Mituri si adevaruri despre menstruatie

by Moniq
Menstruatie

Mituri si adevaruri despre menstruatie

Sa o luam treptat si sa vedem ce este de fapt menstruatia. Din start vom pune accentul pe diferenta dintre ciclul menstrual si menstruatie care sunt 2 termeni diferiti, dar le vom lua pe rand.
Un ciclu menstrual poate dura intre 28 si 35 de zile, iar menstruatia este doar un proces din acesta, primul de altfel. Menstruatia reprezinta desprinderea endometrului, membrana a uterului, si eliminarea acestuia din corp prin vagin. Lichidul menstrual contine sange, celule din mucoasa uterului (celule endometriale) si mucus. Durata medie a menstruatiei este cuprinsa intre trei zile si o saptamana. Aceasta este prima faza a ciclului menstrual, ultima fiind ovulatia.

Adevarul este ca...

Totusi, cat este adevarat si cat este mit?

1. Sindromul premenstrual (SPM) apare la toate femeile
Partial adevarat! Aproximativ 2 din 5 femei se confrunta cel putin o data cu dureri de sindrom premenstrual, dar aceste simptome sunt de obicei usoare. Desigur, exista si exceptii, cand durerea poate fi insuportabila, insa atunci este cazul sa programam o consultatie la medicul specialist, deoarece aceste dureri pot ascunde disfunctionalitati hormonale care ar trebui tinute sub control. Pentru femeile care sufera de sindrom premenstrual, cele mai frecvente simptome sunt: oboseala, balonarea si sensibilitatea sanilor.
Tot la acest capitol mai exista si ideea ca durerile premenstruale de fapt…NU EXISTA! Fals. Ele exista, si pot fi foarte intense. In fiecare luna corpul nostru se pregateste de sarcina, chiar daca aceasta nu exista. Interesant, asa-i? Ei bine, aceste pregatiri ale corpului nostru pentru o eventuala sarcina cauzeaza durerile premenstruale.

Pot face sport?

2. Exercitiile fizice in timpul menstruatiei sunt nesanatoase si pot deteriora uterul.
Nici pe departe! La un moment dat se credea ca exercitiile fizice in timpul mentruatiei pot deteriora uterul sau pot provoca infertilitate. Acest lucru nu este adevarat. Exercitiile fizice sunt sigure oricand, iar in majoritatea cazurilor, chiar recomandate in caz de crampe, deoarece contribuie la ameliorarea lor. De asemenea ele imbunatatesc starea de spirit. Desigur, va exista un mic disconfort la inceput, dar rezultatul va merita fara doar si poate.

3. Nu este sanatos sa faci baie in timpul menstruatiei.
Fals! Cateva lumanari parfumate, sare de baie, spuma si…orice alt element de aromaterapie care va face din sfarsitul unei zi pline un adevarat rasfat. Chiar daca suntem in acea perioada delicata a lunii o baie lunga si calda, incarcata cu diverse arome este exact ce avem nevoie pentru a ne detensiona, dar mai ales pentru a ne deconecta, macar pentru putin timp, de agitatia din ziua respectiva.

Stresul si menstruatia

4. Stresul poate influenta menstruatia
Adevarat! Orice stres asupra corpului, indiferent ca este fizic sau psihic, poate afecta echilibrul natural al altor hormoni. Acest lucru poate declansa menstruatia mai devreme sau mai tarziu. Evenimentele stresante pot afecta ciclul menstrual, la fel ca problemele tiroidiene, gripa sau anumite medicamente. In cazul in care sunt folosite pilule anticonceptionale…ei bine, schimbarea acestora cu o alta marca decat cea folosita de obicei, poate creste sau reduce perioada ciclului menstrual.

5. Menstruatia poate provoca anemie temporara
Da. Cumva este si logic pentru ca, dupa cum am scris mai sus, prin menstruatie se pierde si o cantitate mica de sange, aproximativ 30 ml, dar in unele cazuri poate ajunge si la 80 ml. Aici ar trebui sa fie stabilit un consult la medicul specialist cat mai repede, deorece anemia poate persista pe termen lung, iar senzatia de ameteala sa devina din ce in ce mai prezenta.

Simte-te bine #zidezi

Acum ca am stabilit ce este adevarat si ce nu, am pregatit si o mica surpriza. Cum durerile premenstruale ne pot da adeseori planurile peste cap si ne pot face sa replanificam o intreaga zi pe care abia am asteptat-o, noi va propunem o solutie pentru ameliorarea acestor simptome (dureri de cap sau de sani, iritabilitate, oboseala): produsul Evening Primrose Oil cu ulei din luminita de seara.

Simte-te bine in fiecare zi a lunii si nu lasa durerile premenstruale sa te scoata din ritm. Ai incredere in puterea ingredientelor active din uleiul de primula, ingredientul principal al produsului Evening Primrose Oil. Datorita proprietatilor sale calmante, acestea vor ameliora simptomele cauzate de acele zile delicate ale lunii.

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!