Indiferent de familie, spiritul Craciunului ne ajuta sa sarbatorim bucuria, dragostea si bunavointa fata de oameni, calitati pe care le-am regasit si in traditiile de Craciun ale partenerilor Calivita.
Afla si tu in cele ce urmeaza cum arata Craciunul pentru o mica parte dintre acestia.
Codruta Tirnea
In familia Codrutei, Craciunul este si mai special datorita baiatului ei, a carui zi de nastere este fix pe 24 decembrie.
Intr-adevar, apropierea acestei sfinte sarbatori o face sa se gandeasc mai mult la familie, la rude, prieteni si apropiatii alaturi de care atat de frumos sarbatoreste acest moment al anului sub o forma sau alta.
Pentru fiecare membru al familiei sale, pregatirile de Craciun reprezinta un prilej de sarbatoare, iar cea mai importanta traditie este, fara doar si poate, impodobirea bradului, in Ajunul Craciunului, la care fiul ei, Cornelius, participa negresit.
El s-a implicat de mic la impodobirea bradului, acest moment fiindu-i transmis din partea parintilor cu o traire si o emotie aparte.

Cu ocazia Craciunului, Codruta le transmite tuturor ca indiferent de probleme, griji, tensiuni, greutati sau altele, sa se bucure de fiecare moment alaturi de familie. De la alegerea colindei care sa rasune in casa, cele mai potrivite ornamente pentru impodobirea bradului si pana la stabilirea meniului festiv, toate acestea sunt momente unice care mai tarziu se vor transfoma in amintiri minunate pentru toti membrii familiei.
Cu drag va imbratiseaza Livius, Codruta si Cornelius-Cristian Tirnea.
Elsa si Vasile Joanta
In familia Joanta, Craciunul incepe, in mare parte, cu un moment anume: impodobirea bradului, cand mirosul revigorant al cetinii, globurile, beteala, scanteierea multicolora a luminitelor si darurile ingramadite artistic dau esenta acestei sarbatori.
Primul lor bradut – cam de un metru inaltime, asezat pe un taburet de bucatarie pentru a se ridica la inaltimea momentului – a fost impodobit cu toata ardoarea dragostei impartasita de doi tineri ce isi intemeiau o familie. Dar nu vapaia iubirii, ci o lumanare a aprins inimioara de plus si asa s-a nascut prima „zicere” memorabila in familia Joanta: „Vasi, arde bradul!”.
Bineinteles ca dezastrul a fost evitat, bradutul repozitionat asa incat urmele acestui mic incident sa fie spre perete, amintirea lui fiind evocata la fiecare dezastru casnic pe care EA i-l anunta LUI la fel de impasibila.
Pana la urma ce este Craciunul? Pentru Elsa si Vasile reprezina o colectie de amintiri ale unor momente unice, de care isi aduc aminte an de an. Traditia impodobirii bradului este cea care i-a unit inca de la inceput.

Mai tarziu au aparut si mult doritele cadouri pentru cei mici, pe care Mosul le lasa sub brad. Nu o data, in noaptea de Ajun, cand picii dormeau cu gandul la ce vor gasi sub brad de dimineata, s-au jucat cu masinutele, paletele de tenis sau mini-darts-ul.
Despre ce mai e Craciunul?
Despre prietenii. Savurezi pe indelete amintirile, stropite cu un pahar de vin… cu al doilea pahar de vin… Razi din inima, ti se ridica sufletul la cer si de acolo reperezi „farul” care te ghideaza inapoi acasa: Bradul!
Ce ar fi Mos Craciun daca nu ar avea un brad sub care sa lase darurile? Daca nu ar avea dupa ce sa se ghideze, de unde sa stie cand sa le strige renilor „Ho! Ho! Ho!”?
De aceea Craciunul a fost si va fi mereu cu, despre si in jurul bradului in familia Joanta, iar cu aceasta ocazie te provoaca si pe tine ca in acest moment sa te gandesti la ceea ce reprezinta Craciunul pentru tine.
Ai zambit, asa-i?
Luminita Obreja
Craciunul este cea mai iubita sarbatoare de peste an, din lume…de ce oare? Ce-l face atat de special si deosebit?
Poate pentru ca are ceva magic in el, ceva dintr-o alta lume, ceva din acea emotie a copilariei care nu are varsta…
Inca de mica Luminita a fost purtata si indrumata in calatoria acestei sarbatori magice de catre familia ei si a invatat ca e despre dar si daruitori, despre a primi si a da mai departe, ca gest de pretuire si recunostinta.
Pentru ea Craciunul incepea sa se simta in momentul in care dealurile erau pline de zapada si creau peisajul perfect pentru a merge la derdelus. Adesea tragea cu ochiul pe sub cetina bradului pentru a numara cadourile si se bucura din plin de mirosurile imbietoare din bucatarie, dar cu un scop precis, acela de a sterpeli garderoba omului de zapada : o oala, un morcov, cateva nuci si-o matura.

