Cu toate ca ele sunt administrate pentru completarea si sustinerea unui stil de viata echilibrat, exista foarte multe mituri adevarate si false despre suplimentele alimentare.
In acest articol o sa deslusim topul miturilor despre suplimentele alimentare.
O sa dezvoltam subiectul pentru a putea lua cele mai bune decizii cu privire la administrarea lor.
1.Suplimentele alimentare nu sunt medicamente. ADEVARAT
Suplimentele alimentare sunt produse alimentare al caror scop este sa completeze dieta normala, prin continutul crescut de vitamine si nutrienti.
Acestea nu pot inlocui necesitatea administrarii unui tratament medicamentos pentru tratarea unei boli diagnosticate de catre un medic specialist. Pot veni in completarea tratamentului pentru a-i spori efectul.
*Medicamentele reprezinta orice substanta sau combinatie de substante sub forma de preparat farmaceutic ce are proprietati pentru tratarea sau prevenirea bolilor.
*Suplimentele alimentare sunt produse al caror scop este de a completa regimul alimentar si/sau tratamentul existent pentru tratarea unei afectiuni. Ele vin ca adjuvant in diferite afectiuni si aduc efecte benefice asupra sanatatii.
2. Suplimentele alimentare pot ajuta la prevenirea unor afectiuni medicale. ADEVARAT
Anumite suplimente alimentare pot ajuta la prevenirea unor afectiuni medicale, cum ar fi bolile de inima, diabetul si osteoporoza.
De exemplu, suplimentele cu calciu pot ajuta la prevenirea osteoporozei la femeile aflate la menopauza.
De asemenea, acidul folic poate fi util in prevenirea defectelor de tub neural la nou-nascuti, in timp ce suplimentele cu omega-3 pot fi benefice in reducerea inflamatiei si a riscului de boli de inima.
Un alt exemplu este vitamina D, care poate fi utila in prevenirea osteoporozei si a altor afectiuni ale sistemului musculo-scheletic. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului si la mentinerea sanatatii oaselor si poate fi utila in prevenirea fracturilor la persoanele in varsta.


In cazul diabetului, anumite suplimente alimentare pot ajuta la mentinerea unui nivel normal al zaharului din sange. Precum si la reducerea riscului de complicatii asociate cu diabetul, cum ar fi neuropatia diabetica.
De exemplu, suplimentele cu crom, un mineral esential, pot ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina si la mentinerea unui nivel normal al zaharului din sange.

3. O dieta echilibrata nu are nevoie de suplimente alimentare. FALS
Teoretic ne putem lua substantele nutritive din alimentatie pentru o functionare optima a organismului. Totusi este un lucru imposibil de realizat.
Diversitatea de alimente, procesarea lor, dar chiar si alimentele crude contin aditivi de crestere, coloranti etc.
Deci, ne impiedica in a avea un aport optim de vitamine si nutrienti. De aceea suplimentele alimentare naturale reprezinta o cale eficienta de a preveni carentele nutritive.
De exemplu:
*in sezonul rece cand fructele si legumele nu sunt atat de usor de gasit aportul de vitamina C este unul scazut. Fapt pentru care se recomanda suplimentarea prin administrarea zilnica cu 1 g de Vitamina C.
*pentru persoanele care nu consuma peste deloc sau specii precum somon, biban de mare, pastrav, crap, care au un continut crescut de Omega 3, nutrienti care mentin functia cerebrala optima, se recomanda administrarea extra de suplimente alimentare cu Omega 3.
*de asemenea, pentru persoanele cu un regim alimentar vegetarian sau vegan, suplimentele alimentare pe baza de proteine vegetale, vitamine si minerale joaca un rol important pentru a preveni carentele.


4. Suplimentele alimentare actioneaza diferit in functie de anumiti factori. ADEVARAT
Daca unei persoane i-a fost benefica administrarea unui produs de tip supliment alimentar, nu inseamna ca si pentru o a doua persoana o sa aiba acelasi efect.
Suntem asemanatori abia la culoarea pielii, asa ca nicidecum nu putem avea aceleasi carente.
Este important sa intelegem ca suplimentele alimentare pot actiona diferit in functie de o serie de factori. Acesti factori pot fi sexul, varsta, starea de sanatate si stilul de viata al individului.
De exemplu, anumite suplimente pot fi mai utile pentru femei decat pentru barbati. In timp ce altele pot fi mai utile pentru persoanele in varsta sau pentru cei care urmeaza o anumita dieta sau program de antrenament.
In plus, stilul de viata joaca, de asemenea, un rol important in modul in care suplimentele alimentare actioneaza in organism.
5. Suplimentele alimentare ingrasa. FALS
Suplimentele alimentare sunt, in general, concepute pentru a ajuta la mentinerea unei diete echilibrate si sanatoase. Pentru a asigura organismului o doza de nutrienti de care are nevoie.
Acestea nu ar trebui sa contribuie la cresterea in greutate, cu exceptia cazului in care sunt combinate cu o alimentatie nesanatoasa si un stil de viata sedentar.
Este important sa retinem ca exista unele suplimente care pot contine ingrediente precum proteine, carbohidrati sau grasimi. Ele pot creste aportul de calorii, insa nu intr-un mod semnificativ.
Totusi, acest tip de suplimente sunt concepute pentru a ajuta la cresterea masei musculare. Nu ar trebui sa fie considerate ca fiind suplimente pentru slabit.
6. Toate suplimentele alimentare sunt la fel. FALS
Varietatea suplimentelor alimentare este incredibil de mare pe piata din Romania.
Medicamentele au preturi impuse de catre Asociatia Nationala a Medicamentelor. Atat pentru a putea fi accesibile oricui, cat si sa poata fi decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Suplimentele alimentare in functie de brand au preturi diferite.
De fiecare data cand cumparam un supliment alimentar in ideea necesitatii lui in organismul nostru, trebuie sa verificam ingredientele. Sa verificam eticheta, ca brand-ul sa aiba toate aprobarile necesare pentru comercializare si consum si ca fie cat mai putin procesate ingredientele naturale.
Pentru ca suplimentele alimentare contin ingrediente naturale este important ca procesul de extractie sa fie unul sigur. Procesarea pana sa ajunga la nivel de comprimat, pulbere sau picaturi sa fie una cat mai sigura pentru consumator.
De asemenea tine cont de numarul de capsule sau tablete, gramajul ingredientelor si compozitia per ansamblu.
Suplimentele alimentare trebuie sa fie aprobate de institutiile special acreditate precum Institutul National de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii si sa se supuna normelor de calitate ale Uniunii Europene.
Brand-ul Calivita ofera suplimene alimentare de top, verificate si aprobate international. De peste 30 de ani, calitatea oferita si bunastarea consumatorului sunt telul lor. Procesul de productie al suplimentelor alimentare este unul supervizat de US Food and Drug Administration (FDA Statele Unite ale Americii) si aprobate de standardele ridicate ale Uniunii Europene.
Suplimentele alimentare sunt adesea subiectul unor mituri si exagerari, dar ce este sigur e ca consumul lor este benefic pentru sanatate.
Este important sa ne bazam pe cercetarile stiintifice valide in luarea deciziilor privind nutritia noastra.
In cele din urma, cel mai important este sa adoptam un stil de viata echilibrat si sanatos, care sa includa o alimentatie adecvata, exercitiu fizic regulat si odihna adecvata, pecum si produse potrivite stilului nostru.
Acest articol a fost scris de...
