Antreprenoriat

Oportunitatile mediului online

Anul acesta a adus o schimbare majora in comportamentul nostru de consumatori, dar si in felul in care unii antreprenori si-au reevaluat afacerile. Comertul online a cunoscut o crestere remarcabila in aceasta perioada marcata de pandemia de Covid-19, mai ales in contextul in care multe magazine offline din diverse sectoare s-au inchis. Hai sa aflam impreuna oportunitatile mediului online.

De la traditional la online. Oportunitatile mediului online

Digitalizarea a reprezentat nu doar o solutie de moment, ci una ce merita toata atentia antreprenorilor. Adevarul este ca oamenii evita in continuare sa frecventeze locurile publice, aglomerate. Tot mai multi consumatori fac apel la comertul online si folosesc plata cu cardul.  

Motivul: o considera mai sigura decat cea traditionala. Cele mai multe cumparaturi se fac acum de acasa. Pana si cei care nu erau familiarizati cu aceste metode de comert au fost nevoiti sa le invete si sa se adapteze situatiei.  

Odată cu schimbarea acestui tip de comportament al consumatorului, multe afaceri au fost nevoite sa caute noi modalitati de a dezvolta servicii si experiente. Acestea ar trebui sa raspunda noilor necesitati ale consumatorilor si sa creasca investitiile in marketingul digital.

Astazi, oamenii sunt tot mai prezenti online. Nelipsiti de pe retelele de socializare, isi iau informatiile necesare de pe site-urile de stiri si bloguri. De pe internet in general. Prezenta pe retelele sociale nu e doar simpla si cool, ci neaparat necesara in 2020.  Aceasta este o oportunitate care iti asigura accesul la un numar nelimitat de potentiali clienti din intreaga lume.

Statisticile ne arata ca 70% din populatia Romaniei are acces la internet, iar dintre acestia 85% il acceseaza zilnic. O veste buna, nu-i asa?

Strategia de marketing trebuie adaptata la mediul online

Indiferent ce a fost, probabil ca ai inceput prin cautarea pe internet pentru a afla mai multe despre solutiile disponibile, cine le furnizeaza si care sunt cele mai bune optiuni. Decizia ta finala de cumparare s-a bazat pe recenziile pe care le-ai citit. Sau poate pe prietenii si familia pe care i-ai consultat si pe solutiile, caracteristicile si preturile pe care le-ai analizat. Majoritatea deciziilor de cumparare incep online. De aceea prezenta online este absolut necesara – indiferent de ceea ce vinzi.

Cheia este sa dezvolti o strategie de marketing digital care sa te plaseze in toate locurile in care potentialii tai clienti se afla deja, apoi sa folosesti o varietate de canale digitale pentru a te conecta cu ei intr-o multitudine de moduri:

  • Printr-un continut de calitate (text, foto, video) care sa ii tina la curent cu noutatile, sa primeasca raspunsuri la problemele ori nevoile pe care le au in prezent
  • Prin retelele sociale (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest etc.) pentru a distribui acel continut si apoi pentru a interactiona cu ei ca prieteni si followeri
  • Prin optimizarea continutului. SEO iti permite sa ajungi la consumatorii care cauta pe web continut specific afacerii tale. O strategie SEO buna va conduce la rezultate impresionante, crescand numarul de conversii in timp
  • Prin publicitate, pentru a genera trafic platit catre website-ul tau, unde oamenii iti pot vedea ofertele
  • Prin email marketing – principalul avantaj al acestui canal de comunicare este faptul ca tu detii controlul relatiei cu audienta.

Oportunitatile mediului online

Care sunt beneficiile marketingului digital? O prezenta digitala puternica te ajuta in mai multe moduri:

  • Creste nivelul de constientizare si implicare atat inainte, cat si dupa vanzare
  • Te ajuta sa convertesti noii cumparatori in clienti care vor cumpara mai mult (si mai des)
  • Demareaza o transmitere si distribuire a informatiilor in retelele sociale cu toate beneficiile aferente
  • Scurteaza parcursul cumparatorului prin prezentarea ofertelor potrivite la momentul potrivit

Desi anul 2020 a fost unul cu foarte multe provocari pentru lumea antreprenorilor, au existat si multe oportunitati. Marketingul digital si retelele sociale au oferit ocazii numeroase de afirmare celor ambitiosi si intuitivi. Acestea vor ramane in continuare motoare active si chiar de crestere pe piata locurilor de munca. Un motiv in plus sa privim totusi cu optimism spre 2021.