Este adevarat ca pentru unii oameni, obisnuiti sa manance haotic si ultra procesat, schimbarile acestea se vor implementa mai greu, insa nimic nu este imposibil, trebuie aplicata metoda pasilor marunti, dar siguri.
Importanta obiceiurilor sanatoase va reusi sa conduca la o schimbare majora in viata oricui, caci de multe ori oamenii tind sa complice niste lucruri atat de simple, doar din teama de a face o schimbare.
Obiceiurile sanatoase vor aduce in primul rand o stare de bine, energie si vitalitate, in al doilea rand vor produce modificari si fizic, ceea ce va stimula si mai tare procesul de adoptare al acestora si nu in ultimul rand, vor reduce considerabil riscul de diabet de tip 2, obezitate, sindrom metabolic, depresie, cancer colorectal si multe altele.
Obiceiuri sanatoase
Unul dintre obiceiurile pe care ar trebui sa il eviti este consumul de fructe in timpul meselor, motivul principal fiind procesul de fermentatie in stomac, proces care genereaza balonare, flatulenta si disconfort abdominal.
Fructele reprezinta o forma extraordinara de fibre bioactive, care contribuie la digestie si la un control mai bun al greutatii, insa consumul acestora este recomandat sub forma unor gustari, fie intre mese, fie in prima parte a zilei, pentru a beneficia de aportul de energie adus de acestea.
Fructele reprezinta o sursa perfecta de carbohidrati pentru masa pre antrenament, asigurand energia de care este nevoie, mai ales bananele, mango si chiar fructele uscate precum curmale sau smochine.
Apa
Toata lumea stie care sunt beneficiile apei.
Apa elimina toxinele, hidrateaza organele, transporta minerale catre celule si contribuie la toate procesele metabolice. Recomandarea unanim acceptata este aceea ca o persoana sa bea intre 2 si 2,5 litri de apa pe zi.
Asadar, consumul apei in timpul mesei este inca un subiect dezbatut si in zilele noastre. Unii specialisti nu recomanda deloc consumul apei in timpul mesei, considerand ca acest lucru poate afecta capacitatea de digestie a stomacului si poate modifica nivelul de insulina. Alti specialisti, la cealalta extrema, considera ca efectul acesteia nu este unul nociv, cu recomandarea de a bea cantitati foarte mici de apa, daca chiar se simte nevoia. Acesta este inca un subiect dezbatut, asadar adevarul este cel mai probabil, undeva la mijloc.
Combinarea carnii
Unul dintre subiectele mele preferate este combinarea carnii cu amidon, ceea ce mi se pare a fi un adevar spus doar pe jumatate. Spun asta fiindca este o afirmatie ce provine din popor si nu este completata pana la capat. Completarea ar fi adusa de faptul ca nu se recomanda carne cu cartofi prajiti, in cazul carora amidonul din cartofi, prin expunerea la ulei, prajire, a devenit acid gras trans. Asadar cartofii prajiti reprezinta exemplul clasic de carbohidrat+lipide(trans)=grasime.
Pe langa acest lucru, multi specialisti fac referinta si la bolul alimentar ce se formeaza in stomac si sunt total de acord ca poate duce la balonare, flatulenta si disconfort abdominal.
Insa, totul este variabil si depinde mult de modul de gatire, cum carnea facuta la gratar spre exemplu, fara strop de ulei combinata cu cartofi fierti si cu salata de varza langa, o sursa de fibre, reprezinta o masa echilibrata.
Concluzia in acest caz ar fi ca, este de evitat consumul de carne cu cartofi prajiti, ingreunand digestia si ducand inevitabil la depunerea de tesut adipos.
Alimente procesate
Cand vine vorba de alimente procesate, in varful listei se afla, bineinteles, fast-food-ul, sucurile, dulciurile si alimentele semi-preparate, care au fost gatite/prajite in prealabil.
Este era in care vrem ca totul sa fie rapid, la indemana, nu avem rabdarea necesara sa mai gatim o masa de la zero si daca se poate, sa fie si livrata direct la usa, sa nu cumva sa facem 3 pasi pana la magazinul din colt. Comoditatea si disponibilitatea magazinelor si restaurantelor ne-au determinat sa fim lenesi, si cand vine vorba de gatit.
