Nutritia in endometrioza

by Moniq

Exista mai multe teorii de aparitie a endometriozei:
– teoria menstruatiei retrograde / implantationala
– teoria transplantarii directe
– teoria metastazarii vasculare / limfatice
– teoria metaplaziei celomice / a inductiei
– teoria vetigiilor mulleriene (a restului embrionar)

Dintre aceste teorii, larg acceptata in prezent este cea a menstruatiei retrograde (implantationala), formulata de Sampson in 1940. Conform acestei teorii, tesutul endometrial viabil ajunge prin fluxul menstrual retroagrad, prin trompe, in cavitatea peritoneala, unde se implanteaza si prolifereaza.

Exista 4 stadii ale endometriozei:
1- endometrioza minima unde implanturile de endometrioza sunt minime si izolate, superficiale, putine, iar aderentele sunt minime.
2- endometrioza usoara unde implanturiile endometriozice au o suprafată de maxim 5 cm, iar aderentele sunt nesemnificative.
3- endometrioza moderata unde implanturile endometriozice sunt superficiale si profunde, multiple, iar aderentele nu se fixeaza de organe.
4- endometrioza severa unde implanturile endometriozice sunt infiltrative si multiple. Pot aparea endometrioame mari, iar aderentele cu organele invecinate sunt fixe.

Tratament

Aceste aderente pot produce modificari anatomice ale trompelor uterine, ale ovarelor si chiar pot produce infertilitate. De asemenea, daca sunt in apropierea intestinului, poate sa apara ocluzia intestinala. 

Multe femei se confrunta cu aceasta patologie, iar durerea la menstruatie poate fi invalidata. Este o durere destul de intensa incat nu te vei da jos din pat in acea perioada a lunii.

Tratamentul endometriozei depinde de simptomatologia pacientei, de severitatea acesteia si de dorinta de a nu afecta fertilitatea.
Daca infertilitatea este simptomul prezent, atunci va fi necesar un tratament de pastrare a fertilitatii, fara suprimarea ovulatiei.

Daca simptomul principal este durerea severa atunci se incearca medicatie pentru durere, anticonceptionale sau chiar medicamente care induc o menopauza artificiala. Daca pacienta a avut o nastere se poate apela chiar la interventie chirurgicala definitiva precum histerectomia.

Practicile medicale actuale pentru tratamentul bolii sunt asociate cu mai multe efecte secundare pe termen lung, ceea ce face ca efectul dietei asupra endometriozei sa fie un aspect important.

Mai multe studii indica o relatie inversa intre endometrioza si consumul de fructe, legume, produse lactate si acizi grasi omega-3. O alta constatare comuna printre studii este riscul crescut de endometrioza cu un consum mai mare de acizi grasi trans-nesaturati si carnea rosie.

Produse Calivita recomandate

Actiunea antioxidanta a vitaminelor A-C-E poate reduce consecintele clinice ale endometriozei, jucand astfel un rol important in combaterea durerii si imbunatatirea fertilitatii.

In articolul De ce apar durerile de sani am vorbit si despre uleiul de luminita de seara, care este o planta ce contine doi acizi grasi nesaturati: acidul alfa-linoleic si acidul gama-linoleic, cunoscuti si dub denumirea de vitamina F. Cei doi au rol primordial in combaterea durerilor menstruale.

Zincul este un microelement esential care joaca rol important in multe functii din organism, fiind crucial in reglarea cresterii celulare, eliberarea hormonilor si reproducere, astfel ca dacă il administrezi inainte si in timpul ciclului menstrual, reduce durerea menstruala. 

Sper ca ati gasit informatii interesante si ati constientizat importanta unei diete bogate in vitamine, nutrienti si microelemente esentiale, pe care daca nu le-ai obtinut prin dieta le poti obtine prin suplimentele alimentare, tocmai de aceea iti recomand uleiul de luminita de seara, zincul, vitamina E si omega-3 de la Calivita.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!