Obiceiuri de evitat in sarcina

by Moniq

O sa vorbim despre ce sa faci si ce nu in sarcina pentru a te putea bucura de frumusetea acestei perioade si sa asiguri o dezvoltare normala si armonioasa fatului. Sanatatea si bunastarea atat a femeii cat si a fatului sunt esentiale pe perioada sarcinii.

1. Alegeti alimentatia cu grija

Stim cu totii ideea de a avea pofte sau greturi in sarcina. Dar cum ar trebui sa arate o alimentatie optima pentru o gravida stim? 

Medicii nu sustin nicidecum sintagma „mananc cat pentru doi”. Un aport excesiv de alimente poate duce la crestere importanta in greutate, absorbtia tuturor nutrientilor si grasimilor fiind la capacitate maxima. Aceasta senzatie de foame constanta apare in general pe baza hormonala. Si suplimentarea cu vitamine pentru sarcina ce contin fier si alte elemente dau senzatia de foame.

Dar, pentru consum, nu sunt deloc indicate chiar toate clasele alimentare, asa ca avem de evitat:

-carnea in sange. Carnea nepreparata termic corespunzator poate contine bacterii transmise de la animal si poate cauza toxinfectii alimentare mamei. Acestea pot afecta si fatul. Se recomanda carnea bine gatita.

-peste cu continut crescut de mercur. Exista specii de peste care au un nivel ridicat de mercur. Acest metal greu ii poate dauna fatului prin faptul ca duce la dezvolatarea anormala a sistemului nervos. Somonul este una dintre cele mai recomandate specii de peste pentru gravide. Acesta are un nivel crescut de acizi grasi esentiali omega-3. Apoi recomandate sunt si sardinele, heringul sau pastravul.

-evitati cofeina in exces. Cofeina este unul dintre cele mai populare stimulente pentru organism. Ca urmare, din dorinta de a combate starea de somnolenta data de incarcarea hormonala, femeile au tendinta de a exagera cu consumul de cafea. In aceeasi categorie intra si ceaiul negru, ciocolata etc. Societatile medicale recomanda sa limitati consumul la mai putin de 20mg cofeina/ zi.

-evitati alcoolul in sarcina. Desi bauturile alcoolice mai slabe (vinul, berea) in cantitati mici sau moderate nu au consecinte asupra sanatatii tale, fiind insarcinata este de preferat evitarea lor. Alcoolul trece prin placenta si este foarte probabil sa afecteze dezvoltarea fatului la nivelul organelor, la nivel vizual, auditiv si chiar neurologic.

Ce alimente sunt recomandate in sarcina?

Nici nu incape indoiala ca fructele si legumele sunt in topul recomandarilor pentru a fi consumate in sarcina. 

Fiind o sursa importanta de vitamine si nutrienti se recomanda 5 portii pe zi, 2 de fructe si 3 de legume. 

De asemenea, cerealele integrale ajuta gravidele sa isi atinga necesarul mai mare de calorii, mai ales in trimestrele al doilea si al treilea de sarcina. Cerealele integrale sunt bogate in fier, vitamine si compusi vegetali. 

Lactatele fac parte din cea mai buna sursa alimentara de calciu, dar si de fosfor, diverse vitamine din complexul B, magneziu si zinc. Iaurtul grecesc este foarte benefic pentru femeile insarcinate pentru ca are un continut crescut de calciu.

2. Fara automedicatie

Femeile insarcinate trebuie sa evite anumite medicamente si sub nicio forma sa nu ia medicamente fara sa consulte medicul curant inainte. 

Indiferent de cat de mica este problema. Specialistii refuza administrarea de medicamente antiinflamatoare, medicamente pentru raceala si gripa, medicamente pentru acnee etc. 

Chiar daca se recomanda de catre alt specialist (de exemplu medic dermatolog, medic gastroenterolog) un anumit medicament, nu trebuie administrat pana cand medicul obstetrician nu isi da acordul. 

Substantele trec prin placenta in sangele fatului si pot produce deficite importante de crestere. Pot duce la malformatii corporale sau mintale pana la pierderea sarcinii indiferent de varsta gestationala.

Recomandarea medicilor pentru femeile insarcinate este administrarea de vitamine specifice precum fier, vitamina C, acid folic, vitamina D3. 

Un produs complex este New Life, ce are concentratii optime de vitamine si folati si este destinat femeilor care sunt insarcinate sau alapteaza. Ajuta mamele sa ofere celor mici un start sanatos in viata, previne anemia pre si postnatala si pierderea de vitamine. 

Acidul folic este indispensabil in sarcina, deoarece reduce semnificativ riscul de aparitie a malformatiilor congenitale. Acesta ajuta la dezvoltarea ADN- ului fatului si mentine o valoare si calitate optime ale globulelor rosii.

