Sfatul Specialistului

Modificarea aspectului unghiilor

Cuvantul „manichiura” deriva din latinul „manos” (mana) si „cura” (grija), ceea ce ne duce cu gandul la ingrijirea mainilor si nu numai. Unghiile sunt privite, alaturi de par, ca fiind anexe ale pielii. Ele reprezinta o lama cornoasa, semidura, de aproximativ 0.5 mm, usor convexa, lucioasa si neteda, la vedere de culoare alb-rozalie, formata din multiple straturi de keratina (o proteina din care este format si parul).

Unghia are mai multe parti componente:
1. Matricea: baza unghiei, ascunsa in invelisul din piele, care produce keratina.
2. Cuticula: este pliul de piele care acopera matricea unghiala.
3. Paronichium: partile laterale de piele care protejeaza unghia.
4. Pat unghial: partea care se afla sub unghie.
5. Limb: este lama unghiei formata din keratina. Are aspect transparent cu o usoara tenta de roz pentru ca permite vizualizarea vaselor de sange aflate pe dedesubt la nivelul patului unghial.
6. Lanula: pata circulara albicioasa de la baza unghiei, forma de semiluna avand cea mai dura consistenta de la nivelul unghiei.

Unghia este acoperita de o pelicula seboreica, bogata in calciu si fier. 

Aceasta nu este totusi pe deplin protejata de agresiuni (mecanice,expunerea la diverse solutii chimice, substante abrazive etc).
Fie ca le pastram lungi sau scurte si practice, rosii sau naturale, unghiile transforma mainile in adevarate unelte si mai ales o carte de vizita a fiecarei persoane. 

Modificarile care apar in cresterea unghiilor sau patul unghial sunt critice nu doar datorita aspectului. Unele modificari sunt inofensive, insa altele reprezinta indicii privind prezenta unei tulburari de sanatate. In acest caz este necesar consultul din partea unui medic specialist. 

Pentru dermatolog, onicoscopia sau dermatoscopia unghiilor este cea mai usoara si non-invaziva tehnica de diagnostic ce completeaza un simplu examen clinic.

Care sunt cele mai frecvente modificari unghiale si ce putem face pentru a ne feri sau scapa de ele?

.

1. Petele si liniile albe transversale ( LEUCONICHIA )

Este una dintre cele mai frecvente modificari unghiale si se manifesta sub forma unor pete mici albicioase pana la albirea intregii unghii intr-un stadiu avansat. Este destul de vizibila pe suprafata unghiei. Totusi, contrar mitului general cum ca ar fi „o problema legata de calciu in organism”, cauza acestei afectiuni este o tulburare de keratinizare la momentul formarii unghiei si in timpul cresterii acesteia. 

Keratina este, in fapt, o proteina, care ofera rezistenta si protectie unghiilor tale.

Leuconichia poate aparea in urma traumatismeor locale care joaca un rol important in aparitia acestei patologii. Totodata este posibil sa existe si o predispozitie genetica de a dezvolta aceste linii/pete albe. 

Alte cauze pot fi: intoxicatia cu metale grele, psoriazisul, keratodermii, unele afectiuni genetice.

2. Exfolierea marginii libere a unghiei (ONISCOHIZIS)

Prin expunerea repetata si brusca la umezeala, alternata cu uscaciune, se creeaza o predispozitie de aparitie a acestei afectiuni. 

Aceasta apare frecvent si la persoanele care canta la instumente muzicale cu corzi, prin traumatismele repetate la marginea unghiei.

Pentru a o preveni se recomanda emolierea zilnica, hidratarea si uscarea eficienta a unghiilor.

3. Exfolierea unghiei (ONICOLIZA)

Este afectiunea care apare atunci cand lama unghiala se dezlipeste de patul unghial la nivelul marginii libere. Ea poate aparea si atunci cand sunt produse anumite traumatisme repetate, precum pilirea extrema la manichiura/pedichiura sau lovirea repetata a obiectelor dure (masa, tastatura, telefon).

Mai poate avea si cateva cauze patologice precum infectiile virale (purtator virus Herpetic sau consum excesiv de antibiotice). 

Tratand oricare din patologiile determinante sau stopand traumatismele cauzatoare, unghia isi va recapata caracterisicile normale. Fara a fi nevoie de administrarea de tratament sistemic sau local.

4. Ciuperca unghiei (ONICOMICOZA)

Aceasta este o afectiune mai complexa despre care vom povesti mai mult. 

Reprezinta o infectie de tip fungic cauzata de trei clase de fungi : dermatofiti, ciupercile si fungii nedermatofiti, fiind extrem de des intalnita si contagioasa. 

