Lupta perpetua a femeilor pentru egalitate

by Moniq

Rolurile de gen ne modeleaza si ne determina comportamentul in viata de zi cu zi. Se pare ca am interiorizat imaginile stereotipe intr-o asemenea masura incat de multe ori nici macar nu mai observam cand comportamentul nostru se bazeaza pe o imagine internalizata de gender.

Puterea stereotipurilor

Aparent, doamnele au interiorizat modelul masculin atat de mult incat nu au incredere nici in propria persoana cand este vorba de a bate un cui in perete si nici in proprii parteneri ca ar curata corect locuinta. Cand femeile se asteapta de la barbati sa faca ceva „tipic masculin” si isi instruiesc sotii cum sa indeplineasca sarcini „tipic feminine”, ele ajuta la consolidarea propriului model de urmat. Mai mult decat atat – de multe ori fara sa-si dea seama – ajuta si la reproducerea modelului masculin. Desigur, la fel se intampla si cand sotii (sau barbatii in general) declara ca ei nu stiu sa spele, considerand ca e de datoria unei femei sa faca asa ceva. 

Prin urmare, comportamentul femeilor si barbatilor nu este modelat doar de interiorizarea propriului stereotip „feminin” sau „masculin”, ci si de interiorizarea idealului de gen opus.

Sterotipurile gender

Dar de unde provin aceste modele specifice genului? Si de ce sunt asa de eficiente pana si in ziua de azi?
Stereotipurile gender descriu si promoveaza norme in legatura cu caracteristicile asociate unui anumit gen si se manifesta printr-un „pachet” complex de asteptari la nivel social. Acestea sunt convingerile, ideile si credintele pe care le au oamenii dintr-o societate in privinta atributelor si asteptarilor comportamentale ale barbatilor si femeilor. Exista tratamente diferentiate, mai mult sau mai putin percepute (atat de femei cat si de barbati) intre femei si barbati, in care, in mod sistematic unul din cele doua genuri este defavorizat.

De exemplu, in textele filosofice, psihologice si culturale inca se observa prezenta stereotipurilor gender: originea barbatului este tratata de multi autori drept promotoare. Patriarhatul reprezentand un anume tip de relatii sociale, bazate pe dominanta masculina si pozitia de supunere, secundara a femeilor. Inca in foarte multe culturi si regiuni tatal este capul familiei, avand autoritate asupra femeilor si copiilor. Patriarhatul, de asemenea, se refera la un sistem de guvernare de catre barbati, precum si pozitia dominanta a barbatilor in sistemele sociale sau culturale.

Inegalitatea de gen

Prin mediul nostru social, familie si mass-media, invatam cum sa ne comportam in societate si ce se asteapta de la noi. Sistemul de perceptie si modelele de gandire generate in acest fel ne ghideaza actiunile individuale ca un set invizibil de reguli. Aceasta asociere a sexelor cu diferite domenii de responsabilitate a condus la tipificarea idealurilor gender. 

Aceste idealuri s-au inradacinat in societate si sunt si astazi eficiente: Barbatul este vazut ca o fiinta rationala (de cate ori nu i se spune unui baietel: „numai fetitele plang”), iar femeia ca fiinta emotionala („boxul nu e de fete”). Astfel de modele de gandire si comportament explica de ce numeroase eforturi de a elimina rolurile de gen existente au avut si au succes doar partial.

Decalajele mari dintre legislatie si realitate

Legislatia cu privire la drepturile si oportunitatile egale pentru femei si barbati, de multe ori, nu reflecta viata de zi cu zi. Chiar daca exista cadrul legislativ si normativ necesar, deseori acesta nu este pus in aplicare.

Discriminarea de gen este un fenomen care se poate manifesta in mai multe forme, de exemplu: discriminarea in accesul la educatie, la participarea politica, la asistenta sanitara, pe piata muncii, etc. Un indicator important al inegalitatii de gen este violenta bazata pe gen, in special violenta in cuplu. Femeile, in general, inca mai poarta cea mai mare parte a responsabilitatii de ingrijire a copiilor si a gospodariei, pe langa munca in afara casei. In plus, ocupatiile traditionale feminine sunt din start mai slab platite, iar discriminarea la locul de munca prin salarizare inegala la munca egala pe baza de gen se practica in continuare.

Inegalitatea si sanatatea

Inegalitatea de gen poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii mintale si fizice. Femeile care se confrunta cu inegalitatea de gen pot experimenta o dezamagire si o aversiune profunda, ceea ce poate provoca stres maxim. O astfel de presiune psihica are un efect foarte mare asupra emotionalitatii persoanei si poate duce la dezvoltarea unei depresii, anxietati sau a altei tulburari psihice.

Masuri de imbunatatire a situatiei femeilor

Prima masura ar fi ca femeile sa nu accepte nici un fel de sabotaj social. Indiferent ca este vorba de defavorizarea de gen la locul de munca sau de violenta domestica si sexuala in cadrul cuplului.

Fiecare societate ar trebui sa sprijine egalitatea de sanse intre femei si barbati acolo unde aceasta nu exista. Inegalitatea de gen poate fi stopata prin reducerea diferentelor de salarii, promovarea educatiei financiare si a planificarii pensiei, crearea de oportunitati de cariera si de castig mai bune pentru femei. Imbunatatirea compatibilitatii familiei si carierei, combaterea violentei, a hartuirii sexuale si protejarea si sprijinirea victimelor.

Daca vrem sa ne eliberam de stereotipurile gender existente, trebuie sa muncim activ la schimbarea gandirii, a comportamentului si al atitudinii fiecaruia dintre noi. Aceasta nu este o sarcina usor de realizat, dar este una posibila.

Este dificil, deoarece idealurile de gen se interiorizeaza odata cu educatia noastra si fac parte din felul cum percepem noi societatea. Astfel ca adesea actionam in mod automat si inconstient. Insa este posibil sa ne schimbam aceste convingeri, idei, credinte, atitudini si reguli de viata deoarece acestea nu sunt innascute, ci preluate si invatate.

Daca reusim sa ne constientizam propria gandire si propriul comportament specific de gen, vom reusi sa ne schimbam atitudinea. Din acest motiv, la noi acasa agat si eu tablouri, iar sotul meu sorteaza si spala haine.

Iti doresc ca cea mai frumoasa zi din viata ta sa fie cea de zi cu zi!

Surse:

https://reatch.ch/publikationen/sind-wir-gefangen-in-geschlechterrollen?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI1IjozZG5iwMVDLVoCR000RRLEAAYASAAEgLcZfD_BwE

https://www.europarl.europa.eu/topics/ro/article/20200227STO73521/cum-eliminam-diferenta-de-remunerare-intre-femei-si-barbati-in-ue

Acest articol a fost scris de...

Iti recomandam

Adresa: Calea Aviatorilor, Nr. 18, Ghiroda, jud. Timis, Cod. 307200
Telefon: +40 256 217 505
E-mail: info@calivita.ro
web: www.calivita.ro

Aboneaza-te la noutati CaliBlog!