Microbiomul pielii si al intestinului

by Moniq

Legatura dintre microbiomul intestinal si sanatatea pielii

Studiile recente au aratat ca bacteriile benefice din intestin contribuie la mentinerea unui echilibru sanatos in intregul organism, avand un impact pozitiv asupra sistemului imunitar, inflamator si hormonal. Aceste mecanisme pot avea efecte profunde asupra pielii, o multitudine de patologii extrem de diverse din sfera dermatologica fiind acompaniate de alterari ale microbiomului intestinal: dermatita atopica, rozaceea, acneea vulgara, eczema, matreata, psoriazisul, alopecia areata, hidradenita supurativa si chiar imbatranirea pielii.

Cum se explica, practic, aceasta conexiune intre disbioza intestinala (dezechilibrul bacteriilor din intestin) si afectiunile pielii? Dezechilibrele intestinale duc la inflamatii sistemice si la o activare a sistemului imunitar, declansand reactii inflamatorii care se manifesta la nivelul pielii.

Pe de alta parte, microbiomul sanatos contribuie la reducerea permeabilitatii intestinale, prevenind patrunderea toxinelor si a altor molecule daunatoare in fluxul sangvin, care ar declansa inflamatii si reactii autoimune ce pot contribui la dezvoltarea unor probleme dermatologice cronice.

Cum influenteaza dezechilibrul florei intestinale afectiunile dermatologice?

Sa exploram cateva dintre cele mai frecvente afectiuni dermatologice care sunt influentate de flora intestinala:

1. Dermatita atopica – o afectiune inflamatorie cronica a pielii, caracterizata prin mancarime si uscaciune intensa. Studiile au aratat ca persoanele cu dermatita atopica prezinta o diversitate redusa de bacterii benefice, precum Lactobacillus si Bifidobacterium. Un studiu publicat in Allergy and Clinical Immunology a observat ca administrarea de probiotice a imbunatatit simptomele dermatitei atopice, reducand severitatea inflamatiei si a mancarimii.
2. Rozaceea – o afectiune inflamatorie care provoaca roseata, papule, pustule si vase de sange vizibile la nivelul fetei, este, de asemenea, asociata cu probleme ale microbiomului intestinal. Potrivit studiilor, pacientii cu rozacee prezinta adesea disbioza si un risc crescut de a dezvolta boli digestive. Flora intestinala echilibrata ajuta la reducerea inflamatiei sistemice, ceea ce poate diminua simptomele rozaceei.

3. Acneea – este una dintre cele mai comune afectiuni ale pielii, influentata in mare masura de echilibrul hormonal si inflamator al organismului. Disbioza intestinala contribuie la agravarea acneei prin cresterea inflamatiei sistemice si a nivelurilor de stres oxidativ. Flora intestinala sanatoasa poate reduce inflamatia si ajuta la mentinerea unui echilibru hormonal, care contribuie la prevenirea eruptiilor acneice.
4. Eczema, sub diferitele sale forme, este influentata de microbiomul intestinal sanatos printr-o bariera protectoare mai eficienta a pielii, reducand riscul inflamatiei. Administrarea de probiotice a avut, in studii, un impact semnificativ in reducerea eczemelor la copii, iar beneficiile au fost observate pe termen lung.

5. Imbatranirea pielii si elasticitatea acesteia – imbatranirea pielii este un proces natural, insa factorii de mediu si inflamatia pot accelera acest fenomen. Flora intestinala sanatoasa sprijina metabolismul si sinteza colagenului, ajutand la mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii. Un studiu realizat de Journal of Cosmetic Dermatology arata ca probioticele contribuie la protejarea pielii impotriva stresului oxidativ si ajuta la mentinerea unei bariere cutanate sanatoase, esentiala pentru o piele supla si ferma.

6. Psoriazisul – o afectiune autoimuna caracterizata prin proliferarea rapida a celulelor pielii, formand plagi groase, solzoase si inflamate. Tot mai multe studii sugereaza o legatura intre microbiomul intestinal si psoriazis, observandu-se ca pacientii cu aceasta afectiune prezinta un dezechilibru semnificativ al microbiomului intestinal comparativ cu persoanele sanatoase. Conform cercetarilor, disbioza intestinala contribuie la cresterea inflamatiei sistemice si activeaza sistemul imunitar, factori esentiali in dezvoltarea psoriazisului. Probioticele, care restabilesc echilibrul microbiomului intestinal, au demonstrat efecte benefice asupra simptomelor psoriazisului.