Ce poate fi mai frumos? Desi aceste amintiri ocupa un loc special in inima Luminitei, traditiile se mai pot schimba pe masura ce iti intemeiezi o familie.
Acum, pe langa decorarea bradului si a casei, traditii ce le pastreaza an de an, Luminita si-a dat seama ca aceasta sarbatoare aduce cu sine un bun prilej de a te conecta cu prietenii si familia, in jurul unei mese atent pregatita de bucate care mai de care mai delicioase. Derdelusul il lasa in seama copiilor, insa povestile copilariei ei anima adesea atmosfera.
In prag de Craciun, Luminita iti doreste ca bucuria sa iti straluceasca in ochi si-n suflet si sa-i molipsesti si pe altii cu zambetul tau.
Eva Papp
Adesea este nevoie doar de un miros sau o imagine pentru a-ti veni repede in minte o serie de amintiri care te fac instant sa zambesti.
Eva crede ferm in traditiile de Craciun. Cand priveste inapoi, la propria copilarie, atat de multe dintre cele mai stralucitoare amintiri ale ei se invart in jurul acestei sarbatori atat de incarcata emotional.
Pentru ea, Craciunul inseamna mirosul proaspat de brad, culorile vii ale beculetelor care lumineaza fiecare coltisor al casei si impachetatul cu eleganta al cadourilor pentru cei dragi.
A invatat de mica cat de importante sunt aceste obiceiuri, mici la prima vedere, dar care aduc multa bucurie in viata unui copilas. Craciunul este despre a darui din inima o atentie, de a face mici gesturi cu sufletul si de a aduce zambetul pe chipul persoanelor apropriate.

Placerea de a te bucura cu cei dragi de aceste obiceiuri, de mirosul de brad, de cozonac sau vin fiert cu scortisoara, toate acestea vestesc Craciunul.
Oricum am privi sau simti Craciunul, pe toti ne anima aceeasi stare, bucuria si exact asta iti transmite si tie Eva: bucurie si implinire sufleteasca.
Voicu Victoria
Craciunul este luat foarte in serios in familia Victoriei Voicu!
Este perioada ei preferata din an. Nu din cauza cadourilor, decoratiunilor si mancarurilor gustoase (desi ele ajuta cu siguranta!). Pentru ea este totul despre familie si despre a impartasi clipe minunate! Traditiile au fost intotdeauna o parte importanta a sezonului.
Copii fiind, Victoria alaturi de fratele ei, asteptau cu mare bucurie sa vina seara de Ajunul Craciunului, caci atunci era momentul in care, prin zapada, mergeau sa colinde si sa ureze pe la casele oamenilor prosperitate si sanatate! Era activitatea preferata a copilariei, cu atat mai mult cand se intorceau acasa cu desaga plina ochi de bunatati, asa cum era obiceiul.
Erau primiti cu incantare si rasplatiti cu mere, nuci, covrigi, bomboane si scovergi, atent alese si preparate de mainile celor mai iscusite gospodine. Mai mare bucuria.
Obositi dar fericiti ajungeau acasa cu traista plina si incepeau sa separe bunatatile primite, pe fundal rasunand cele mai frumoase colinde.
Atat de multe amintiri frumoase legate de un obicei aparent banal, dar atat de special.
Asa intampina Victoria Craciunul, iar bucuria este cu atat mai mare acum, cand nepoatele sale, atrase de povestile ei din copilarie, isi doresc sa duca mai departe obiceiul colindatului in seara de Ajun.
Mesajul Victoriei pentru tine, cu ocazia acestei sarbatori sfinte, este sa te bucuri pe cat posibil de cat mai multa liniste si pace. Dupa ce vine Mosul si isi face magia, bucura-te in tihna de zambetele si veselia celor din familie. Priveste bradul stralucitor si aminteste-ti cat de bine este sa fiti impreuma.


Maria Chihaia
Pentru Maria, ultima luna a anului, luna decembrie, vine cu multe emotii de bucurie si veselie, incepand cu aprinderea luminilor stradale, a ghirlandelor luminoase si a bradului maret impodobit din piata centrala a orasului! Acel sentiment unic ca se apropie Craciunul ii face inima sa tresalte de bucurie.
Totusi, an de an, Maria spera la un singur lucru pentru ca acest tablou feeric sa fie complet: din cer sa coboare fulgii de nea jucausi.
Pentru ea, Craciunul inseamna aromele si miresmele pregatirii bucatelor traditionale, asa cum numai mama ei le facea la sat. Ii este dor de atmosfera asta din bucatarie, unde impreuna cu mama sa facea colaceii, framanta aluatul pentru cozonac, facea cornuletele cu nuca si rahat, apoi preparatele specifice din porc: carnatii, chisca si friptura!
Acum, spiritul Craciunului incepe sa se simta in casa odata cu curatenia specifica dinaintea acestei sarbatori, cu aroma pregatirii sarmalelor si salatei de beouf si…impodobirea bradului natural din gradina casei.