Pentru majoritatea pacientilor, aceasta afectiune prezinta mai degraba un disconfort estetic, pentru ca infectia fungica la nivel unghial nu da dureri locale sau sistemice. 

Ciuperca unghiei se transmite in general de la om la om prin autoinoculare (prin instrumentele de manichiura/pedichiura nesterilizate corespunzator) sau prin obiecte imprumutate deja contaminate (sosete, incaltaminte). 

Practic prin intrarea in contact cu un obiect deja contaminat, sa-i spunem.

Onicomicoza este favorizata si intretinuta de anumiti factori precum umezeala, caldura, intunericul, fumatul, diabetul zaharat sau neoplasme. 

Diagnosticul de infectie fungica a unghiilor se face in principal clinic (pe baza aspectului unghiilor), insa pentru certitudine se vor efectua culturi fungice cu proba luata de la unghia afectata.

Semnele infectiei cu ciuperca sunt usor de recunoscut de catre oricine, dar diagnosticul final este pus doar de catre medicul specialist. 

Exista totusi si cateva semne care denota aceasta afectiune:
-decolorarea unghiei in nuante variabile incepand de la alb spre nuante de galben sau nuante verzui.
-se exfoliaza foarte usor.
-unghia prezinta o forma distorsionata.
-este casanta si friabila.
-se ingroasa treptat, pana ajunge sa fie foarte dificil chiar si de taiat.
-unghia prinde un miros ca de infectie.

Tratamentul

Spre deosebire de alte afectiuni unghiale, este extrem de greu de tratat si netratata la timp, infectia se poate raspandi in profunzimea unghiei. 

Tratamentul este deosebit de important, pentru ca onicomicoza nu deranjeaza numai prin aspectul inestetic, ci poate da si infectii la distanta, mai ales in cazul in care exista si boli cronice asociate. 

Medicul poate recomanda un tratament onicomicotic oral care este eficient, dar neaparat necesita monitorizare intensa a efectelor adverse care pot aparea la nivelul ficatului. Medicamentele de acest tip pot produce hepatotoxicitate importanta.
In ceea ce priveste tratamentul local, acesta consta in aplicarea de lotiuni, creme, geluri, lacuri de unghii special concepute pentru onicomicoza, dar fara un tratament oral asociat, tratamentul topic poate sa fie in zadar.

Tratamentul topic se poate recomanda chiar si 10-15 luni de la vindecarea oncomicozei, pentru ca astfel se pot preveni cazurile de recidiva in afectiunile fungice severe ale unghiei.

Pentru ca riscul de a contracta aceasta infectie fungica este mai mare la persoanele cu imunitate scazuta, preventia si tratarea formelor usoare cu ajutorul suplimentelor alimentare este recomandata. Acest tip de tratament se recomanda si pentru evitarea agresarii organismului cu medicamente antifungice care nu sunt recomandate persoanelor cu insuficienta hepatica, ciroza hepatica sau insuficienta renala.

Oregano Oil este recomandat in onicomicoza

Se recomanda administrarea de Oregano Oil, atat pentru imbunatatirea si intarirea sistemului imunitar in vederea evitarii infectiilor fungice, bacteriene sau virale, cat si tintit in preventia si tratarea infectiilor fungice de la nivelul unghiilor. 

Printre ingredientele active ale uleiului de oregano se numara flavonoidele, cunoscute pentru efectele lor antioxidante, precum si carvacrolul care are un puternic efect antifungic, antibacterian si antiviral. 

Este recomandat in cazul infectiilor micotice ale unghiilor (onicomicoze) atat pentru administrare sistemica (4 picaturi de 3 ori/ zi) cat si pentru administrare topica (3 picaturi de 3 ori/zi).

Pentru ca tratamentul sa fie eficient trebuie completat cu cateva reguli de igiena:
-la spalare se poate folosi un sapun antiseptic.
-folositi doar sosete de bumbac.
-unghia trebuie taiata scurt iar pe toata perioada tratamentului nu trebuie folosita oja, indiferent de tip (gel, oja semipermanenta etc).
-ustensilele de manichiura/pedichiura sa fie sterilizate corespunzator de fiecare data atat la salon cat si acasa. 

Bibliografie

  1. Fitzpatrick, Atlas Color si Compendiu de Dermatologie Clinica – Klaus Wolff (2017)
  2. Dermatoscopie in Dermatologia Generala – Aimilios Lallas, Enzo Errichetti, Dimitrios Ioannides, Calin Giurcaneanu, Maria Magdalena Constantin, Alin Codrut Nicolescu (2021)
  3. Ghid Practic de Dermatologie Oxford – Susan Burge, Rubeta Matin, Dinny Wallis, Calin Giurcaneanu, Florica Sandru (2019)

Acest articol a fost scris de...