Nevoile nutritionale ale sugarului

by Moniq

Primul an de viata defineste perioada de sugar, care din punct de vedere medical cuprinde doua etape: cea de nou-nascut (0-29 zile) si sugar (1-12 luni)

In aceasta perioada achizitiile antropometrice (cresterea in greutate si inaltime), achizitiile motorii si cognitive sunt unice in raport cu alta varsta.
In primul an de viata, cresterea si dezvoltarea este un proces extrem de dinamic. 

Desi prezinta particularitati individuale, aceasta perioada este marcata de mari transformari:

– cresterea staturo-ponderala continua in ritm rapid.
– are loc dezvoltarea functiilor locomotorii si de relatie care largesc sfera de cunoastere a sugarului.
– aparitia dentitiei si dezvoltarea sistemului digestiv permite diversificarea alimentatiei.
– dezvoltarea imunitatii active proprii protejeaza organismul de factorii patogeni.

Ingrijirea dinaintea conceptiei

Alimentatia este unul din factorii care influenteaza cresterea si dezvoltarea inca din perioada vietii intrauterine. Mecanismul cresterii si dezvoltarii, inceput din momentul conceptiei si continuat pana la nastere, determina modificari morfo-functionale si psiho-intelectuale pe tot parcursul vietii si are nevoie de nutrienti de cea mai buna calitate. 

Preocuparea parintilor pentru asigurarea starii de sanatate a copilului ar trebui sa inceapa cu mult inainte de nastere. Posibilitatea de a aduce pe lume urmasi sanatosi creste atunci cand ambii parinti sunt pregatiti pentru o sarcina viitoare.

Spermatozoidul are nevoie de trei luni pentru a ajunge la maturitate, iar ovulul are nevoie de o luna. Daca in aceasta perioada dinaintea fecundarii, fiecare partener adopta un stil de viata sanatos si nutritie optima sansele de a concepe un fat sanatos cresc. 

Desigur un stil de viata sanatos inseamna si reducerea stresului, relaxare, somn adecvat, miscare, consumul de suplimente nutritive si reducerea sau chiar renuntarea la fumat, sau la consumul de alcool. 

Nutrientii necesari unei sarcini sanatoase

Alimentatia optima poate imbunatati semnificativ sansele de a avea o sarcina sanatoasa, fara probleme. 

In timpul sarcinii, chiar si cele mai mici deficiente de vitamine B1, B2, B6, acid folic, zinc, fier, calciu, magneziu, etc pot avea efecte asupra sanatatii viitorului copil. 

In ultimul timp, datorita prelucrarii excesive si utilizarii de aditivi alimentari, continutul de vitamine si minerale din alimente a scazut. Pe de alta, au aparut o multitudine de factori externi, care au ca efect cresterea necesarului de vitamine si minerale care sa asigure starea de echilibru a organismului prin reducerea stresului toxic (poluarea chimica, electrosmog-ul, radioactivitatea, stresului psihic, consumului de medicamente). 

O sarcina sanatoasa va depinde de potrivirea nevoilor unui fat in plina dezvoltare cu nevoile proprii pentru viitoarea mama. 

In timpul sarcinii, creste necesarul de vitamine si minerale. Programul zilnic de suplimente ar trebui sa cuprinda vitaminele A, B, C, D , E, precum si minerale cum ar fi fierul, calciul, magneziul, zincul, iodul etc. 

Prin suplimentarea cu vitamina B6, B12, acid folic, fier si zinc se amelioreaza de obicei chiar si cele mai puternice greturi, caracteristice primelor luni de sarcina.
Consumul de suplimente nutritive scade sansele de aparitie a pre-eclampsiei, o complicatie ce poate sa apara in timpul sarcinii si este caracterizata prin cresterea tensiunii arteriale, edeme si cantitati mari de proteine in urina. 

De asemenea scade riscul nasterii premature sau nasterea unui copil cu greutate mica.

Primul trimestru

In primele trei luni ale vietii intrauterine, organele viitorului copil sunt deja formate. Deficitul accentuat al unor vitamine poate determina malformatii la nastere. 

