sa protejeze copilul impotriva tuturor virusurilor ce il inconjoara.
Suplimentele pentru imunitate. Pachet Imunitate de la Calivita
Pe piata sunt o multime de suplimente pentru imunitate. Dar cum stim sa alegem suplimentul potrivit?
Numeroase studii au aratat beneficiile vitaminelor C si D asupra imunitatii.
Pachetul Imunitate format din Liquid C+ si D-Drops de la Calivita contine un preparat pe baza de vitamina C si picaturi cu vitamina D3.
Produsele nu contin coloranti sau adaos de zahar si au o aroma placuta. Pachetul este potrivit atat copiilor peste 1 an, dar si adultilor.

De ce vitamina C
Vitamina C este un micronutrient esential care contribuie la apararea sistemului imunitar prin stimularea neutrofilelor (celulele care lupta impotriva infectiilor), favorizand astfel fagocitoza agentului patogen (mecanismul prin care virusul este distrus de catre neutrofile).
Stimularea imunitatii este unul din principalele motive pentru care avem nevoie de vitamina C.
Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila care nu poate fi stocata in organism.
Astfel surplusul de vitamina C ingerat intr-o zi este eliminat pe cale renala (prin urina), de aceea este important sa acordam zilnic atentie cantitatii de vitamina C pe care o ingeram.
Vitamina C se gaseste in fructele si legumele crude, insa suplimentele cu Vitamina C au cateva beneficii, deoarece contin o cantitate mare de Vitamina C:
1. Reduc severitatea simptomelor in virozele respiratorii
2. Reduc durata infectiilor virale
Cine ar trebui sa evite dozele mari de Vitamina C
1. Pacientii care sufera de hemocromatoza ereditara
2. Pacientii cu tulburari renale
De ce vitamina D
Vitamina D are un rol important in ceea ce priveste raspunsul sistemului imunitar, avand rol antimicrobian prin determinarea producerii unor peptide antibacteriene care stimuleaza fagocitoza macrofagelor.
Exista o asociere foarte puternica intre deficitul de Vitamina D si:
1. Susceptibilitatea la infectii
2. Severitatea bolilor infectioase
Deficitul de vitamina D este frecvent intalnit la copii.
Vitamina D trebuie administrata inca din primele zile de viata.
Conform Academiei Americane de Peditrie, sugarii, copiii si adolescentii trebuie sa aiba un aport de minimum 400 U.I de vitamina D pe zi indiferent de anotimp si indiferent de zona unde locuiesc.
Prezenta vitaminei D in mancare este limitata, iar prin expunerea la soare este acoperita doar o parte din necesarul de Vitamina D.
Reguli de igiena
Daca copiii vostri urmeaza sa faca in toamna primii pasi in colectivitate puteti incerca cu incredere Pachetul Imunitate format din Liquid C+ si D-Drops de la Calivita pe care il recomand inclusiv in cadrul unei viroze pentru ameliorarea severitatii si reducerea duratei simptonelor.
Pentru a preveni raspandirea infectiilor in colectivitate este important sa respectam si regulile de igiena:
1. Ne spalam pe maini cu apa si sapun de fiecare data cand venim de afara, inainte de fiecare masa si de fiecare data dupa ce am fost la toaleta.
2. Tusim si stranutam intr-un servetel pe care il aruncam imediat la gunoi. Daca nu aveti un servetel tusiti sau stranutati in plica cotului, nu in palma.
3. Fiecare copil trebuie sa aiba sticluta lui cu apa. Nu impartim aceleasi sticlute sau aceleasi tacamuri.

Deseori copiii transmit aceste viroze si celor din jur, asa ca nu uitati de imunitatea voastra, a parintilor. Pachetul Imunitate este potrivit pentru intreaga familie.
Se poate administra atat preventiv, cat si in cadrul unei viroze.
Atentie la doza de vitamin D!
Daca copilul tau primeste vitamina D si din alte suplimente pe care i le oferi discuta cu medicul de familie sau medicul pediatru despre cum puteti ajusta doza de vitamina D pentru a nu depasi doza recomandata pentru varsta copilului.
Acest articol a fost scris de...
