Ti se intampla uneori sa te gandesti la ceva zile intregi in mod excesiv?
Ai tendinta sa te gandesti si sa analizezi in mod exagerat nopti intregi situatiile si problemele din viata ta fara a ajunge la vreun rezultat?
Atunci s-ar putea sa te afli intr-o spirala de gandire numita overthinking. Termenul englezesc overthinking reprezinta un fenomen de analiza excesiva, o framantare a unor idei obsedante care dauneaza mai mult decat ajuta. O astfel de persistenta a unor idei nu trebuie neaparat sa fie negativa.
De exemplu, daca o persoana petrece mult timp planificand urmatoarea vacanta, acesta este un lucru pozitiv. Insa, daca o persoana se pierde in bucle de ganduri negative, gandindu-se iar si iar la ceea ce a gresit candva in trecut sau la posibile evenimente negative din viitor, acest lucru poate fi foarte daunator psihicului.
Ruminatia nu ajuta deloc in rezolvarea problemelor.
Principiul gandirii excesive
Cortexul prefrontal este responsabil pentru gandirea noastra complexa. Aceasta cuprinde ganduri abstracte, luarea deciziilor si controlul inhibitor. Aceste comportamente sunt cele care ne ajuta sa asimilam informatiile din jurul nostru, sa reflectam cu atentie, sa luam decizii si sa planificam pentru viitor.
Cu toate acestea, atunci cand te autocritici permanent din cauza greselilor pe care le-ai facut in trecut sau daca in mod continuu iti faci griji gandindu-te la viitor, vei ajunge la un moment dat sa simti anxietate si neputinta, stari emotionale ce te vor face mai putin capabil in luarea deciziilor logice si echilibrate.
Cum sa iesi din spirala gandurilor excesive
Gandirea este inevitabila si nimic din lumea asta nu ne poate tulbura mai mult decat propriile ganduri! Cu toate acestea, asta nu inseamna ca nu ne putem controla sau limita gandurile.
Fiecare om – fie batran sau tanar – se confrunta cu alegera gandurilor sale. Este alegerea ta, daca vrei sa te gandesti la ceva negativ sau mai degraba la ceva pozitiv!
Niciunul dintre noi nu este imun la sentimentele negative, dar incearca in mod constient sa dezvolti o perspectiva plina de speranta asupra vietii tale si a vietii, in general. Fii (mai) optimist, ceea ce te ajuta sa adopti o gandire pozitiva. Nu strica o noua zi, gandindu-te prea mult la ceea ce nu a functionat in trecut: o noua zi inseamna o sansa noua de a face lucrurile altfel.
Ce poti face in privinta gandurilor excesive
Iata cateva sfaturi concrete:
- Fa distinctia intre ingrijorare si gandirea excesiva. Ingrijorarea este un lucru complet natural si este justificata, este un mecanism de protectie care ne avertizeaza asupra unui pericol si care ne ajuta sa luam masuri constructive. O gandire excesiva iti da un sentiment de neputinta.
- Recunoaste ca esti ingrijorat si intreaba-te cu ce fel de ingrijorare te confrunti. Este o ingrijorare care se bazeaza pe ceva concret? Identifica clar gandurile pe care le ai si verbalizeaza-ti frica. Apoi noteaza-ti aceste ganduri si intreaba-te: este o frica reala sau imaginara? Care ar fi cel mai cumplit scenariu pentru tine? Esti in stare sa accepti riscul celui mai rau caz? Odata ce cel mai rau scenariu si riscurile aferente sunt acceptate, ce actiuni pot fi intreprinse pentru a gasi solutii constructive? Care este partea ta de responsabilitate in ceea ce ti se intampla? Concentreaza-te pe ceea ce poti controla.
- Gandurile nu sunt fapte! Supune-ti gandurile unei verificari a adevarului. Verifica daca gandurile tale se bazeaza pe fapte, adevar, realitate si obiectivitate. Intreaba-te cu ce te ajuta aceste ganduri.
- Practica mindfullness-ul, adica devino observatorul gandurilor tale. Problema cu cugetarea excesiva este ca suntem complet absorbiti de gandurile noastre negative, devenind emotionali, tensionati, anxiosi, furiosi, etc. Din pacate, deconectarea gandurilor nu functioneaza asa pur si simplu, mai ales, daca creierul a fost antrenat de-alungul anilor intr-o asemenea bucla nesfarsita de gandire negativa. Insa mindfulness-ul te poate ajuta sa accepti lucrurile asa cum sunt, fara a le judeca, fara a te gandi, daca sunt pozitive sau negative sau cum crezi tu ca „ar trebui sa fie“. Mindfullness-ul este experienta de a trai 100% in prezent, este un exercitiu care nu te izoleaza de mediul tau actual, ci te face mai constient de situatia in care te afli. Mindfulness-ul este un mod de viata.
- Adopta interventii cognitive. Considera gandirea drept un instrument si preia controlul asupra gandurilor tale! Oricat de dificil ti se pare acest lucru, este posibil. Acorda atentie doar lucrurilor pe care le poti face sau influenta.
- Defineste-ti un obiectiv clar. Bucura-te de procesul atingerii acestui obiectiv, dar nu te lasa „paralizat“ de perfectionism.
- Nu te concentra asupra a ceea ce cred altii despre tine. Fiecare om vede referitor la tine doar o versiune a ta, in functie de ceea ce alege sa vada, in functie de prejudecatile proprii si a proceselor mentale pe care le poseda. Astfel ca, modul in care ceilalti te percep poate sa nu aiba nici o legatura cu cine esti tu cu adevarat. De asemenea, opiniile se pot schimba, in functie de o multitudine de factori diferiti. Asadar, incearca sa nu-ti faci griji pentru ceea ce cred altii despre tine. Meriti sa traiesti o viata implinita conform propriilor tale valori si aptitudini, si nu numai o viata bazata pe normele si regulile societatii.
Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!
Lectura de referinta
Creed, R. (2019). Overthinking: How to stop worrying, reduce your anxiety, eliminate negative thinking and use positive energy to control your thoughts and make better decisions in your life. Printed in Poland by Amazon Fulfillment.
Acest articol a fost scris de...

Emese Weber
consilier psihologic
Emese Weber, Master of Science, a studiat psihologia industriala si a comunicarii la Viena, si traieste de peste 25 de ani in Germania. Lucreaza in particular ca si consilier psihologic. Este casatorita si, datorita familiei patchwork, are patru copii adulti. Pasiunile ei sunt cititul, opera, teatrul si plimbarile lungi prin natura.