7. Alopecia Areata – o alta afectiune autoimuna, ce duce la caderea parului in anumite zone ale scalpului sau corpului. Se pare ca disbioza intestinala poate juca un rol in exacerbarea acestei afectiuni, prin acelasi mecanism care implica raspunsurile imune si nivelurile de inflamatie. Un studiu publicat in Nature a observat ca probioticele pot reduce severitatea alopeciei areata, contribuind la refacerea echilibrului microbiomului intestinal si sustinand un raspuns imunitar normal.
8. Hidradenita Supurativa – o afectiune cronica, inflamatorie, a pielii, caracterizata prin leziuni dureroase, abcese si noduli. Pacientii cu hidradenita supurativa prezinta un dezechilibru in microbiomul intestinal si au o inflamatie sistemica mai pronuntata. Prin administrarea de probiotice si prin sustinerea unui microbiom sanatos, se poate reduce inflamatia si se poate diminua severitatea simptomelor, influentand evolutia bolii.

Axa intestin-piele si rolul probioticelor

Echilibrul microbiomului intestinal poate fi sustinut printr-o dieta sanatoasa, bogata in fibre, prebiotice si probiotice.

Probioticele sunt bacterii si drojdii benefice vii, care contribuie la echilibrarea microbiomului intestinal, sustinand digestia, imunitatea si sanatatea generala. Exemple de probiotice includ specii din genurile Lactobacillus si Bifidobacterium.

Prebioticele sunt tipuri de fibre nedigerabile (ca inulina si fructooligozaharidele), care hranesc si stimuleaza cresterea bacteriilor benefice din intestin. Practic, ele reprezinta „hrana” pentru probiotice, sustinand sanatatea microbiomului prin favorizarea dezvoltarii bacteriilor bune.

Probioticele actioneaza prin:

Reducerea inflamatiei – Imbunatatesc raspunsul imun si reduc inflamatia sistemica, prevenind astfel reactiile cutanate- acesta este principalul mod prin care este influentata patologia pielii.
Protejarea barierei intestinale – Contribuie la mentinerea integritatii barierei intestinale, prevenind patrunderea toxinelor si a antigenelor in fluxul sangvin.
Sustinerea echilibrului hormonal – Probioticele joaca un rol in reglarea hormonilor, contribuind astfel la reducerea eruptiilor acneice si a sensibilitatii pielii.

Ca intotdeauna, aducem sfaturi practice din portofoliul Calivita, care ne ofera o gama de suplimente menite sa sustina echilibrul microbiomului intestinal, avand efecte benefice asupra pielii. Iata doua dintre cele mai eficiente produse:

ProbioBalance

ProbioBalance este un supliment probiotic de inalta calitate, conceput pentru a restabili echilibrul florei intestinale. Contine cele mai importante specii de bacterii benefice, precum Lactobacillus si Bifidobacterium, 4 miliarde UFC (unitati formatoare de colonii) de probiotice in fiecare tableta masticabila, care sprijina activitatea tractului gastrointestinal si inhiba dezvoltarea bacteriilor „rele”. Administrarea regulata contribuie nu numai la reducerea riscului de afectiuni cutanate, ci si la ameliorarea disconfortului abdominal, cresterea imunitatii, refacerea florei in cazul unui tratament intensiv cu antibiotice.

Digestive Enzymes

Digestive Enzymes este un supliment ce sprijina procesul de digestie si imbunatateste absorbtia nutrientilor esentiali. Enzimele digestive ajuta la descompunerea eficienta a alimentelor si reduc riscul disbiozei intestinale, sustinand astfel sanatatea pielii. 

Un sistem digestiv functional previne acumularea de toxine in organism si reduce inflamatiile care pot duce la probleme cutanate.

In concluzie, axa intestin-piele evidentiaza importanta unei flore intestinale echilibrate pentru mentinerea pielii sanatoase, luminoase si fara imperfectiuni, intrucat sustine mecanismele naturale de aparare ale pielii, reduce inflamatia si poate imbunatati raspunsul organismului la diferite afectiuni dermatologice. Suplimentele, cum ar fi ProbioBalance si Digestive Enzymes de la Calivita, pot sustine acest echilibru natural, oferind corpului si pielii resursele necesare pentru o functionare optima. 

Prin intelegerea si ingrijirea microbiomului, avem o noua oportunitate de a sprijini sanatatea pielii si de a combate efectele imbatranirii, sensibilitatii si inflamatiei cutanate.

Referinte

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7916842/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9311318/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21910623/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6920876/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28556916/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10614657/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006291X24001682

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!