Este adevarat ca multi oameni nu au timpul necesar pentru a-si gati si apeleaza la cele mai rapide metode, insa de-a lungul timpului se vor vedea si efectele acelor mese instant si rapide, asupra organismului.
Cu toate acestea, exista solutii si totul tine de prioritatile noastre. In categoria de top la fast-food sunt burgerii, pizza, shaorma, la care adaugam sucurile acidulate pline de zahar. Acestea ne distrug flora intestinala si pot duce chiar si la ulcer gastrointestinal. Ca sa nu mai mentionez aici si raioanele pline de dulciuri, cu ambalaje cat mai atragatoare si arome variate, menite sa creeze dependenta.
Sa nu uitam si de alta categorie de alimente procesate precum patiseria. Foietajele, alte „tentatii” cu gustul umami menite sa ne faca sa mancam din ce in ce mai mult. Ele nu aduc nici un nutrient esential si atunci satietatea se atinge foarte greu.
Digestia
Cand vine vorba de mese luate la ore foarte tarzii, cel mai mare efect poate fi asupra somnului. Conteaza foarte mult ce contine masa respectiva. Daca este una greu de digerat si bogata in carbohidrati, in momentul in care vor fi digerate, energia va fi eliberata, iar somnul va fi afectat.
In ceea ce priveste caloriile, acestea sunt aceleasi, indiferent de ora la care sunt consumate. Insa, in ceea ce priveste digestia, care are nevoie de cel putin 2 ore de repaus de la ultima masa pana la ora de somn, acolo se pune problema cu adevarat.
Digestia va fi ingreunata, iar corpul va fi suprasolicitat de procesele pe care trebuie sa le desfasoare, in momentul in care se pregateste sa intre in repaus, de-a lungul noptii. Tocmai de aceea, incercati sa lasati o fereastra de cel putin 2 ore de la ultima masa pana la ora de culcare.
Controlul portiilor este iarasi un subiect ce trebuie atins. De cele mai multe ori oamenii nu se opresc cand sunt plini, ci doar atunci cand au terminat totul din farfurie. Scopul variaza de la o persoana la alta, insa pentru un control optim al greutatii corporale, este nevoie de o structura a meselor, bine pusa la punct.
Nu toata lumea stie sa calculeze numarul caloriilor. Exista cateva reguli de baza foarte usor de adoptat precum: proteina trebuie sa reprezinte cam ¼ din farfurie, carbohidratii tot ¼, fibrele care reprezinta salata/cruditati ½ si sa nu uitam de grasimi esentiale, care ar trebui sa fie de dimensiunea unui deget.
Pe langa aceste reguli de baza, asiaticii au adoptat si regula de 80% si anume sa se ridice de la masa cand sunt 80% plini, niciodata 100% si se pare ca acestia se afla printre cei mai longevivi oameni din lume si cu siluete suple.
Printre cele mai bune recomandari in sprijinul digestiei, se afla enzimele digestive si inulina.
Enzimele digestive Digestive Enzymes reprezinta o formula complexa pentru sustinerea enzimatica a digestiei. Reduc disconfortul abdominal, balonarea si senzatia de prea-plin dupa masa, previn refluxul gastric si sprijina descompunerea lipidelor, proteinelor si carbohidratilor.
Pure Inulin contine pudra de inulina 100% pura, extrasa din cicoare, care sprijina functionarea sanatoasa a sistemului digestiv si a tractului gastrointestinal. Datorita continutului ridicat de fibre hidrosolubile, pudra de inulina faciliteaza multiplicarea bacteriilor benefice din colon, inhiband dezvoltarea bacteriilor „rele”. Fiind sub forma de pudra, produsul poate fi usor adaugat peste orice tip de mancare sau chiar amestecat cu bautura preferata, ameliorand senzatia de balonare, spasmele abdominale sau constipatia.


Asadar, sportul, mancarea sanatoasa, somnul corespunzator si o hidratare optima pot schimba viata oricui. Insa conteaza mult cum sunt implementate, sub forma unor obiceiuri benefice, de lunga durata, care sa prelungeasca si sa asigure o calitate a vietii cat mai buna.
Acest articol a fost scris de...
