Nutritia in menopauza. Recomandarea nutritionistului

by Moniq

Ce este estrogenul?

Estrogenul este un hormon esential cu rol in reglarea ciclului menstrual, mentinerea sanatatii oaselor, sistemului cardio-vascular, nervos, pielii si a organelor reproductive.

Scaderea nivelului de estrogen duce la simptome neplacute precum:
1. bufeuri, transpiratii nocturne.
2. pierderea densitatii osoase si cresterea riscului de osteoporoza, care poate duce la fracturi osoase.
3. subtierea si uscarea tesutului vaginal, cu disconfort si durere in timpul actului sexual.
4. cresterea greutatii sau redistribuirea grasimii corporale.
5. cresterea riscului de boli cardiovasculare. 
6. sporirea risculului de depresie si tulburari cognitive.
7. buze uscate sau iritate, schimbari in textura si elasticitatea pielii.

Estrogenul are un rol important in reglarea temperaturii corpului si poate duce la bufeuri (valuri de caldura), transpiratii nocturne si schimbari de dispozitie. Schimbarile hormonale fac obtinerea unui somn odihnitor destul de dificila. 

Insomnia afecteaza starea de bine si imunitatea. Fluctuatiile hormonale influenteza neurotransmitatorii din creier, contribuie la schimbari de dispozitie, inclusiv anxietate, iritabilitate si depresie in unele cazuri. Unele femei pot observa dificultati in concentrare si memorie. 

Menopauza creste riscul de osteoporoza, care poate provoca dureri cronice la nivelul sistemului locomotor. Femeile pot simti o pierdere a feminitatii sau a identitatii lor in timpul menopauzei, ceea ce afecteaza si sanatatea mintala.

Nutritia in menopauza

In timpul si dupa menopauza, nevoile nutritionale ale unei femei pot suferi schimbari semnificative. Iata cateva aspecte importante:

1.Dupa menopauza, riscul de osteoporoza creste. Este crucial sa asigurati un aport adecvat de calciu pentru sanatatea oaselor. Produsele lactate, broccoli si migdale sunt surse bune.

2. Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului si pentru sanatatea oaselor. Expunerea la soare fara SPF si alimentele precum pestele gras si oua pot ajuta la obtinerea vitaminei D.

3. Odata cu menopauza apare schimbarea compozitiei corporale, cu tendinta de crestere a grasimii corporale si reducere a masei musculare. O dieta bogata in proteine din carne slaba, boabe (fasole, naut, linte) si peste este esentiala.

4. Fibrele ajuta la mentinerea sanatatii intestinale si la controlul greutatii. Asigurati-va ca aveti suficiente legume si cereale integrale in dieta dumneavoastra.

5. Includeti pestele gras in dieta. Alegeti grasimi sanatoase, cum ar fi cele din uleiuri nesaturate, nuci, seminte. Acestea ajuta la mentinerea sanatatii inimii si la gestionarea nivelului de colesterol.

6. Fructele si legumele bogate in antioxidanti, precum vitamina C , E, A ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a sistemului imunitar.

7. Hidratati-va suficient, deoarece pierderile de apa pot creste odata cu varsta. Trebuie sa calculati aportul de apa in functie de greutate dupa formula: 30mL x greutatea.

8. Menopauza poate influenta absorbtia anumitor minerale, cum ar fi zinc, bor, crom si magneziu. Este esential sa va asigurati ca aveti aport suficient pentru sanatatea generala.

Alege produse cu o compozitie complexa

Toate aceste recomandari nutritionale sunt greu de respectat printr-o dieta, este nevoie de suplimente care sa ne usureze rutina. 

Menopausal Formula de la Calivita contine toate vitaminele, mineralele si extractele de plante necesare ca sa faceti fata provocarilor aparute odata cu varsta. 

In primul rand calciul si vitamina D sunt esentiale pentru prevenirea osteoporozei. Majoritatea oamenilor au deficit de vitamina D, deoarece pentru un nivel optim trebuie sa ne expunem la soare, in costum de baie zilnic, cel putin 30 de minute fara SPF. Deficitul de vitamina D este strans legat si de obezitate si depresie. Sportivii de performanta isi usuca masa musculara cu ajutorul vitaminei D. 

Studiile au aratat ca doza corecta de vitamina D ar fi prevenit 50% din cazurile de obezitate si 80% din cazurile de diabet zaharat tip II. Iar calciul luat fara vitamina D favorizeaza formarea calculilor renali si calcificarea vaselor.

Mineralele in doze mici fac o diferenta mare. Menopausal Formula contine mineralele cheie precum magneziu, crom, brom si zinc. 

