Lifestyle

Pasi catre echilibrul emotional in timpul carantinei

Izolarea la domiciliu si carantina sunt situatii de exceptie. Din cauza lor multi oameni sunt nevoiti sa lucreze de acasa, sa apeleze mai mult la cumparaturile facute online si, nu in ultimul rand, sa evite pe cat posibil contactele sociale. Aceste masuri pot aduce un stres suplimentar si ca atare afecteaza confortul psihologic al persoanelor. Cei mai importanti factori de stres - mai ales daca masurile de carantina dureaza timp mai indelungat - sunt anxietatea, frustrarea, plictiseala, dezinformarea si dificultatile financiare.

Echilibrul emotional

Noi, oamenii, nu suntem buni in evaluarea riscurilor abstracte. Acest lucru poate duce la dezvoltarea sentimentului de frica si panica. Intr-o stare de frica nu mai suntem capabili sa actionam rational si deliberat. Deci ne este afectat echilibrul emotional. Cu toate acestea, exista masuri comportamentale clare si strategii mentale care au fost cercetate stiintific si dovedite drept utile in psihologie. Ele fac posibila traversarea cu bine a unei astfel de situatii. Oamenii sunt diferiti. Din aceasta cauza fiecare din noi trebuie sa caute si sa incerce sa puna in aplicare strategii individuale. Conform persoanei si situatiei in care se afla. In vremuri cu presiune emotionala pot aparea tot felul de stresori noi, care sa provoace emotii necunoscute. Este nevoie de timp pentru a ne obisnui cu aceste noi circumstante, inclusiv cu plictiseala.

Sfaturi psihologice utile

1. Evalueaza corect riscurile! Informeaza-te despre raspandirea afectiunii si gravitatea situatiei. Arunca o privire critica asupra acestor informatii. Informatiile clare ajuta atunci cand te confrunti cu sentimente de pierdere a controlului si de neputinta. Ofera orientare si securitate, insa consumul neintrerupt de mass-media poate fi iritant. Prin urmare, consuma mass-media in mod constient si intentionat. Ai grija de echilbrul emotional.
2. Alege-ti atitudinea! Oamenii au in general libertatea de a interpreta stimulii, adica intensitatea evenimentului stresant. Restrangerea liberei circulații si pastrarea distantei ne ajuta pe toti. Pot incetini raspandirea virusului și pot reduce impactul bolii. Generozitatea fata de ceilalti poate imbunatati si stabiliza propria stare emotionala. Prin acest act altruist fiecare dintre noi arata o mare responsabilitate sociala colectiva.

3. Urmeaza o rutina zilnica! Un program bine structurat ajuta impotriva haosului. Ofera siguranta si ne intareste psihic in situatii stresante, iar predictibilitatea si autoeficacitatea reduc starile de neputinta. Concret aceasta inseamna: sa nu stai in pijamale toata ziua, ci sa lucrezi imbracat mai casual la biroul de acasa. Respecta toate orele de masa, serviciu si dormit. La fel si programul de lectii cu copiii. Orele de dupa lucru trebuie sa fie si ele clar definite. Creaza-ti liste „to do”: acestea ajuta activ la determinarea structurii zilnice prin actiuni planificate. In cazul in care nu reusesti intotdeauna sa respecti toate punctele din planul zilnic, trateaza-te totusi cu ingaduinta si rabdare.
4. Reflecta asupra resurselor! Resursele ajuta la trecerea cu bine a situatiilor de criza. Resursele sunt obiecte, stari, conditii sau alte lucruri pe care oamenii le valorizeaza si care ajuta in atingerea obiectivelor. Acestea ajuta in depasirea problemelor si obtinerea experientelor pozitive in viata. Resursele sunt surse de forta. Activeaza-le si foloseste-le.

Emotiile...

5. Evalueaza-ti emotiile! Cu totii avem sentimente diferite, cu atat mai mult in aceasta situatie neobisnuita. Aceste sentimente sunt perfect de inteles. Incearca sa te intelegi si sa accepti raspunsurile tale emotionale si comportamentale. Daca este posibil, evita sa iei decizii importante, de exemplu, decizii legate de gasirea unui nou loc de munca sau incheierea unei relatii. A ne gandi in mod intens la ceva anume este una dintre multele strategii adaptate. Mai ales cand e vorba de a face fata situatiilor stresante. Cu toate acestea, este adesea contraproductiv sa ne gandim in permanenta la acelasi lucru. Astfel ne cream un stres suplimentar. O strategie utila: ia-ti in fiecare zi un timp determinat de 10-15 minute, asa-zisul „timp de a-mi face griji”. Daca ingrijorarile apar in afara acestei perioade de timp, spune-ti: „Ma voi gandi la asta mai tarziu sau maine – dar nu acum!” Daca practici asta in mod regulat, automatizezi acest proces de gandire si iti poti crea o usurare psihologica. Astfel de perioade de timp sa nu fie plasate seara sau noaptea.

6. Pastreaza-ti contactele sociale la distanta! Familia si prietenii sunt importanti. Intalnirile cu colegii via chat sau videoconferinta pot fi placute si in acelasi timp motivante. Evita alarmistii atunci cand socializezi. Concentreaza-te asupra a ceea ce este pozitiv in viata, cum ar fi „Ce te-a facut fericit astazi?” sau „Pentru ce esti recunoscator?”.
Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!

Pastreaza-ti echlibrul emotional #zidezi

 

Emese Weber a studiat psihologia industriala si a comunicarii la Viena, si traieste de peste 20 de ani in Germania. Este angajata la compania Audi si practica in particular profesia de consilier psihologic. Este casatorita si, datorita familiei patchwork, are patru copii. Pasiunile ei sunt cititul, opera si plimbarile lungi prin padure.