Tehnici pentru managementul stresului
Exista diverse tehnici de relaxare si exercitii cu ajutorul carora iti poti consolida activ echilibrul interior. Diversele tehnici de relaxare iti vor pune la dispozitie mai multa energie si imbunatatesc sistemul imunitar.
Iata cateva dintre ele!
Cel mai simplu si mai eficient dintre toate exercitiile este respiratia constienta. Aceasta ajuta atat in cazul stresului acut, cat si al celui cronic. Iata cum iti constientizezi respiratia: Inainte de toate inchide ochii. Daca inchizi ochii, influentele vizuale se vor estompa, iar creierul are mai multe resurse pentru alte simturi. Respira adanc si incet in abdomen si expira lung, urmarind cu atentie fluxul de aer. Facand acest lucru, se activeaza sistemul parasimpatic in mod direct. In acelasi timp iti indepartezi atentia de la problema respectiva si o indrepti spre interior. Pentru a obtine cel mai durabil efect posibil, trebuie sa respiri constient pana la sfarsitul respiratiei si sa faci o mica pauza de cateva secunde inainte de a respira din nou. Concentreaza-te pe acest proces de inhalare si expirare cat mai mult posibil. Sau cel putin pana ce simti ca organismul se relaxeaza.
Dupa un timp vei observa cum bataile inimii se schimba de la batai haotice la mai multa coerenta. Acest lucru afecteaza in mod rapid creierul emotional. Aceasta stabilitate semnaleaza ca totul este in ordine fiziologic. La randul sau, creierul emotional raspunde la acest mesaj prin cresterea coerentei batailor inimii. Corespondenta dintre inima si creierul emotional stabilizeaza sistemul nervos autonom. Echilibrul dintre sistemul nervos simpatic si parasimpatic. Deci, data viitoare, cand te irita ceva si simti cum „incepe sa-ti creasca tensiunea“, incearca sa te linistesti cu putin autocontrol. Inchide ochii, inspira timp de 4 secunde, expira timp de 4 secunde, si tine o mica pauza de 2 secunde inainte de a inspira din nou. Repeta acest exercitiu de cel putin 4 ori, dar cel mai bine pentru o durata de 5 minute. Daca faci acest exercitiu zilnic cateva minute, antrenezi sistemul nervos parasimpatic sa te linisteasca, cand vei avea nevoie.

Meditatia
Meditatia este adesea atribuita domeniului religiei si ezotericului. Ceea ce poate duce cu usurinta la o atitudine negativa in randul persoanelor sceptice. Insa eu as vrea sa-ti vorbesc de meditatie fara accesorii dogmatice. Eu reprezint un punct de vedere modern, care se bazeaza pe o atitudine stiintifica fundamentala. Astfel, meditatia poate fi o metoda pe care sa o folosesti pentru a-ti explora si chiar schimba propria constientizare. Adica totalitatea experientelor subiective sub forma de senzatii, sentimente, perceptii, ganduri, idei etc. Datorita proceselor neurostiintifice moderne, pot fi examinate si dovedite efectele pozitive asupra activitatii si structurii creierului. Exercitiile de meditatie te pot ajuta concret, daca doresti sa te relaxezi. Sa-ti imbunatatesti capacitatea de concentrare, sa explorezi emotiile pozitive sau natura realitatii.
Yoga si Qigong
Cei care practica yoga isi antreneaza literalmente si creierul. Yoga nu numai ca intareste corpul, ci si transmite informatii de vindecare structurilor creierului. Unele forme meditative de yoga accentueaza concentrarea mentala. Altele sunt mai mult exercitii fizice, precum si exercitii de respiratie.
Qigong este o parte importanta a medicinei traditionale chineze. La fel ca si Tai Chi, ajuta la relaxarea corpului si a creierului. Atat Qigong cat si Tai Chi au in comun faptul ca exercitiile constau in miscari lente, adesea repetitive. Spre deosebire de Qigong, exercitiile Tai Chi sunt mult mai lungi. Cursurile de Qigong si Tai Chi sunt oferite adesea impreuna in combinatie. Ambele practici sunt foarte potrivite pentru a-ti redobandi echilibrul interior si de a-ti intari puterea de concentrare.
Metoda Jacobson
Stresul si tensiunea musculara se pot intari reciproc. Relaxarea si intarirea muschilor – aceasta este baza relaxarii musculare progresive (Metoda Jacobson). Metoda a fost dezvoltata de Dr. Edmund Jacobson, un medic american. Potrivit cercetarilor efectuate de Jacobson, psihicul poate fi influentat pozitiv prin relaxarea muschilor. Procedura este recomandata pentru realizarea unei stari profunde de relaxare si gestionarea stresului.
Efectele pe termen lung pentru managementul stresului
Efectele pe termen lung de practica regulata a acestor tehnici includ:
– imbunatatirea calitatii vietii in general;
– cresterea capacitatii de concentrare;
– reducerea tensiunii psihice si a tensiunii musculare;
– reducerea stresului psihologic;
– relaxarea mentala;
– scaderea anxietatii;
– reducerea frecventei si a duratei atacurilor de panica;
– cresterea controlului asupra starilor de spirit (dispozitiei);
– cresterea stimei de sine.

Dar si folosindu-ti propria imaginatie iti poti ameliora starea de stres: prin simpla autosugestie sau schimbarea constienta a unei/ unor atitudini. Insa de puterea gandului ne vom ocupa in articolul urmator.
Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!
Emese Weber a studiat psihologia industriala si a comunicarii la Viena, si traieste de peste 20 de ani in Germania. Este angajata la compania Audi si practica in particular profesia de consilier psihologic. Este casatorita si, datorita familiei patchwork, are patru copii. Pasiunile ei sunt cititul, opera si plimbarile lungi prin padure.