• Bromul este un mineral esential, care a fost utilizat in trecut ca sedativ si hipnotic. Astazi se foloseste pentru efectele sale anxiolitice, adica reduce anxietatea si ajuta la un somn odihnitor.
• Beneficiile cromului sunt in general legate de metabolismul glucidelor, el ajuta la potentializarea efectelor insulinei, reduce poftele alimentare, scade consumul de carbohidrati, mentine sanatatea sistemului circulator si cardiovascular.
• Zincul mentine sanatatea oaselor si contribuie la reducerea riscului de osteoporoza, esential pentru functionarea normala a sistemului imunitar, sanatatii dermului, combate uscaciunea si mancarimea pielii. Desi zincul nu regleaza direct nivelurile hormonale, el sprijina echilibru hormonal si contribuie la reducerea stresului si a anxietatii accentuate in timpul menopauzei.

• Magneziul gestioneaza simptomele precum bufeurile, anxietatea si insomniile care pot aparea in timpul menopauzei. Ajuta la preventia pierderii densitatii osoase, sustine sistemului cardiovascular si reduce riscul de boli de inima.

Menopausal Formula

Menopausal Formula contine si extracte de plante eficiente in combaterea simptomelor asociate menopauzei:

Coada calului (Equisetum arvense) este o planta care ajuta la eliminarea excesului de lichide din organism. Datorita efectului sau diuretic, coada calului poate ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar, ceea ce poate fi util in prevenirea sau gestionarea infectiilor urinare. Aceasta planta contine minerale importante, cum ar fi siliciu, calciu, magneziu si fier, care pot contribui la mentinerea sanatatii oaselor si a pielii, este adesea utilizata in produsele cosmetice pentru ingrijirea tenului, ajuta la tonifierea si intarirea tesutului conjunctiv, contribuie la o piele mai sanatoasa. Siliciul din coada calului este esential pentru cresterea si sanatatea parului si a unghiilor. Unele cercetari sugereaza ca extractul din coada calului are proprietati antiinflamatorii.

Angelica sinensis, cunoscuta si sub denumirea de „ginseng feminin” sau „dong quai,” este o planta traditionala folosita in medicina traditionala asiatica. Ea poate ajuta la gestionarea simptomelor menopauzei, cum ar fi bufeurile si iritabilitatea. Unele studii preliminare sugereaza ca Angelica sinensis are efecte pozitive asupra sanatatii sistemului reproducator la femei, sprijina sistemul imunitar si are proprietati antioxidante, care ar putea ajuta la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative.

Ginsengul siberian, cunoscut si sub numele de Eleutherococcus senticosus, este o planta folosita in medicina traditionala asiatica pentru numeroase beneficii pentru sanatate. Ginsengul siberian ajuta la cresterea nivelului de energie si la combaterea oboselii si a stresului. Este folosit de atleti pentru a-si imbunatati performantele si rezistenta fizica. Ginsengul siberian sprijina sistemul imunitar, ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, contribuie la gestionarea stresului si a anxietatii, avand efect adaptogen, imbunatateste claritatea mentala si functiile cognitive. Potrivit unor studii, ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale sanatoase cu beneficii cardiovasculare.

Radacina de lemn dulce si Glycyrrhiza glabra sunt utilizate in medicina traditionala de secole si au numeroase beneficii potentiale pentru sanatate. Compusul principal din lemnul dulce, acidul glicirizic, are proprietati antiinflamatorii si poate ajuta la reducerea inflamatiilor din organism. Ajuta la reducerea simptomelor de arsuri la stomac si disconfortul abdominal. Unele cercetari sugereaza ca lemnul dulce poate avea un efect protector asupra ficatului. El are calitati adaptogene si ajuta la reducerea stresului si a anxietatii.
Anumiti compusi din Glycyrrhiza glabra au efecte antivirale si contribuie la combaterea unor infectii, cum ar fi herpesul. Extractul din Glycyrrhiza glabra ajuta la mentinerea unui nivel de glucoza din sange optim si este utilizat in produse cosmetice pentru a trata afectiunile pielii, cum ar fi eczema sau iritatiile.

Cnicus benedictus, planta specifica zonei Mediteraniene, folosita cu scopuri medicinale diverse. Combate indigestia si balonarea, are efecte diuretice. Este cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii si antibacteriene.

Protejeaza-ti organismul din timp de bolile aparute sau agravate odata cu menopauza. O dieta corecta si variata, insotita de suplimente, exercitii fizice regulate si evitarea stresului constituie solutia optima pentru o viata cat mai calitativa.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!