Astfel, lipsa acidului folic (vitamina B9), determina aparitia de spina bifida, o afectiune in care coloana vertebrala nu se dezvolta normal. Pentru prevenirea acestei malformatii se recomanda tuturor femeilor care doresc sa devina mame o dieta corecta care sa furnizeze zilnic 400 mcg de acid folic

Conform unor studii recente acidul folic administrat inainte si in timpul sarcinii scade riscul aparitiei autismului.
Cercetarile arata ca suplimentarea cantitatii de colina in timpul sarcinii ajuta la dezvoltarea creierului bebelusului, pregatindu-l pentru performantele de mai tarziu.

Si iodul este un element vital pentru dezvoltarea creierului si a sistemului nervos inainte de nastere. Deficitul de iod poate duce la scaderea IQ-lui bebelusului cu pana la 13.5 puncte, motiv pentru care un aport de 150 mcg/zi administrat in perioada premergatoare sarcinii si apoi pe toata perioada sarcinii ar fi deosebit de benefic, mai ales ca in tara noastra exista zone in care acest mineral lipseste sau este in cantitate foarte mica in sol.

Fierul este esential in perioada sarcinii

De asemenea, consumul de acizi grasi nesaturati omega-3 si omega-6 inainte si in timpul sarcinii are un efect profund asupra dezvoltarii creierului si asigura aducerea pe lume a unui copil sanatos si cu greutate normala.

Este important de remarcat ca poftele ciudate in timpul sarcinii sunt, de obicei, semne ale lipsei de minerale. 

Astfel suplimentarea cu fier poate inlatura poftele pentru substante ciudate cum ar fi creta sau carbunele.
Prevenirea unor boli carentiale cum ar fi anemia sau rahitismul presupune consumul unor alimente bogate in fier (carne, oua, peste, fasole, linte, mazare, spanac, curmale, smochine) si calciu (legume cu frunze verzi, leguminoase, seminte, nuci, lapte si produse lactate).

Necesarul de fier al femeilor gravide este dublu si nu poate fi asigurat numai si numai din alimentele consumate. 

Suplimentarea cu fier ajuta in prevenirea anemiei feriprive, scade riscul nasterii premature si a greutatii mici la nastere.

Calciul este un mineral indispensabil pentru formarea si dezvoltarea oaselor, a dentitiei, a sistemului nervos si muscular al fatului, dar este important si pentru mama pentru a inlocui calciul care se pierde din oase in timpul sarcinii si alaptarii.

Calciul nu se absoarbe si nu se fixeaza in oase in conditiile in care lipseste vitamin D3. Deficitul de vitamina D, insotit si de lipsa de calciu poate duce la rahitism, dar si la aparitia unor complicatii ale sarcinii cum ar fi pre-eclampsia, diabet gestational, nevoia de nastere prin cezariana.

Nutritia dupa sarcina. New life de la Calivita

Dupa nastere, nutritia optima joaca rol dublu, atunci cand mama trebuie sa se alimenteze pe ea insasi, precum si bebelusul. Stresul maternitatii si noptile nedormite, asociate cu un necesar nutritional crecut, fac sa fie necesara continuarea suplimentarii nivelurilor de vitamine si minerale recomandate in timpul sarcinii.

Asigurati-va ca ati ales cel mai bun supliment alimentar. 

Acesta nu este altul decat NEW LIFE.

New Life este solutia 100% naturala pentru a asigura aportul optim de vitamine si minerale pentru mama, inainte, in timpul sarcinii si in perioada alaptarii.

Este un supliment alimentar special creat pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, pentru femeile gravide si cele care alapteaza.

Datorita compozitiei optime, produsul prezinta multiple beneficii:

– sustine dezvoltarea armonioasa a fatului.
– amelioreaza simptomele specifice sarcinii.
– scade riscul aparitiei malformatiilor si al bolilor carentiale la fat.
– asigura o sarcina fara probleme de sanatate, fara complicatii.
– reduce riscul nasterii premature si a greutatii mici la nastere.
– stimuleaza secretia lactata. 

Doza recomandata:

1 tb X 2/zi inainte de sarcina si in timpul sarcinii in primele 4 luni.
2 tb X 2/zi, incepand din luna a cincea si pana la nastere.
1 tb X 3/zi, in perioada alaptarii.

Importanta laptelui matern

Ca mama, timpul petrecut pentru a va hrani corect copilul poate fi cea mai mare contributie pe care o puteti aduce in dezvoltarea lui viitoare.

Nu exista nicio indoiala ca alaptatul este foarte bun si poate oferi o nutritie optima in primul an de viata, mai ales daca mama se hraneste corect. 

