Mancatul emotional

by Moniq

Alimentatia emotionala

Din punct de vedere psihologic, mancatul emotional este considerat un comportament antrenat. In sensul ca aceste persoane au dezvoltat acest obicei asociind mancarea cu emotii pozitive. De asemenea, aceste persoane au fost probabil crescute cu ideea ca mancarea este o recompensa. Este un substitut pentru anumite nevoi emotionale sau o inhibare a emotiilor negative. Astfel, cu timpul, alimentatia devine o modalitate de reglare emotionala.
Atat evenimente majore din viata cat si problemele de zi cu zi pot declansa stres si emotii negative, care pot duce la alimentatia emotionala.

Stresul este, din nefericire, prezent in vietile multora dintre noi. In unele cazuri (examene, situatii periculoase, accidente etc.), stresul constituie un element pozitiv in viata noastra. El ne ajuta pe scurta durata de timp sa fim extrem de eficienti (stresul acut). Insa de cele mai multe ori, stresul indelungat (stresul cronic) se manifesta negativ si ne da peste cap felul in care ne functioneaza organismul.

Stresul creste nivelul cortizolului

In momente dificile de stres fizic si psihic, organismul nostru elibereaza cortizol, hormonul stresului. Cortizolul este un hormon esential pentru sanatatea noastra, deoarece ajuta la reglarea metabolismului in momente acute de stres. Astfel, in modul de supravietuire, cortizolul ne poate salva viata, mentinand, de exemplu, tensiunea arteriala. Cortizolul suprima pofta de mancare pe termen scurt. Cand insa stresul cronic pune organismul in alerta constanta, efectul este opus.

Trairea permanenta intr-o stare de stres duce la un exces al neurotransmitatorului cortizol. Ceea ce te poate face sa te simti ametit, nelinistit, iritat sau incapabil de a dormi. La fel creste si nivelul de zahar din sange si nivelul de grelina, un hormon care stimuleaza pofta de mancare. Aceste modificari semnaleaza in mod clar organismului sa furnizeze mai multa energie pentru a regla starea de stres. Drept urmare, de fiecare data cand suntem stresati, creierul nostru cere mancare. Astfel, in scurt timp, necesitatea fiziologica combinata cu sistemul psihologic de recompensare, ne influenteaza comportamentul alimentar, devenind „consumatori de emotii“.

Cum iti dai seama daca stresul iti alimenteaza nevoia de a manca?

Mananci atunci cand nu ti-e foame.
Mananci mai mult atunci cand esti coplesit.
Mananci ca sa te simti mai confortabil.
Mananci ca sa te simti in siguranta.
Mananci ca sa-ti usurezi anxietatea.
Ti se pare dificil sa nu mananci, cand stresul este excesiv.
Iti creste pofta alimentelor bogate in zahar, sare si grasimi.

Cum bine vezi, foarte usor se ajunge la o rutina inconstienta de a folosi mancarea pentru a te simti mai bine. Daca intalnesti in viata ta de zi cu zi unul din factorii declansatori amintiti mai sus, riscul dezvoltarii alimentatiei emotionale evolueaza foarte repede. Mancatul ca raspuns la stres poate provoca efecte secundare fizice, mentale si emotionale. Daca tensiunea si stresul sunt compensate permanent prin alimentatie, acest lucru are in mod inevitabil un efect negativ asupra sanatatii. Riscul de obezitate creste si, odata cu el, creste riscul de diabet de tip 2 si de boli cardiovasculare.

Cum poate fi evitata alimentatia emotionala pe termen lung?

Primul pas este sa percepi in mod constient ca esti stresat si sa afli care sunt situatiile care declanseaza acest stres. Odata ce-ti dai seama in mod constient care sunt motivele adevarate si cauzele declansatoare pentru care ti s-a schimbat modul de alimentare, poti incerca sa reevaluezi factorii de stres sau sa incerci sa-ti reduci simptomele declansate de stres. Pune-ti intrebari de genul: Cu ce ma ajuta sa ma simt sau sa ma comport astfel? Ce-mi inveseleste starea de spirit? Poate un buchet de flori, o conversatie placuta cu prietenii/ un membru al familiei, o plimbare in parc/ natura sau alte activitati cu efort redus.

Pe unii ii ajuta sa-si astearna pe hartie gandurile si sentimentele legate de evenimentul stresant. Toate aceste activitati te vor ajuta sa te relaxezi, iar exercitiile fizice, in mod special, pot elibera substante chimice in creierul tau, care au ca efect reducerea concentratiei de cortizol, creandu-ti o senzatie pozitiva.

Nu incerca sa-ti interzici sa mananci, ca nu rezolvi nimic. Interdictiile stricte nu sunt cea mai buna solutie, deoarece tot ceea ce este interzis nu face decat sa devina si mai atractiv. Deci, daca iti place ciocolata la nebunie, atunci incearca sa-ti controlezi consumul, mancand doar o bucatica mica pe zi. Cu timpul poti reduce consumul la o data sau de doua ori pe saptamana.

O alta tactica buna este sa incepi sa mananci alimente bogate in triptofan

Neurotransmitatorul serotonina ajuta la mentinerea starii pozitive de spirit. Efectele pozitive ale serotoninei sunt de asemenea relaxarea, reducerea starii depresive, ameliorarea durerilor si efectul motivational. Pentru ca organismul nostru sa produca serotonina, are nevoie de aminoacidul triptofan.

Iar acesta se gaseste in multe alimente, ca de exemplu anumite tipuri de fructe si legume: banane, kiwi, ananas, rosii, branza, soia, nuci de caju, germeni de grau, alune, seminte de floarea soarelui, ciuperci, linte, oua, fasole verde, cereale, dar si peste si carne.

Asadar, vestea cea buna – si nu doar pentru persoanele ce au tendinta alimentatiei emotionale! – este, ca buna dispozitie poate fi influentata si prin nutritie. Cel mai inteligent mod de a acumula triptofan este, să alegi alimente precum painea integrala, pastele integrale, orezul brun, cerealele, nucile și legumele. Bineinteles, se aplica si in acest caz: Nu consuma in general mai multe kcal decat are nevoie organismul tau.

Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!