Metode de adormit copiii

by Moniq

Somnul este o componenta vitala a vietii copiilor si joaca un rol important in dezvoltarea lor optima.
In timpul somnului, corpul si creierul copiilor se odihnesc, proceseaza informatii, consolideaza amintiri si se regenereaza. 

In ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea copiilor, somnul, prin eliberarea de hormoni de crestere, ajuta la o dezvoltare fizica armonioasa. La fel de important este si pentru sustinerea sistemului osos, a muschilor si a organelor interne.

Cercetarile arata ca, copiii care dorm suficient au o mai buna performanta cognitiva, atentie si capacitate de concentrare, ceea ce le permite sa invete mai bine si sa se dezvolte adecvat varstei. 

Un alt avantaj al somnului este un sistem imunitar adecvat. In timpul somnului sistemul imunitar elibereaza substante chimice care lupta impotriva agentilor patogeni si sustin sanatatea generala a organismului. 

Pe de alta parte, lipsa somnului duce la un dezechilibru emotional… si aici este explicabil de ce cand sunt obositi copiii sunt mai plangaciosi, anxiosi sau iritabili…

Copiii au nevoie de somn

Cand copiii mei erau obositi observam imediat si mereu ziceam:
– Cred ca de somn faci asa! 🙂
Si inevitabil urma un raspuns printre lacrimi si ochi obositi:
– Ba nuuuuu, mie nu imi este somn deloc! 😀

Eventual si cu lovit din picioare, trantit de jucarii si lacrimi…
Sigur va regasiti in aceste randuri, nu?

Pentru ca, pe buna dreptate, nici emotional nu mai pot face fata. Ce sa mai vorbim despre gestionarea emotiilor?!
Gandeste-te cum esti tu, ca adult, cand nu dormi suficient si inmulteste cu 2…

Copiii pot percepe mult mai acut deficienta de somn avand in vedere ca nu au nici reglajele emotionale suficient dezvoltate… 

In aceeasi nota, un somn insuficient poate perturba echilibrul hormonal responsabil pentru reglarea senzatiei de foame si satietate. Astfel pot aparea supraalimentarea sau obezitatea la copii. 

Prin urmare, un somn adecvat este important pentru mentinerea unei alimentatii sanatoase si echilibrate, lucru esential in primii ani de viata.

Bine, bine, sa zicem ca ne-am convins de importanta somnului, dormim, dar cate ore?

Aici este importanta si varsta copiilor.

Un nou nascut (0-3 luni) are nevoie de 14-17 ore de somn in 24 ore.

Sugarii (4-12 luni) au nevoie de 12-15 ore de somn in 24 ore. Asta include si somnul de noapte si somnul de peste zi.

Copiii mici (1-2 ani) au nevoie de 11-14 ore pe zi.

Copiii prescolari (3-5 ani) au nevoie de 10-13 ore de somn din 24 ore. In general somnul de noapte devine mai lung iar somnul de peste zi poate fi eliminat sau redus, in functie de fiecare copil in parte. 

Fetita mea, de exemplu, nu mai reusea sa doarma acasa sau la gradi, dar dormea foarte bine noaptea si asta ii dadea energie intreaga zi.

Copiii scolari (6-12 ani) au nevoie de 9-12 ore de somn in total.

De retinut ca fiecare copil are particularitatile si nevoile lui speciale.
Daca ziceam ca fetita mea nu a mai dormit in timpul zilei dupa varsta de 4 ani, baietelul avea nevoie de somn de dupa-amiaza si la varsta de 6 ani. In caz contrar devenea irascibil, suparacios sau plangea ”fara motiv”.

Asa cum orele de somn de care un copil are nevoie sunt in functie de fiecare copil in parte, asa si ritualul de seara al fiecarui copil este unic.

Si aici intervine marea ”problema” a parintilor... Cum sa il culc cand el are energie si, de multe ori, adorm eu inaintea lui?

Tin sa mentionez din start ca un pas esential este PERSEVERENTA si ritualul zilnic. Un alt pas este unicitatea copilului. 

Asta inseamna ca:
– mergem la somn la aceeasi ora (+- 30 minute)
– avem un loc special unde dormim
– nu stimulam copilul inainte de somn (jucarii noi, televizor aprins, povesti neadecvate varstei, etc).

De-a lungul timpului am incercat si eu diverse tehnici dar consecventa a fost cheia succesului.

Cand zic unicitate ma refer la:

– sunt copii care adorm citindu-le povesti. Ii fascineaza sa isi imagineze randurile pe care tocmai le citesti si inchid ochii sa vizualizeze personajele de care tu povestesti. Uneori e nevoie de imaginatia ta pentru a inventa povesti felurite. Eu cand eram mica eram fascinata de bunicul din partea mamei care inventa tot felul de povesti care mai de care mai autentice.

– sunt copii care au nevoie de un fel de atentionare-calendar. Adica sa il anunti ca in 30 de minute va merge la somn. Sa il anunti ca e vremea sa se spele pe dinti, sa mearga la baie, sa puna pijamaua si sa se pregateasca de somn. In functie de varsta, poate stii ca de luni pana vineri ora de culcare este una, iar in weekend poate depasi cu 30 minute acea ora. Totul tine de program. De programul intregii familii.

– sunt copii care nu dorm fara o luminita aprinsa. De-a lungul timpului si eu am incercat tot felul de stelute si luminite mai aprinse, colorate sau nu, de intensitati diferite, care sa ii ajute pe copii sa aiba un somn confortabil lor.

– sunt copii care prefera sa asculte audiobook-uri relaxante inainte de culcare.

– sunt copii care prefera sa faca yoga sau exercitii de respiratie invatate de la parinti.

– sunt copii care nu adorm fara plusul preferat.

Ce pasi sa urmezi?

Cum spuneam, metode sunt multe dar fiecare trebuie sa o caute pe cea care se potriveste cel mai bine propriului copil. Uneori trebuie incercate toate pana o gasesti pe cea potrivita.

Ce mai este de adaugat… Nu uita:
– creeaza mereu mediul pentru un somn linistitor si confortabil
– nu te abate de la rutina orei de somn
– nu ceda niciodata la insistenta copilului
– gaseste perne confortabile si cearsafuri potrivite
– creaza temperatura potrivita si asigura atmosfera linistita si relaxanta
– implica copilul in alegerea celei mai bune variante
– pregateste un colt de relaxare unde copilul sa aiba jucaria preferata , carti de citit sau paturi confortabile de unde poate alege. Asta ii poate reda ideea de control.

Sa avem parte de un somn linistit si odihnitor!

Cu drag,
Maria Frunza!

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!