Organizatia Mondiala a Sanatatii, Societatea Europeana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica recomanda ca, cel putin in primele 4-6 luni de viata, bebelusul sa fie hranit exclusiv cu lapte matern. Cand acesta este insuficient, lipseste sau exista contraindicatii medicale de a consuma lapte de mama, se pot folosi formule de lapte.

Laptele de mama este “fundatia” pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa, este mereu la indemana, nu costa, nu cere eforturi deosebite din partea mamei. 

Chiar daca porneste mai greu in primele doua saptamani, apoi se stabilizeaza si se adapteaza cantitativ si calitativ nevoilor in crestere ale sugarului.

Laptele de mama reprezinta o adevarata “fabrica de anticorpi” ce asigura protejarea sugarului de infectii, protejeaza de boli alergice, pregateste tubul digestiv pentru trecerea la alimentele solide. Factorul cheie il reprezinta nivelurile ridicate de acizi grasi necesari pentru dezvoltarea intelectuala.

Diversificarea alimentatiei

In mod normal dupa varsta de 6 luni incepe diversificarea. 

La sugarii cu greutate normala sau mai mare in raport cu varsta, se va incepe cu supa de legume (morcovi, patrunjel, pastarnac, cartofi), iar la sugarii cu greutate mica in raport cu varsta, diversificarea se va face cu cereale. La inceput cereale fara gluten, orez, porumb, tapioca, mai tarziu cele cu gluten, grau, orz, secara. 

Apoi se vor introduce treptat fructele sub forma de pireuri, carnea, ouale, lactatele. Cantitatile de alimente sunt variabile, important e sa se acopere prezenta tuturor principiilor alimentare si evitarea supraalimentarii sugarului.

Cresterea in greutate in aceasta perioada a vietii este semnificativa. In principiu un sugar de 4 luni dubleaza greutatea la nastere, iar la varsta de 1 an o tripleaza. 

O alimentatie corecta in primul an de viata, cu alaptare exclusiva in primele 6 luni si o diversificare corespunzatoare va asigura o dezvoltare armoniosa ce se va mentine si dupa varsta de 1 an.

In general, laptele de mama asigura bebelusului alaptat toti nutrientii de care are nevoie, exceptand vitamina D, care va trebui sa fie administrata pe durata mai lunga de timp pentru a preveni instalarea rahitismului. 

Conform recomandarilor aceasta vitamina se administreaza pana la varsta de 2 ani, insa in perioada sezonului rece, ar fi bine sa fie administrata pana la varsta de 7 ani si apoi la pubertate.

Administrarea vitaminei D

Cea mai buna sursa naturala de vitamina D este suplimentul alimentar D-drops.
Acest produs contine vitamina D3 extrasa din ficat de cod.

1 picatura contine 400 UI de vitamina D3. Este usor de administrat si are absorbtie foarte buna fiind sub forma lichida. Are gust placut de portocale. Nu contine zahar, indulcitori sau coloranti. 

Este o vitamina liposolubila, de aceea in compozitia acestui supliment alimentar au fost introduse trigliceride cu catena medie care maresc biodisponibilitatea.

D-drops este recomandat tuturor sugarilor, copilului mic si chiar si adultilor. Are efecte benefice multiple:
– sustine dezvoltarea sistemului osos si a dintilor.
– ajuta la absorbtia si utilizarea calciului in oase.
– previne rahitismul care poate duce la fracturi si deformarea oaselor.
– contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.

Doza recomandata

Doza recomandata pentru sugari:
1pic/zi, in perioada sezonului rece se pot administra 2 pic/zi.

Suplimentarea cu D-drops este necesara si pentru mamele care nu opteaza pentru consumul de New Life, doza recomandata fiind 3 pic/zi. 

Doza se poate mari doar la recomandarea medicului specialist, cand se constata ca exista un deficit de vitamina D.

O data cu inaintarea in varsta (5-6 luni) rezervele primite de la mama incep sa se epuizeze. Trecerea la alimentatia diversificata este o mare provocare, sistemul digestiv fragil nu permite inca prelucrarea si absorbirea corespunzatoare a nutrientilor. Pe de alta parte, in cazul copilului alimentat mixt sau doar cu formula de lapte pot sa apara carente nutritionale.

Daca vrem sa avem noi generatii de copii supradotati va recomand un program de suplimente nutritive

Perioada cea mai buna pentru a introduce suplimentele nutritive in dieta unui copil este imediat ce a inceput diversificarea, adica in jurul varstei de 6 luni. In lunile premergatoare, mama este cea care are nevoie de suplimente nutritive. 