Bucuria o intregeste in seara de Ajun primind copiii colindatori de sanatate si belsug, iar mai apoi, intreaga familie se aduna la masa si povestesc cate-n luna si stele, fiind recunoscatori pentru toate!
Singurul regret este ca parca toate trec prea repede, insa raman cu amintirile placute si de neuitat, avand speranta ca si anul urmator va fi magic!
In prag de sarbatoare, Maria iti ureaza ca acest sfarsit de an, sa determine renasterea sufletului in iubire, pace, acceptare si tot ce iti este de folos! Craciun fericit!
Maria Simileanu
Perioada Craciunului intotdeauna a fost una plina de farmec si semnificatie, presarata cu bucurii, cadouri si momente speciale. Impodobirea bradului in familia Maria Simileanu a capatat o semnificatie deosebita de cand ea a devenit bunica. Desi a fost special dintotdeauna, zambetul si veselia unui copilas care abia acum descopera farmecul Craciunului este absolut molipsitoare.
Pregatirile de fapt incep de la 1 decembrie, cand nepotelului ei David Alexandru se pregateste cu poezii, colinde, fapte bune pentru alti copii care sunt mai putin fericiti si cu o scrisoare pe care o pregateste pentru Mos Craciun.
In ziua de 23 decembrie soseste la ea David Alexandru, plin de emotii si nerabdator pentru a impodobi bradul impreuna cu bunicul, tabloul magic fiind complet odata cu venirea lui Mos Craciun.


Nepotelul il asteapta cu nerabdare, il intampina si il ajuta sa imparta darurile pentru fiecare, el primind intotdeauna tot ce isi doreste. Pentru acest moment este pregatit cu poezii si colinde pe care i le adreseaza mosului.
Nu va puteti imagina ce bucurie si atmosfera inaltatoare este in familie, iar Maria este mai mult decat recunoscatoare pentru aceste clipe, sperand ca an de an sa fie la fel.
De acest Craciun, Maria iti doreste sa ai parte de astfel de emotii alaturi de cei dragi si sa te bucuri de fiecare moment, de fiecare obicei incarcat de emotie pe care il faci negresit in aceasta perioada.
Mariana Kocsis
Craciunul este o sarbatoare binecuvantata pentru cei care-l poarta pe Dumnezeu in suflet. Inca de copil, in preajma Craciunului Mariana Kocsis mergea la colindat pentru a impartasi bucuria nasterii Mantuitorului. Acest obicei a ramas inradacinat in familia ei chiar daca s-au asternut mii de kilometrii intre membrii familiei, reusind sa pastreze aceasta traditie vie an de an.
Inca de mica, Mariana a invatat de la parintii ei ca aceasta sarbatoare este pe atat de special pe cat vrei tu sa fie. De tine depind amintirile pe care le vei avea pe masura ce vor trece anii.
Astfel, chiar si acum cuprinsa de aceleasi emotii, pregateste cu drag, de cele mai multe ori cu ochii umezi… mici cadouri pentru cei dragi, scrie felicitari pe care le trimite prin posta si pregateste prajituri pentru colindatori: cornulete cu aluat din untura pentru a iesi fragede, „arici”-o prajitura cu nuca taiata marunt…toate cu un gust si aspect placut…apoi nelipsitele fructe (nuci si mere, din gradina de la mama ei).
Si cel mai asteptat moment este acela cand, tarziu dupa miezul noptii, vin inca cete de colindatori din satele si comunele invecinate, dar si din oras, si afara langa un falnic brad glasurile inghetate de ger, dar pline de bucurie si emotie, rasuna in noapte…sub „clar de luna…”.

Pentru Mariana, aceasta sarbatoare, e cu adevarat cu si despre familie, adunandu-se la gura sobei si depanand amintiri.
Cuprinsa de emotii si cu un zambet mare pe fata, Mariana iti ureaza din inima sarbatori fericite, sanatate si sa te bucuri de tot ceea ce inseamna Craciunul.
La multi ani.
Craciunul ocupa un loc aparte in vietile fiecaruia dintre noi
Craciunul este o sarbatoare tare incarcata de emotii. Familia se aduna laolalta, vremea rece este spectaculoasa prin jocul de forme si peisaje pe care le face, iar cadourile reprezinta piesa de rezistenta.
Apropierea Craciunului ii face mereu fericiti pe oameni si creeaza o atmosfera minunata prin decoratiunile superbe. Toata lumea vorbeste despre sezonul sarbatorilor si il asteapta cu nerabdare. Inainte de Craciun, multe familii se bucura impreuna de impodobirea bradului cu o multime de beculete colorate si o stea stralucitoare in varf.
Craciun fericit!
Acest articol a fost scris de...