3. Ce proceduri si tratamente corporale avem voie in sarcina?

1. Baile fierbinti sau sauna pot fi modalitati placute de relaxare, dar se incadreaza la „ce sa nu faci in sarcina”

Prin expunerea la sauna (umeda sau uscata), bai fierbinti, jacuzzi etc, corpul ajunge la temperaturi crescute si poate provoca hipertermie. Caldura excesiva pentru fat duce la un risc de dezvoltare a anomaliilor congenitale si probleme sangvine. 

2. In acelasi timp cu bucuria sarcinii, multe femei pot intampina probleme dermatologice ca acneea hormonala sau petele pigmentare. Acestea, de altfel din cauza excesului de hormoni din corp, sunt normale. Desi este nevoie de o rutina de ingrijire optima pentru ten, nu multe ingrediente din produsele cosmetice sunt indicate si acceptate.

Este important sa ai in vedere mereu lista de ingrediente a oricarui produs cosmetic pe care il cumperi, iar daca ai nelamuriri te poti consulta cu medicul ginecolog-obstetrician. 

Cel mai nociv ingredient si total neacceptat in sarcina este retinolul. Retinolul este un derivat de vitamina A. Conform studiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), la 60% dintre femeile ce folosesc retinolul in sarcina exista riscul de a da nastere unui fat cu probleme majore de dezvoltare ale tubului neural. 

Orice femeie insarcinata are nevoie de vitamina A pentru dezvoltarea celulelor, oaselor, pielii, ochilor si functionarea optima a sistemului imunitar. Doza optima de vitamina A poate fi procurata din alimentatie, dar cum este si vorba din popor „ ce-i mult strica”.

4. Exercitiile fizice in sarcina

Sportul este benefic pentru cele mai multe femei insarcinate, insa pentru sarcinile cu risc crescut de avort sau nastere prematura, excercitiile trebuie sa fie atent monitorizate de catre un antrenor de fitness specializat. Acesta trebuie sa se asigure ca nu exista riscuri nici pentru mama nici pentru fat. 

Sarcina nu este momentul potrivit in care sa incerci sa scazi in greutate sau sa incepi sa practici o activitate fizica intensa. Se recomanda, de exemplu, aerobicul de o intensitate usoara, plimbarile in aer liber sunt iar benefice, mersul pe jos imbunatateste tonusul psihic si cardiovascular si nu necesita echipament special.

Inotul este o modalitate excelenta de a face sport deoarece iti folosesti tot corpul. Apa sustine greutatea abdomenului deja marit si tu nu vei simti nicio dificultate.

Sunt total contraindicate sporturile care solicita inima, ridicarea de greutati, alergarea etc, pentru ca solicitarea inimii si a respiratiei duce la cresterea presiunii intra-abdominale, privarea fatului de oxigen si sange, chiar cu efecte fatale.

5. Zburam sau nu in perioada sarcinii?

Avem mai mult timp liber pe perioada sarcinii, deci ce bine suna o vacanta. Dar avem voie cu avionul? Cu masina putem merge oricat, dar cu pauze dupa 4-5 ore, pentru intinderea picioarelor si detensionarea circulatiei venoase de la nivelul membrelor inferioare. Acestea sunt foarte importante pentru gravide. Zborul cu avionul nu este recomandat in primul si ultimul trimestru de sarcina. 

In primul trimestru fatul inca isi creeaza un cuib in uterul mamei, asa ca pot aparea greturi, varsaturi, dureri abdominale, senzatie de balonare, retentie de apa sau stari de ameteala, care in timpul zborului se pot agrava important , iar fatul poate percepe stresul mamei.

In ultimul trimestru de sarcina anumite companii aeriene primesc la bordul aeronavei, gravide doar cu dispensa primita de la medicul ginecolog. 

Riscul de a se instala travaliul sau nasterea prematura brusca in timpul zborului este mare, asa ca specialistii recomanda pe cat posibil amanarea calatoriilor chiar si la cateva luni dupa nastere.

Sarcina este o perioada importanta din viata unei femei, care necesita o atentie deosebita si ingrijire adecvata. 

Respectarea unor masuri simple, cum ar fi o alimentatie sanatoasa si echilibrata, un program regulat de exercitii fizice usoare, reducerea stresului pot fi benefice pentru sanatatea mamei si a copilului, dupa cum am vazut si in recomandarile de mai sus.

De asemenea, este important sa mentionam ca fiecare sarcina este diferita si ca fiecare femeie poate avea nevoi specifice. Prin urmare, este esential sa discutati cu medicul curant despre orice va intereseaza sau preocupa.

Bibliografie

www.medscape.com

www.sogr.ro (Societatea Romana de Obstetrica si Ginecologie)

Harrison – Principiile medicinei interne

Harrison – Manual de medicina

Obstetrics: Normal and Problem Pregnancies, Normal and Problem Pregnancies (Mark B Landon & Henry L Galan & Eric R. M. Jauniaux & Deborah A Driscoll & Vincenzo Berghella & William A Grobman & Sarah J Kilpatrick & Alison G Cahill)

 Langman Embriologie medicala  (T.W.Sadler)

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!