In cazul copilului cu alimentatie mixta sau doar cu formula de lapte, introducerea suplimentelor nutritive se face in primele saptamani dupa nastere.

Recomandarea mea, ca medic pediatru este Pre Steps Daily, un supliment alimentar conceput pentru bebelusi si copii de varsta mica. 

Produsul este sub forma lichida, cu gust placut, fiind usor de administrat si asigurand o absorbtie eficienta. Pres Steps Daily contine materii prime strict naturale. Vitamina A se extrage din uleiul de peste, vitamina E din ulei de plante, iar vitaminele C si B au tot provenienta naturala.

Efectele benefice sunt determinate de continutul acestui produs minunat

Vitamina A este o vitamina liposolubila esentiala pentru vedere, mentine sanatatea pielii, a unghiilor, a parului, asigura dezvoltarea corespunzatoare a oaselor si cartilajelor si este indispensabila pentru crearea de celule sanatoase atat in tubul digestiv cat si in creier. 

Medicul pediatru Mary Megson, din Richmond, Virginia, este de parere ca majoritatea copiilor autisti au o deficienta de vitamina A. 

Vitamina E este de asemenea o vitamina liposolubila importanta in procesele de crestere si dezvoltare. Asigura functionarea optima a sistemului nervos si in cazul sugarilor nascuti prematur, previne retinopatia de prematuritate.

Vitamina C, o vitamina hidrosolubila, este cunoscuta ca fiind deosebit de importanta pentru cresterea capacitatii de aparare a sitemului imunitar.

Vitamina C favorizeaza absorbtia fierului si impreuna cu vitaminele complexului B stimuleaza maturarea hematiilor, contribuind la prevenirea anemiei. 

Vitaminele complexului B fac parte din grupa vitaminelor hidrosolubile. Aceste vitamine sunt esentiale pentru dezvoltarea creierului si a intregului sistem nervos. Au rol important in toate procesele metabolice ale organismului, participa in sinteza ADN-lui si formarea corespunzatoare a celulelor rosii din sange.

Ce face Pre Steps Daily?

Astfel, Pre Steps Daily este cea mai eficienta formula de vitamine ce completeaza cu succes alimentatia sugarului. Asigura vitaminele necesare pentru cresterea si dezvoltarea armonioasa a sugarului. Sustine capacitatea de aparare a organismului, previne imbolnavirile si scurteaza perioada de revenire in cazul bolilor infectioase.

Pre Steps Daily ajuta sugarul prematur sau cel alimentat cu formule de lapte, sa ia in greutate si in cazul bebelusilor mofturosi imbunatateste pofta de mancare.
Doza recomandata este 1 ml/zi, administrat cu ajutorul pipetei, de obicei in prima parte a zilei.

Deoarece acest supliment alimentar nu contine vitamina D, este necesar sa se asocieze cu D-drops, conform indicatiilor anterioare.

Este foarte important de stiut ca cel mai vulnerabil organ al corpului este creierul. 

Totusi, multe dintre cele mai importante nutrimente necesare dezvoltarii creierului, cum sunt grasimile esentiale lipsesc in mod obisnuit in majoritatea dietelor.
Recomand ca toate femeile care se pregatesc pentru o sarcina, sau sunt gravide, sau alapteaza sa consume neaparat suplimente alimentare ce contin acizi grasi nesaturati Omega 3.

Omega-3 din gama Calivita

Recomandarea mea: Omega 3 Concentrate 1 X 3cps/zi sau Nordic Pure Omega 3 liquid 5 ml/zi.

Pentru sugarul alimentat natural, sursa de acizi grasi nesaturati este laptele matern. In general si formulele de lapte contin acizii grasi nesaturati necesari sugarului.

Doctorul Patrick Halford in “Cartea nutritiei optime” recomanda pentru copilul cu varsta pana la 1 an, consumul de 100 mg EPA si 100 mg DHA.

Conform acestei recomandari administrarea de Nordic Pure Omega 3 liquid, dupa inceperea diversificarii, cand se ajunge doar la 2 mese de lapte, in doza de 1ml/zi, ar fi deosebit de benefica.

Va doresc multa sanatate si sa va bucurati de copii si nepoti frumosi, sanatosi si supradotati.

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!